Nazadnje pregledano: 06/01/2023

Potovalni dokumenti za državljane EU

Koronavirus: Varno nadaljevanje potovanj

Državljanom EU ob prehodu meje med državami schengenskega območja ni treba pokazati osebne izkaznice ali potnega lista.

Tudi če pri potovanju v schengenskem območju en ne potrebujete potnega lista, je še vedno zelo priporočljivo, da s seboj vzamete potni list ali osebno izkaznico, s katerim lahko po potrebi dokažete svojo istovetnost (če vas ustavi policija, ob vkrcanju na letalo itd.). Države schengenskega območja lahko sprejmejo nacionalne predpise, s katerimi od oseb, ki se nahajajo na njihovem ozemlju, zahtevajo, da imajo pri sebi osebni dokument.

Vozniško dovoljenje, poštne, bančne ali davčne izkaznice niso veljavni potovalni dokumenti ali dokazila o istovetnosti.

Opozorilo

V skladu s schengenskimi pravili lahko države v nekaterih posebnih okoliščinah, ki ogrožajo javni red ali nacionalno varnost, znova uvedejo začasne mejne kontrole.

Več informacij en in seznam držav, ki so začasno ponovno uvedle mejne kontrole. Če potujete v te države, morate imeti s seboj osebno izkaznico ali potni list. Opozarjamo, da boste morda morali pokazati te dokumente tudi v običajnih okoliščinah.

Države schengenskega območja, v katerem na notranjih mejah ni nadzora:

Države zunaj schengenskega območja:

Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska Švica.

Bolgarija, Ciper, Irska, Romunija.

Pri potovanju v ali iz držav zunaj schengenskega območja morate še vedno pokaziti veljavno osebno izkaznico ali potni list. Pred odhodom je treba preveriti, kateri dokumenti so potrebni za potovanje zunaj matične države in vstop v države, ki niso del schengenskega območja.

Praktični primer

Šved Lars je na počitnicah v Španiji. S seboj je vzel osebno izkaznico, ki jo je izdala banka in ki na Švedskem zadostuje za dokazovanje istovetnosti.

Vendar bi Lars lahko imel težave s španskimi organi, če bi ti želeli preveriti njegovo identiteto, saj za ta namen priznavajo samo osebno izkaznico ali potni list, ki ju izda švedski državni organ.

Veljavni osebni dokumenti po državah

Zavrnitev vstopa v državo

Država EU lahko v zelo redkih primerih vam ali vašim družinskim članom zavrne vstop zaradi zagotovitve javnega reda, javne varnosti ali javnega zdravja.

V takem primeru morajo organi dokazati, da vi (ali vaši družinski člani) predstavljate resnično, sedanjo in dovolj resno grožnjo.

Upravičeni ste, da odločbo, ki navaja vse razloge za zavrnitev vstopa ter določa načine in roke za pritožbo, prejmete v pisni obliki.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: