Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Zunajzakonska skupnost in registrirana partnerska skupnost

V številnih državah EU lahko partnerja svojo skupnost uradno prijavita, ne da bi se poročila, in sicer z registracijo zunajzakonske skupnosti ali partnerske skupnosti.

Registracija zunajzakonske skupnosti pomeni, da lahko dve osebi, ki živita skupaj kot par, uradno prijavita svojo zvezo pri pristojnih organih v državi prebivališča.

Med državami EU so glede tega precejšnje razlike, denimo glede:

Preverite, kateri predpisi veljajo za vas

Kateri predpisi veljajo, kadar s partnerjem registrirata zunajzakonsko skupnost v svoji državi EU in se potem preselita v tujino ali jo registrirate v tujini?

Pravice, ki jih imajo partnerji v registrirani partnerski skupnosti v zvezi s premoženjem in preživnino, niso v vseh državah EU enake: v eni državi so lahko popolnoma drugačne kot v drugi.

Pozanimajte se o veljavnosti zakonodaje posamezne državeOdpri na zunanji povezavi, saj bo odločala o pravicah in dolžnostih, ki jih bosta imela kot partnerja registrirane skupnosti.

Priznavanje zunajzakonske skupnosti

Zunajzakonska skupnost in registrirana partnerska skupnost sta v nekaterih državah EU enakovredni ali primerljivi zakonski zvezi.

Države, ki dovoljujejo poroke istospolnih partnerjev, načeloma priznavajo registrirane partnerske skupnosti, ki jih istospolni partnerji sklenejo v drugih državah.

V državah, ki istospolnih porok ne dovoljujejo, so pa uvedle določeno obliko registrirane skupnosti, imajo istospolni partnerji, ki so se poročili v tujini, enake pravice kot partnerji registrirane skupnosti.

Države EU, v katerih zakonodaja ne predvideva registrirane partnerske skupnosti:

Selitev v tujino z zunajzakonskim partnerjem

Če v državi priznavajo zunajzakonsko skupnost kot enakovredno ali primerljivo zakonski zvezi, vam bodo priznali tudi enake pravice pri priseljevanju kot partnerjem v zakonski zvezi: pravico, da se vaš registrirani partner preseli in živi v državi skupaj z vami.

V državah EU, ki ne priznavajo registriranih partnerskih skupnosti, bo vajina skupnost veljala za ustrezno dokazano dolgotrajno zvezo. Vašemu partnerju morajo omogočiti vstop in prebivanje v državi.

Več o vaših pravicah glede prebivanja v tujini.

Praktični primer

Dovoljenje za prebivanje na podlagi registrirane partnerske skupnosti

Nina je podjetnica iz države EU. V drugi državi EU je našla nove poslovne priložnosti in želela je, da se skupaj z njo tja preseli tudi njen registrirani partner Hans, tedaj brezposeln.

Čeprav v tej drugi državi ne priznavajo registriranih partnerskih skupnosti, so potrdilo o registraciji partnerske skupnosti sprejeli kot dokazilo dolgotrajne zveze in Hansu dovolili, da se v državo preseli skupaj z Nino, čeprav ni imel lastnih finančnih sredstev.

Pogosta vprašanja

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: