Posljednji put provjereno: 24/01/2019

Radne dozvole

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

Kao građanin EU-a uglavnom ne trebate radnu dozvolu da biste radili bilo gdje u EU-u.

Radne dozvole nisu obvezne za samozaposlene osobe u EU-u.

Međutim, nekim je građanima EU-a još uvijek potrebna radna dozvola kako bi se zaposlili u određenim zemljama EU-a.

To se odnosi samo:

  • na hrvatske državljane u nekim zemljama EU-a
  • na neke građane EU-a u Hrvatskoj.

Lihtenštajn je kvotama ograničio broj ljudi koji mogu ondje raditi i živjeti. Takav sustav kvota primjenjuje se na državljane svih država članica te Norveške i Islanda.

Hrvatski državljani

Vaše pravo na rad u drugoj zemlji EU-a može se ograničiti prijelaznim mjerama do 30. lipnja 2020.

Većina država članica ukinula je ta ograničenja. Međutim, možda ćete trebati radnu dozvolu za rad u Austrijide.

Rad u Hrvatskoj

Vaše pravo na rad u Hrvatskoj može se ograničiti prijelaznim mjerama. Možda ćete trebati radnu dozvolu ako ste iz Austrije.

Rad u Švicarskoj

Većina građana EU-a za rad u Švicarskoj ne treba radnu dozvolu. Ograničenje se primjenjuje samo na hrvatske državljane, koji još uvijek trebaju radnu dozvolu, i na državljane Bugarske i Rumunjske, koji imaju ograničen pristup tržištu rada. Saznajte više o radu u Švicarskoj kao građanin EU-afrdeiten.

U skladu sa Sporazumom između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju osoba švicarski državljani mogu slobodno živjeti i raditi u EU-u.

Dodatne informacije

Prije nego što se pokušate zaposliti u zemlji u kojoj su ograničenja još na snazi, trebali biste potražiti informacije o važećim postupcima.

Za dodatne savjete obratite se javnoj službi za zapošljavanje u zemlji u kojoj želite raditi ili europskom savjetniku za zapošljavanje.

Primjer

Radna dozvola prije preseljenja u inozemstvo

Marko iz Hrvatske prihvatio je posao u Beču te se odmah preselio u Austriju. Međutim, nije mogao dobiti radnu dozvolu pa se morao vratiti u Hrvatsku.

Ako ste hrvatski državljanin, važno je provjeriti trebate li radnu dozvolu prije preseljenja u novu državu radi zasnivanja radnog odnosa. Ako je tako, imajte na umu da vam nadležna tijela mogu odbiti zahtjev za radnu dozvolu.

Upućivanja na rad u inozemstvo

Nema ograničenja u pogledu upućenih radnika, no postoji iznimka: Austrija primjenjuje privremena ograničenja na hrvatske radnike koje su na rad uputila poduzeća u određenim sektorima, ali ne i na samozaposlene osobe.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: