Nazadnje pregledano: 13/05/2022

Zaposlitev v javnem sektorju v tujini

Javni uslužbenci na delu v tujini

V tujini vas bodo obravnavali kot javnega uslužbenca, če izpolnjujete naslednja pogoja:

Če pa ste zaposleni v javnem organu države gostiteljice in niste državljan te države, vas bodo obravnavali kot delavca migranta.

Pred odhodom preverite:

Zaposlitev v javnem sektorju

Državljani EU imajo pravico do zaposlitve v drugi državi EU, tudi v javnem sektorju te države, denimo v podjetjih v državni lasti, vladnih in javnih organih.

Države EU lahko nekatera delovna mesta kljub temu zadržijo samo za svoje državljane, vendar samo, kadar delovna mesta zadevajo:

Največkrat gre za delovna mesta v diplomatski službi, vojski, policiji in varnostnih silah, sodnih in davčnih organih. Toda tudi v teh službah morajo biti tista delovna mesta, ki ne zadevajo izvajanja javnih pooblastil, dostopna državljanom drugih držav EU. Administrativna dela in tehnična podpora denimo ne vključujejo izvajanje javnih pooblastil, zato jih država ne more zadržati samo za svoje državljane.

Če se potegujete za delovno mesto v javnem sektorju druge države, boste verjetno najprej morali pridobiti uradno priznanje svojih kvalifikacij v tej državi.

Vaše delovne izkušnje mora tuji delodajalec upoštevati enako, kot če bi jih pridobili v državi nove zaposlitve, kadar odloča:

Opozorilo

Kot državljan EU ste pri iskanju zaposlitve v drugi državi EU upravičeni do enake pomoči javnih služb za zaposlovanje kot državljani te države.

Praktični primer

Delovne izkušnje, pridobljene v različnih državah EU, so enakovredne

Francozinja Elisa je v Franciji deset let delala kot učiteljica, potem se je preselila v Italijo. Pristojni organi v Italiji so ji sicer priznali učiteljsko diplomo, vendar so jo šteli za začetnico in jo uvrstili v najnižji plačni razred.

Če v Italiji napredovanje in plačo učiteljev določijo na podlagi delovnih izkušenj, morajo enakovredno točkovati primerljive delovne izkušnje, ki jih je Elisa pridobila v drugi državi EU.

Glej tudi:

Priznavanje poklicnih kvalifikacij

Europass

Prosta delovna mesta v Evropi

Pogosta vprašanja

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: