Posljednji put provjereno: 06/01/2023

Putne isprave za državljane država članica EU-a

Koronavirus: Kako nastaviti s putovanjima na siguran način

Ako ste državljanin države članice , pri putovanju iz jedne države schengenskog prostora u drugu ne morate predočiti nacionalnu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Iako vam za prelazak granice unutar schengenskog prostora en više nije potrebna putovnica, i dalje je preporučljivo sa sobom imati putovnicu ili osobnu iskaznicu kao dokaz identiteta (u slučaju da vas zaustavi policija, pri ukrcaju u zrakoplov itd.). Države schengenskog prostora mogu donijeti nacionalne zakone prema kojima ste obvezni sa sobom imati isprave tijekom boravka na njihovu državnom području.

Vozačke dozvole, poštanske, bankovne ili porezne kartice ne prihvaćaju se kao valjane putne isprave ili kao dokaz identiteta.

Napomena

Prema schengenskim pravilima države članice mogu u izvanrednim okolnostima, kada postoji prijetnja javnom poretku ili nacionalnoj sigurnosti, privremeno uvesti granične kontrole.

Više informacija en i popis zemalja koje su privremeno uvele granične kontrole. Kada putujete u te zemlje, morate sa sobom imati osobnu iskaznicu ili putovnicu. Napominjemo da se i u normalnim uvjetima od vas može zahtijevati da predočite jednu od tih isprava.

Države schengenskog prostora

Države koje ne pripadaju schengenskom prostoru

Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska.

Bugarska, Cipar, Irska, Rumunjska.

Kada putujete u zemlju izvan schengenskog prostora ili iz nje, morate predočiti valjanu osobnu iskaznicu ili putovnicu. Provjerite prije nego što krenete koje isprave morate imati za putovanje izvan svoje države i za ulazak u državu članicu EU-a izvan shengenskog prostora koju namjeravate posjetiti.

Primjer

Lars je Šveđanin i provodi godišnji odmor u Španjolskoj. Sa sobom je ponio osobnu iskaznicu koju je izdala banka i koja se u Švedskoj prihvaća kao dokaz o identitetu.

Međutim, Lars bi u slučaju da španjolska nadležna tijela žele provjeriti njegov identitet mogao imati problema jer su jedine valjane identifikacijske isprave koje ona priznaju nacionalne osobne iskaznice i putovnice koje su izdala švedska tijela.

Što je u vašoj zemlji valjana osobna iskaznica / putovnica?

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima država članica EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „ javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja".

To znači da nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji činite „ stvarnu, trenutačnu i ozbiljnu opasnost".

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska te upute kako i do kada se na nju možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: