Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 31/10/2022

Zdravila na recept v tujini: stroški in povračilo stroškov

V tujini boste za zdravilo na recept morda morali plačati polno ceno, tudi če vam doma zdravilo izdajo brezplačno. Ob vrnitvi domov lahko pri svoji zavarovalnici oz. zavodu za zdravstveno zavarovanje zahtevate povračilo stroškov, če je zdravilo zajeto v vašem zdravstvenem zavarovanju.

Ali boste morali za zdravilo na recept v tujini plačati ali ne, je odvisno od vašega zdravstvenega zavarovanja in predpisov države EU, v kateri se nahajate.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v lekarni

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja imate v drugi državi EU enake pravice do potrebnega zdravljenja kot zavarovanci te države. Če vam zdravnik v tej državi napiše recept, ga v lekarni predložite skupaj z evropsko kartico.

Zdravila v lekarni boste tako plačali po enaki ceni kot zavarovanci te države. To pomeni, da v nekaterih državah morda ne boste plačali nič, v drugih pa boste morali plačati delni znesek ali polno ceno zdravila.

Brez evropske kartice ali s čezmejnim receptom

V lekarni boste najverjetneje morali plačati polno ceno izdanega zdravila na recept, kadar:

V lekarni vam morajo dati blagajniški izpisek, ki potrjuje plačilo zdravila. Glede na svoje zdravstveno zavarovanje po vrnitvi domov pri svoji zavarovalnici oz. zavodu za zavarovanje vložite zahtevek za povračilo stroškov.

Praktični primer

Zdravilo na recept bo morda treba plačati

Federici je njen zdravnik v Italiji predpisal zdravilo proti alergiji, ki ga bo morda potrebovala med dopustom v Franciji. V Italiji to zdravilo izdajo brezplačno.

Ko je Federica z receptom prišla po zdravilo v lekarno v Franciji, je presenečena izvedela, da mora za zdravilo plačati 25 evrov.

Federica bi morala po vrnitvi domov vložiti zahtevek za povračilo stroškov.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: