Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 08/09/2022

DDV – davek na dodano vrednost

Plačilo DDV v državi nakupa

Fizične osebe, ki nakupujejo v EU, morajo DDV plačati samo enkrat, in sicer v državi nakupa.

S seboj v matično državo lahko prinesete vse, kar kupite v drugi državi EU, pri tem se vam ni treba ustaviti na meji in blaga prijaviti na carini. Edini pogoj je, da je kupljeno blago namenjeno osebni uporabi ali uporabi vaše družine in ne ponovni prodaji.

Vračilo DDV

Obiskovalci iz držav zunaj EU so upravičeni do povračila DDV za blago, ki so ga kupili med bivanjem v EU, če blago skupaj z dokumenti za povračilo DDV pokažejo carini ob odhodu v treh mesecih po nakupu. Dokumente običajno pripravi prodajalec. Ker je sistem povračil prostovoljen, vsi prodajalci v njem ne sodelujejo. Nekatere države so določile najnižje vrednosti nakupov de en fr , za katere je mogoče zahtevati povračilo DDV.

Kupovanje po spletu v drugi državi EU

Za dostavo blaga, ki ste ga kupili v drugi državi EU, v vašo državo prebivališča veljajo posebna pravila. Kadar podjetje, pri katerem ste kupili blago, s prodajo blaga v vašo državo ustvarja promet nad določeno vrednostjo, ne more zaračunati DDV po stopnji države, v kateri ste opravili nakup.

Namesto tega mora uporabiti DDV države, v katero blago dostavlja – DDV namembne države. Najvišji znesek za čezmejno prodajo določa vsaka država EU en , in sicer 35 000 ali 100 000 evrov. To pomeni, da mora večina velikih spletnih trgovcev, ki prodajajo v EU, za DDV uporabiti pravilo namembne države.

Praktični primer

Včasih je stopnja DDV višja

Katrin z Nizozemske je naročila knjigo pri večjem spletnem prodajalcu na Irskem. Ko je na spletu izvedla plačilo in vnesla svoj naslov, je opazila, da se je cena nepričakovano povišala. Preverila je razloge za to in ugotovila, da je podjetje za DDV namesto irske stopnje 0 % zaračunalo nizozemsko stopnjo 9 %.

Na Nizozemskem je najvišji znesek za dostavo blaga, ne da bi bilo treba plačati nizozemski DDV, 100 000 evrov. To pomeni, da mora podjetje, ki je v prejšnjem finančnem letu na Nizozemsko prodalo blago v vrednosti več kot 100 000 evrov, uporabiti stopnjo DDV namembne države. Podjetje, pri katerem je Katrin naročila obleko, pogosto prodaja blago na Nizozemsko, zato mora zanj zaračunati nizozemski DDV, čeprav ga pošlje iz Irske.

Opozorilo

To pravilo se ne uporablja za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke in starine.

Trošarina

Če na spletu kupite tobačne izdelke ali alkoholne pijače v drugi državi EU, bo cena vključevala trošarino ne glede na količino in tudi če je blago darilo.

Trgovec je odgovoren za plačilo trošarine v namembni državi EU.

Zato je treba vedeti, da bo cena za te vrste blaga vsebovala tudi ceno trošarine. Če je cena prenizka, pred nakupom preverite pri trgovcu, ali je bila trošarina plačana. Če trgovec ni plačal trošarine, lahko blago ob prihodu zasežejo carinski organi in boste morda morali trošarino plačati sami. Vedno preverite, ali je trgovec plačal zahtevano trošarino v namembni državi EU.

Opozorilo

Če blago kupite na spletu v državi zunaj EU, je vedno treba plačati DDV, carino in trošarino.

Izjema so telekomunikacijske, radiodifuzijske in elektronske storitve

DDV za telekomunikacijske, radiodifuzijske in elektronske storitve se zaračuna v državi prebivališča (državi, v kateri imate sedež, stalni naslov ali običajno prebivališče) in ne v državi, v kateri ste storitev kupili. Ta pravila se uporabljajo za storitve ponudnikov v EU in zunaj nje.

Praktični primer

DDV na digitalne vsebine se zaračuna v državi prebivališča

Senta, ki prebiva na Švedskem, pogosto kupuje elektronske knjige v finski spletni knjigarni. Finski trgovec bo moral zaračunati veljavni švedski DDV, in ne finskega.

Izjeme za druge storitve, kupljene na spletu

Kadar kupite storitve na spletu pri trgovcu s sedežem v EU, plačate stopnjo DDV države, v kateri ima sedež trgovec. To pravilo se uporablja tudi, če prebivate v drugi državi EU in ne v državi trgovca.

Praktični primer

Plačilo DDV v državi sedeža trgovca

Joao vodi svetovalno podjetje s sedežem v Lizboni. Podjetje zagotavlja svetovalne storitve zasebniku, ki živi v Københavnu. Joaovo podjetje je registrirano na Portugalskem, zato mora svoji danski stranki zaračunati portugalski DDV.

Vendar ima to pravilo številne izjeme. Med najbolj pogostimi so:

Upoštevajte, da ta seznam ni popoln.

Izjema za avtomobile

Za nove avtomobile, kupljene v drugi državi EU, DDV plačate v državi, v katero avto uvozite in registrirate, torej v državi svojega prebivališča. To pravilo za plačilo DDV se uporablja tudi za druga nova prevozna sredstva, denimo za večja motorna kolesa, čolne in letala.

Več o plačilu DDV pri nakupu avtomobila v drugi državi EU.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: