Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 28/09/2017

DDV – davek na dodano vrednost

Plačilo DDV v državi nakupa

Fizične osebe, ki nakupujejo v EU, morajo DDV plačati samo enkrat, in sicer v državi nakupa.

S seboj v matično državo lahko prinesete vse, kar kupite v drugi državi EU, pri tem se vam ni treba ustaviti na meji in blaga prijaviti na carini. Edini pogoj je, da je kupljeno blago namenjeno osebni uporabi ali uporabi vaše družine in ne ponovni prodaji.

Vračilo DDV

Obiskovalci iz držav zunaj EU so upravičeni do povračila DDV za blago, ki so ga kupili med bivanjem v EU, če blago skupaj z dokumenti za povračilo DDV pokažejo carini ob odhodu v treh mesecih po nakupu. Dokumente običajno pripravi prodajalec. Ker je sistem povračil prostovoljen, vsi prodajalci v njem ne sodelujejo. Nekatere države so določile najnižje vrednosti nakupovfrançaisDeutschEnglish, za katere je mogoče zahtevati povračilo DDV.

Kupovanje po spletu v drugi državi EU

Za dostavo blaga, ki ste ga kupili v drugi državi EU, v vašo državo prebivališča veljajo posebna pravila. Kadar podjetje, pri katerem ste kupili blago, s prodajo blaga v vašo državo ustvarja promet nad določeno vrednostjo, ne more zaračunati DDV po stopnji države, v kateri ste opravili nakup.

Namesto tega mora uporabiti DDV države, v katero blago dostavlja – DDV namembne države. Mejno vrednost za čezmejno prodajo določa vsaka država EUpdfEnglish , in sicer 35 000 ali 100 000 evrov. To pomeni, da mora večina velikih spletnih trgovcev, ki prodajajo v EU, za DDV uporabiti pravilo namembne države.

Praktični primer

Včasih je stopnja DDV višja

Lucie iz Belgije je naročila knjigo pri večjem spletnem založniku v Združenem kraljestvu. Ko je na spletu izvedla plačilo in vnesla svoj naslov, je opazila, da se je cena nepričakovano povečala. Preverila je razloge za to in ugotovila, da je podjetje za DDV namesto britanske stopnje 0 % zaračunalo belgijsko stopnjo 6 %.

V Belgiji je mejna vrednost za uporabo pravila namembne države 35 000 evrov. To pomeni, da mora podjetje, ki je v prejšnjem finančnem letu v Belgijo prodalo blago v vrednosti več kot 35 000 evrov, uporabiti stopnjo DDV namembne države. Podjetje, pri katerem je Lucie kupila knjigo, pogosto prodaja blago v Belgijo, zato mora za njeno knjigo zaračunati belgijski DDV.

Izjema so telekomunikacijske, radiodifuzijske in elektronske storitve

DDV za telekomunikacijske, radiodifuzijske in elektronske storitve se zaračuna v državi prebivališča (državi, v kateri imate sedež, stalni naslov ali običajno prebivališče) in ne v državi, v kateri ste storitev kupili. Ta pravila se uporabljajo za storitve ponudnikov v EU in zunaj nje.

Praktični primer

DDV na digitalne vsebine se zaračuna v državi prebivališča

Senta, ki prebiva na Švedskem, kupuje elektronske knjige v finski spletni knjigarni. Finski trgovec bo moral zaračunati veljavni švedski DDV, in ne finskega.

Izjema za avtomobile

Za nove avtomobile, kupljene v drugi državi EU, DDV plačate v državi, v katero avto uvozite in registrirate, torej v državi svojega prebivališča. To pravilo za plačilo DDV se uporablja tudi za druga nova prevozna sredstva, denimo za večja motorna kolesa, čolne in letala.

Za namene DDV je vozilo novo, če ima manj kot 6 000 prevoženih km ali ni starejše od 6 mesecev. Rabljeno vozilo je vozilo, ki je starejše od 6 mesecev in ima več kot 6 000 prevoženih km.

Več o plačilu DDV pri nakupu avtomobila v drugi državi EU.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje