Ultima verificare: 17/05/2021

Soțul/soția și copiii provenind din afara UE

Dacă sunteți căsătorit(ă) sau vă aflați într-un parteneriat înregistrat cu un cetățean al UE care locuiește, studiază sau își caută un loc de muncă în altă țară din UE, diferită de țara sa de origine, normele UE vă ajută să vă alăturați soțului/soției/partenerului înregistrat. Informațiile de pe această pagină li se aplică, de asemenea, copiilor și nepoților care li se alătură în străinătate membrilor de familie provenind din UE.

Dacă doriți să vă alăturați soțului/soției sau partenerului înregistrat în țara sa de origine, dar nu ați mai locuit împreună în altă țară din UE anterior, situația dumneavoastră este reglementată exclusiv de normele naționale.

Dacă v-ați căsătorit cu o persoană de același sex și doriți să vă mutați în altă țară din UE, țara gazdă trebuie să vă recunoască drepturile de ședere. Această regulă se aplică și în cazul în care țara gazdă nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

Aflați ce drepturi aveți și ce proceduri trebuie să îndepliniți, în funcție de situația dumneavoastră:

Alegeți o situație

Unele țări din UE îi tratează pe partenerii civili și înregistrați în același mod în care tratează cuplurile căsătorite. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile soților provenind din afara UE.

Alte state membre nu recunosc parteneriatele civile și înregistrate ca fiind echivalente cu căsătoria. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile altor rude provenind din afara UE.

Aflați mai mult despre recunoașterea parteneriatelor civile în Europa.

În acest caz, se aplică, de regulă, normele naționale în materie de imigrație. Pentru informații suplimentare, contactați autoritățile responsabile cu imigrația din țara UE relevantă.

Dacă sunteți cetățean al unei țări din afara UE și v-ați căsătorit cu un cetățean al UE, vă puteți alătura soțului/soției în țara în care locuiește acesta/aceasta.

Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni

Pentru o ședere mai mică de 3 luni, aveți nevoie doar de un pașaport valabil și de o viză de intrare în funcție de țara din care proveniți.

Verificați cerințele în materie de vize și posibilele derogări aplicabile în UE.

Înainte de a pleca, adresați-vă consulatului țării în care mergeți pentru a afla dacă aveți nevoie de o viză de intrare și, în caz afirmativ, cât durează pentru a o obține.

Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni

Pentru o ședere mai mare de 3 luni în țara gazdă a soțului/soției, trebuie să solicitați un permis de ședere și să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante.

Permisul de ședere

Trebuie să solicitați din partea autorităților locale (în general primăria sau poliția) un permis de ședere, în termen de 3 luni de la data sosirii.

Semnalarea prezenței

În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. S-ar putea să trebuiască să plătiți o amendă dacă nu vă semnalați prezența la timp.

Înainte de a vă muta în țara gazdă din UE, verificați termenele limită și condițiile referitoare la semnalarea prezenței pe lângă autoritățile naționale.

Trebuie să aveți pașaportul asupra dumneavoastră în orice moment.

În unele țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați pașaportul acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.

Soțul/soția cu cetățenie europeană lucrează

Dacă soțul/soția provenind dintr-o țară a UE lucrează legal în altă țară din Uniune, puteți sta acolo cu el/ea fără să fie nevoie să îndepliniți alte condiții.

Soțul/soția cu cetățenie europeană este la pensie

Dacă soțul/soția provenind dintr-o țară a UE este la pensie și locuiește în altă țară din UE, puteți sta cu el/ea dacă aveți suficiente resurse pentru a locui acolo fără a solicita sprijin pentru venit și dacă dețineți asigurare completă de sănătate pentru întreaga familie în țara respectivă.

Soțul/soția cu cetățenie europeană este student(ă)

Dacă soțul/soția dumneavoastră provenind dintr-o țară a UE studiază în altă țară din UE, puteți sta cu el/ea, atâta timp cât îndeplinește următoarele condiții:

Ce se întâmplă cu drepturile dumneavoastră de ședere dacă soțul/soția decedează?

Dacă locuiați legal în altă țară din UE și soțul/soția provenind din UE decedează înainte de a obține dreptul de ședere permanentă, puteți rămâne în continuare în țara respectivă, cu condiția să fi locuit acolo cel puțin 1 an înainte de data la care a survenit decesul.

Pentru a rămâne în țară, trebuie, de asemenea, să îndepliniți toate condițiile în materie de reședință aplicabile cetățenilor UE.

Verificați condițiile și formalitățile pentru:

Ce se întâmplă cu drepturile dumneavoastră de ședere în caz de divorț?

Dacă divorțați de soțul/soția dumneavoastră provenind din UE înainte ca acesta/aceasta să obțină dreptul de ședere permanentă în țara gazdă (care se acordă, în general, după 5 ani), puteți rămâne în continuare în țara respectivă dacă:

Puteți rămâne în țara respectivă și dacă:

Dacă aveți drept de acces la un copil minor, puteți rămâne în țara gazdă atâta timp cât este necesar.

Pentru a rămâne în țară, trebuie să îndepliniți toate condițiile în materie de rezidență aplicabile cetățenilor UE. Verificați condițiile și formalitățile pentru:

Egalitatea de tratament

Pe durata șederii, trebuie să fiți tratat ca și cetățenii țării gazdă, mai ales în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, remunerarea, prestațiile, inserția pe piața muncii și înscrierea în școli.

Chiar dacă vă aflați în țară ca simplu turist, nu trebuie să vi se ceară să plătiți mai mult, de exemplu pentru biletele de intrare la muzeu sau pentru transport.

Dacă soțul/soția este la pensie, unele țări din UE pot decide să nu vă acorde, dumneavoastră și membrilor de familie, sprijin financiar pe durata primelor 3 luni de ședere în țară.

Expulzarea

În cazuri excepționale, autoritățile pot decide să vă expulzeze, pe motive de ordine, de securitate sau sănătate publică, dar numai dacă pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Șederea permanentă

Obțineți dreptul de ședere permanentă dacă ați locuit în țara gazdă din UE timp de 5 ani fără întrerupere.

Din acel moment, puteți rămâne acolo cât timp doriți, chiar dacă nu lucrați și aveți nevoie de sprijin financiar. Trebuie să beneficiați de aceleași drepturi, prestații și avantaje ca și cetățenii țării respective.

Continuitatea șederii nu este afectată de:

Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Legislaţia UE

Sunteți afectat de Brexit?

Întrebări și răspunsuri – drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit, astfel cum sunt enunțate în Acordul de retragere

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Detalii despre implementarea acordului de retragere și drepturile cetățenilor

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: