Posljednji put provjereno: 02/07/2020

Radne dozvole

Utječe li Brexit na vas?

Državljanima zemalja EU-a obično ne treba dozvola za rad bilo gdje u EU-u.

Radne dozvole nisu obvezne za samozaposlene osobe u EU-u.

Lihtenštajn je kvotama ograničio broj ljudi koji mogu ondje raditi i živjeti. Takav sustav kvota primjenjuje se na državljane svih zemalja EU-a te Norveške i Islanda.

 

Rad u Švicarskoj

Većina građana EU-a ne treba radnu dozvolu za rad u Švicarskoj. Ograničenja se primjenjuju na državljane Hrvatske, koji i dalje trebaju radnu dozvolu. Doznajte više o radu u Švicarskoj za građane EU-afrdeiten.

U skladu sa Sporazumom EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju osoba švicarski državljani mogu slobodno živjeti i raditi u EU-u.

Dodatne informacije

Prije nego što se pokušate zaposliti u zemlji u kojoj su ograničenja još na snazi, trebali biste potražiti informacije o važećim postupcima.

Za dodatne savjete obratite se javnoj službi za zapošljavanje u zemlji u kojoj želite raditi ili europskom savjetniku za zapošljavanje.

Radne dozvole za državljane trećih zemalja

Kao državljanin treće zemlje mogli biste imati pravo raditi u EU-u i na to da se prema vama postupa kao s građanima EU-a u pogledu uvjeta rada. Ta prava ovise o vašem državljanstvu ili o vašem statusu kao člana obitelji građanina EU-a.

Državljani Turske

Vaša prava kao državljanina Turske na kretanje i rad u EU-u u potpunosti ovise o nacionalnim propisima vaše zemlje domaćina u EU-u. Ako ste zakonito zaposleni u EU-u, imate pravo na jednake uvjete rada kao i državljani te zemlje.

Imate sljedeća prava:

Državljani drugih zemalja koje imaju sporazum s EU-om

Imate pravo na jednake uvjete rada kao državljani vaše zemlje domaćina u EU-u ako ste državljanin jedne od 79 zemalja Skupine afričkih, karipskih i pacifičkih državaen ili jedne od sljedećih zemalja:

Državljani drugih zemalja koje nemaju sporazum s EU-om

Ako ste državljanin zemlje koja nema sporazum s EU-om, vaše pravo na rad u zemlji EU-a ovisi o nacionalnom zakonodavstvu te zemlje.

Ako ste u obiteljskom odnosu s građaninom EU-a:

Za više informacija posjetite portal EU-a o useljavanjufrespten.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: