Nazadnje pregledano: 10/05/2022

Pritožbe in reševanje sporov

Če menite, da je vaš dobavitelj električne energije kršil vaše pravice (pogodbeni pogoji, kakovost storitev itd.), se lahko pritožite pri svojem dobavitelju plina ali električne energije. Zagotoviti vam mora informacije o tem, kako vložiti pritožbo. Tako naj bi spor hitro rešili in dobili ustrezno povračilo in/ali nadomestilo.

Če z obravnavo pritožbe niste zadovoljni, imate tudi pravico, da pritožbo pošljete neodvisnemu organu za zunajsodno poravnavoOdpri na zunanji povezavi, denimo varuhu pravic odjemalcev energije.

Te možnosti ne omejujejo vaše pravice, da naknadno vložite tožbo na sodišču.

Praktični primer

Pri vaši pritožbi lahko pomaga varuh pravic odjemalcev energije

Helen iz Francije ni bila zadovoljna z računom za električno energijo. Ni razumela, kako je podjetje izračunalo skupni znesek, ki ga je bilo treba plačati, znesek se ji je zdel tudi previsok.

Na svojega dobavitelja električne energije je naslovila pisno pritožbo, vendar z odgovorom ni bila zadovoljna. 8 tednov po vložitvi pritožbe, ki je podjetje ni rešilo, se je Helen odločila, da bo zadevo predala varuhu pravic odjemalcev energije. Varuh je zahteval, da podjetje pojasni, kaj se je zgodilo, in odpravi težavo. Podjetje je priznalo, da je storilo napako pri izračunu. Spremenilo je tudi standardno obliko računa, da bi lahko odjemalci lažje razumeli informacije na računu.

Nacionalne kontaktne točke za energijo

V svoji državi morate imeti dostop do enotne kontaktne točke Odpri na zunanji povezavi , kjer lahko dobite vse potrebne informacije o svojih pravicah glede energije, veljavni zakonodaji in učinkovitem reševanju sporov z dobavitelji plina ali električne energije.

Nacionalni regulativni organi

Vaše pravice odjemalca energije v EU morajo biti določene v nacionalni zakonodaji. Za dodatne informacije se obrnite na nacionalni regulativni organ Odpri na zunanji povezavi, ki mora zagotoviti, da so odjemalci zaščiteni v skladu z zakonodajo EU.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: