Nazadnje pregledano: 01/04/2022

Sistem eCall – samodejni klic za nujno pomoč na številko 112 iz vozila

Koronavirus: Varno nadaljevanje potovanj

Sistem eCall se uporablja v vozilih po vsej EU in omogoča samodejni klic v sili iz vozila na številko 112 v primeru prometne nesreče. Sistem eCall lahko aktivirate tudi ročno s pritiskom na gumb.

Kako deluje sistem eCall

Sistem eCall deluje v vseh državah EU. Vozilo najbližjemu reševalnemu klicnemu centru pošlje podatke o nesreči ne glede na to, kje se je zgodila. Ni pomembno, kje je bilo vozilo kupljeno ali registrirano.

Sistem eCall ob aktivaciji vzpostavi telefonsko in podatkovno povezavo z najbližjim reševalnim centrom ter omogoči vozniku in sopotnikom v vozilu komuniciranje z operaterjem centra in samodejni prenos nekaterih najpomembnejših podatkov (natančno lokacijo, čas nesreče, številko šasije vozila in smer vožnje). Intervencijske službe lahko na podlagi teh informacij ocenijo situacijo in se pripravijo na ukrepanje.

Če se sistem eCall ne aktivira, prejmete opozorilo.

Opozorilo

Sistem pošlje podatke samo v primeru hujše prometne nesreče.

Storitve eCall, ki jih ponujajo drugi

Pravila EU poleg običajnega sistema za klic na številko 112 dovoljujejo tudi delovanje drugih sistemov eCall, ki jih upravlja tretja stran (storitev TPS), denimo različne službe za pomoč na cesti. Vendar boste morali morda za razliko od brezplačnega klica na številko 112 prek sistema eCall takšno dodatno storitev plačati.

Sistem TPS eCall mora:

Opozorilo

Če uporabljate druge storitve eCall, ki jih upravlja tretja stran, morate za zagotovitev sledljivosti, sledenja in obdelave osebnih podatkov dati svoje izrecno soglasje.

Obvezna vgradnja v vsa nova vozila

Sistem eCall prek številke 112 mora biti vgrajen v vsa nova vozila, proizvedena po 31. marcu 2018. To velja za vozila z največ 8 sedeži in lahka gospodarska vozila. Za starejša vozila naknadna vgradnja naprave za sistem eCall ni obvezna, vendar jo lahko namestite, če vaše vozilo izpolnjuje tehnične zahteve.

Sistem eCall – zasebnost in varstvo osebnih podatkov

Sistem eCall se v vozilu aktivira samo v primeru hujše prometne nesreče, preostali čas je neaktiven. To pomeni, da v času navadne vožnje ni sledenja (beleženja lokacije vozila ali nadzora vožnje) in prenosa podatkov.

Osebni podatki za klice sistema eCall prek številke 112 se obdelajo v skladu s pravili EU o varstvu podatkov. To pomeni, da intervencijske službe prejmejo samo tiste podatke, ki jih potrebujejo za ustrezno reševanje. Osebni podatki se shranijo samo tako dolgo, kot je nujno, in se izbrišejo, ko niso več potrebni. Več o predpisih EU o varstvu podatkov in varovanju zasebnosti.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: