Nazadnje pregledano: 12/08/2022

Dostave in izpolnitev naročil za spletne prodaje

Dostavne storitve

Ko izbirate dostavno rešitev, morate upoštevati velikost svojega podjetja, značilnosti svojega proizvoda, ali poslujete le na domačem trgu ali tudi v tujini, svoj poslovni model ter potrebe in preference strank.

Zagotovite tudi, da poznate nacionalne zahteve in zahteve EU glede pravic vaših strank in pravil, ki veljajo za posebne kategorije proizvodov, ki jih boste pošiljali po Evropi.

Spletni kupci pričakujejo, da bodo lahko izbirali med več prilagodljivimi možnostmi dostave. Pomembne značilnosti vključujejo:

Opozorilo

 Upoštevajte, da lahko obstajajo nacionalne različice glede prednostnih izbir strank in sprejemljivega tranzitnega časa.  Vzpostavite stik z združenjem za e-trgovanje en v svoji državi ali namembni državi, da preverite lokalno prakso.

 Svojim strankam lahko predlagate različne možnosti dostave. Za vsako dostavno storitev morate jasno navesti stroške. Ne pozabite jasno navesti, če so stroški dostave vključeni v navedeno ceno.

 Zagotovite, da bodo vaše stranke obveščene o pogojih dostave, preden oddajo naročilo (vključno s postopkom vračila in stroški vračila blaga). Če svojih strank ne boste ustrezno obvestili o postopku vračila, boste stroške vračanja nosili sami.

Odvisno od teže, velikosti, obsegov (individualno ali po številu) in namembnega kraja paketov, ki jih pošiljate, lahko najdete ustreznega prevoznika za svoje potrebe:

Operaterji, specializirani za dostavne storitve, vam lahko ponudijo ugodnejše cene, širši razpon storitev ter večjo kakovost in zanesljivost dostavnih storitev:

Pozanimajte se o paketnih storitvah v EU, vključno z orodjem, ki vam pomaga najti primerno storitev in ceno za vaše čezmejne pošiljke.

Dodatne storitve, ki spremljajo dostavo

Od vas se zahteva, da za dostavo ponudite časovni okvir, ki ni daljši od 30 dni po nakupu, razen če ni določeno drugače. Odgovorni ste za morebitne zamude in poškodbe pošiljk, ki nastanejo med prevozom. Izvedite več o tem, kaj lahko tu pričakujejo vaše stranke.

Izpolnjevanje zahtev glede dostave proizvodov

Predpisi EU veljajo na mnogih različnih področjih, odvisno od vrste blaga in storitev, ki jih prodajate po spletu:

Dostavne obveznosti do strank

Poleg tega, da se morate držati dogovorjenega časovnega okvira, ste odgovorni tudi za morebitne izgube ali poškodbe blaga, preden fizično doseže vašo stranko.

Neposredno odgovarjate tudi za morebitne pritožbe strank, vključno s tistimi, ki se nanašajo na dostavo pošiljk.

Z dostavo povezane pritožbe običajno uredite z dostavnim podjetjem, s katerim imate sklenjeno pogodb (ne glede na to, s koliko podizvajalci je to sodelovalo), da najdete zadovoljivo rešitev za svojo stranko.

Če vaše dostavno podjetje ne more ponuditi zadovoljive rešitve, je morda koristno uporabiti mehanizme za izvensodno reševanje sporov ali druge evropske sodne postopke.

Če ste uporabili izvajalca univerzalne storitve, se lahko za dodatno pomoč in usmerjanje obrnete tudi na ustrezni nacionalni javni organ za pritožbe en .

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: