Nazadnje pregledano: 11/02/2022

Potrošniški krediti in posojila

Pravila EU o potrošniških kreditih zagotavljajo varstvo potrošnikov že pred podpisom pogodbe in po potrebi omogočajo odstop od pogodbe.

Pomembne informacije za primerjavo ponudb

Če želite kupiti nov izdelek na kredit, je najbolje, da primerjate ponudbe, še preden podpišete pogodbo. Pred sklenitvijo kreditne pogodbe vam mora kreditodajalec zagotoviti standardni dokumentobrazec za standardne informacije o evropskem potrošniškem posojilu en . Tako boste imeli najboljši možni pregled pogojev kreditne pogodbe. Vključene so naslednje informacije:

Primerjate lahko ponudbe različnih kreditodajalcev in izberete tistega, ki vam najbolj ustreza. Če od kreditodajalca tega obrazca niste prejeli, ga lahko zahtevate.

Odstop od kreditne pogodbe

Če ste se premislili glede kreditne pogodbe, ki ste jo že podpisali, ali ste ugotovili, da kredita pravzaprav ne potrebujete, lahko v 14 koledarskih dneh po sklenitvi pogodbe odstopite od pogodbe. Ni vam treba navesti razloga za odstop, vendar pa morate kreditodajalcu vrniti denar, ki ste si ga sposodili, skupaj z obrestmi in vsemi nepovratnimi stroški, ki jih je plačal kreditodajalec.

Praktični primer

Paolo, ki živi v Italiji, je pri nebančnem kreditodajalcu prejel 1 000 evrov kredita za nakup novega pralnega stroja. Pred podpisom pogodbe je prejel le malo informacij o kreditu in ni prejel standardnih informacij o evropskem potrošniškem kreditu ( obrazec za standardne informacije o evropskem potrošniškem posojilu en ). Povedali so mu, da bo moral kredit ob zmerni obrestni meri odplačati v 2 letih.

Po podpisu pogodbe pa je ugotovil, da je letni odstotek obresti (skupni stroški kredita) zelo visok. Odločil se je, da navsezadnje ne potrebuje kredita in da bo našel drugo možnost. Pri lokalni potrošniški organizaciji so mu povedali, da lahko od pogodbe odstopi v 14 dneh, tako da pisno obvesti kreditodajalca in odplača denar, ki ga je že prejel.

Predčasno odplačilo kredita

Kredit lahko odplačate prej, kot je določeno v pogodbi, vendar boste morali kreditodajalcu plačati nadomestilo za izgubljeni dohodek. Takšno nadomestilo ne sme presegati skupnega zneska obresti, ki bi jih potrošnik sicer plačal v obdobju med predčasnim odplačilom in dogovorjenim datumom prenehanja kreditne pogodbe.

Ta pravila veljajo za potrošniške kredite v znesku od 200 do 75 000 evrov, razen:

Pridobitev kredita v drugi državi EU

Če želite skleniti kreditno pogodbo v drugi državi EU, morate vedeti, da banke nerade odobrijo posojilo rezidentom drugih držav in da tudi nerade dajejo posojila rezidentom svoje države, ki delajo v drugi državi EU.

O takšnih omejitvah pri posojilih banke odločajo same. Če menite, da je bilo ravnanje banke diskriminatorno, lahko:

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: