Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Zdravila na recept v tujini: stroški in povračilo stroškov

V tujini boste za zdravilo na recept morda morali plačati celotno ceno neposredno v lekarni, tudi če vam doma zdravilo izdajo brezplačno. Če ste upravičeni do povračila, lahko po vrnitvi domov zaprosite zanj pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Plačilo stroškov je odvisno od vašega zdravstvenega zavarovanja in pravil države EU, v kateri so vam izdali zdravilo.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v lekarni

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja imate v drugi državi EU enake pravice do nujne zdravstvene pomoči kot zavarovanci te države. Če vam zdravnik v tej državi napiše recept, ga v lekarni oddajte skupaj z evropsko kartico.

Zdravila v lekarni boste tako plačali po enaki stopnji kot zavarovanci te države. To pomeni, da v nekaterih državah morda ne boste plačali nič, v drugih boste morda morali plačati določen znesek celotne cene zdravila.

Brez evropske kartice ali s čezmejnim receptom

V lekarni bo najverjetneje treba plačati polno ceno izdanega zdravila na recept, kadar:

V lekarni vam morajo dati potrdilo o plačilu zdravila. Ko se vrnete domov, pri svoji zavarovalnici oz. zavodu za zavarovanje vložite zahtevek za povračilo stroškov.

Praktični primer

Zdravilo na recept bo morda treba plačati

Federici je njen zdravnik v Italiji predpisal zdravilo proti alergiji, ki ga bo morda potrebovala med dopustom v Franciji. V Italiji to zdravilo izdajo brezplačno.

Ko je Federica z receptom prišla po zdravilo v lekarno v Franciji, je presenečena izvedela, da mora za zdravilo plačati 25 evrov.

Če želite v tujini dobiti zdravilo na recept, ki so vam ga napisali v drugi državi EU, boste v lekarni najverjetneje morali plačati polno ceno zdravila. Po vrnitvi domov boste morda upravičeni do povračila stroškov.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: