Ultima verificare: 12/08/2022

Livrările și onorarea comenzii pentru vânzările online

Servicii de livrare

Atunci când alegeți o soluție de livrare, ar trebui să luați în considerare anumite aspecte: dimensiunea întreprinderii dumneavoastră, caracteristicile produsului pe care îl oferiți, nivelul la care vă desfășurați activitatea (numai național sau transfrontalier), modelul dumneavoastră de afaceri și nevoile și preferințele clienților dumneavoastră.

Asigurați-vă, de asemenea, că v-ați familiarizat cu cerințele naționale și europene privind drepturile clienților și cu normele care vizează anumite categorii de produse pe care le veți livra în Europa.

Cumpărătorii online se așteaptă să poată alege între mai multe opțiuni de livrare flexibile. Printre caracteristicile importante se numără:

Avertisment

 Țineți cont de faptul că opțiunile de livrare preferate de clienți și termenele acceptabile de tranzit pot varia la nivel național.  Contactați asociația de comerț electronic en din țara dumneavoastră sau din țara de destinație pentru a verifica practicile locale.

 Le puteți propune clienților dumneavoastră diferite opțiuni de livrare. Trebuie să indicați cu precizie costurile fiecărui serviciu de livrare. Nu uitați să indicați în mod clar dacă ofertele pe care le propuneți includ și costurile de livrare.

 Asigurați-vă că vă informați clienții cu privire la condițiile de livrare (inclusiv cu privire la procedura de returnare și la costul returnării produselor), înainte ca aceștia să plaseze comanda. Veți suporta costul returnării bunurilor dacă nu vă informați în mod corespunzător clienții cu privire la procedura de returnare.

În funcție de greutatea, dimensiunea, volumul (individual și în număr) și destinația coletelor pe care le transportați, puteți găsi operatorul potrivit pentru nevoile dumneavoastră:

Operatorii specializați de servicii de livrare vă pot oferi prețuri mai mici, o gamă mai largă de servicii și o calitate mai bună, precum și servicii fiabile de livrare:

Aflați mai multe despre serviciile de livrare de colete din UE, inclusiv despre un instrument care vă ajută să găsiți un serviciu și un preț adecvat pentru expedierile transfrontaliere.

Servicii complementare livrării

Aveți obligația de a oferi un termen de livrare care să nu depășească 30 de zile de la achiziționare, cu excepția cazului în care se prevede altfel. Răspundeți pentru orice întârziere sau deteriorare a articolelor aflate în tranzit. La ce se pot aștepta clienții dumneavoastră – detalii.

Respectarea cerințelor privind livrarea produselor

În funcție de tipul de bunuri și servicii pe care le comercializați online, reglementările UE se aplică în multe domenii diferite:

Obligațiile de livrare către clienții dumneavoastră

În afară de faptul că trebuie să respectați termenul de livrare convenit, răspundeți, de asemenea, pentru eventuale pierderi și deteriorări ale bunurilor înainte ca acestea să ajungă fizic la clienți.

În plus, sunteți direct responsabil pentru orice plângeri din partea clienților, inclusiv pentru cele legate de livrarea articolelor.

În mod normal, soluționați plângerile legate de livrare cu operatorul cu care aveți un acord contractual (indiferent de numărul de subcontractanți cu care a lucrat operatorul) pentru a găsi o soluție satisfăcătoare pentru clientul dumneavoastră.

Dacă operatorul de livrare nu poate oferi o soluție satisfăcătoare, poate fi util să recurgeți la mecanisme extrajudiciare de soluționare a litigiilor sau la proceduri judiciare europene.

Dacă ați apelat la un furnizor de serviciu universal, puteți contacta și autoritatea națională competentă în materie de plângeri en pentru a solicita asistență și orientări suplimentare.

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: