Nazadnje pregledano : 03/09/2018

Neformalno reševanje spora za potrošnike

Kontaktirajte trgovino

Pri težavah se najprej obrnite na trgovca oz. njegov center za stranke: kontaktni podatki so navadno na spletni strani trgovine. Razložite jim, da kršijo predpise EU ali domače predpise, in zahtevajte odpravo težave. Lahko jih opozorite na njihove obveznosti – povzemamo jih na tej strani. Svojo zahtevo je vedno dobro podpreti z dokazili (računom, pogodbo itd.) Če z njihovim odgovorom ne boste zadovoljni, se lahko odločite za drug način reševanja spora.

Praktični primer

Jutta iz Nemčije ni bila zadovoljna s hitrostjo interneta, ki ni dosegala naročene.

Pritožila se je neposredno pri svojemu ponudniku interneta in povečali so hitrost internetne povezave. Jutti tako ni bilo treba iskati rešitve spora drugje.

Če se s trgovcem ne morete neposredno dogovoriti o rešitvi spora, je dolžnost trgovca, da vas seznani z nadaljnjimi koraki:

Kontaktirajte potrošniško organizacijo ali regulativni organ

Potrošniške organizacijeen v vaši državi vam navadno lahko:

Če imate težave s ponudnikom storitve, se lahko obrnete tudi na pristojne regulativne organe v vaši državi. Vsak gospodarski sektor ima svoje regulativne organe, njihove pristojnosti pa se razlikujejo od države do države. Številni regulativni organi imajo poseben postopek za ponudnike storitev v svojem sektorju in lahko spore rešijo hitro in pravično.

Več informacij:

Evropski potrošniški centri

Če imate težave pri nakupu blaga in storitev v drugi državi EU, Norveški in Islandiji, se obrnite na ustrezni evropski potrošniški center . Navadno vam bodo:

Evropski potrošniški centri vam bodo pomagali brezplačno:

Praktični primer

Triona iz Donegala na Irskem je kupila nov prenosnik na spletni strani podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu. Ko so ji prenosnik dostavili, je žal ugotovila, da ne dela. Trgovec ji je svetoval, naj ga pošlje proizvajalcu v popravilo, kar je Triona tudi naredila. Toda napaka se je potem znova ponovila.

Triona se je znova obrnila na trgovca in zahtevala vračilo denarja. Trgovec ji je razložil, da je vračilo denarja možno šele po trikratnem popravilu izdelka. Triona se je zdaj obrnila na evropski potrošniški center na Irskem. Tam so o zadevi obvestili evropski potrošniški center v Združenem kraljestvu, kjer so nato kontaktirali trgovca. Posredovanje britanskega centra je bilo uspešno, saj je trgovec vzel pokvarjeni prenosnik nazaj in ji povrnil celotni znesek 445,92 evra.

Če se obrnete na trgovca ali evropski potrošniški center, kot je opisano zgoraj, imate pozneje še vedno možnost, da sprožite postopek na sodišču.

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pomoč in nasveti nacionalne organizacije za varstvo potrošnikoven

Pomoč in nasvet evropskega potrošniškega centra v vaši državien

Daj to stran v skupno rabo: