Posljednji put provjereno : 04/04/2018

Regulirane profesije

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

  • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017en
  • Publikacije EU-a o Brexitu
  • Informacije i smjernice Vlade UK-a o Brexituen

Saznajte je li vaša struka regulirana u inozemstvu

U ovom odjeljku pružene su informacije o priznavanju stručnih kvalifikacija kako biste mogli raditi u inozemstvu. One se ne odnose na obrazovanje u inozemstvu. Kliknite poveznicu kako biste saznali više o priznavanju visokoškolskih diploma.

Ako želite raditi u drugoj državi članici, a ondje je vaša struka regulirana, možda ćete prije nego što počnete raditi u državi domaćinu morati zatražiti službeno priznavanje stručnih kvalifikacija (obrazovanje i stručno iskustvo).

Struka je regulirana ako za njezino obavljanje morate imati određeno obrazovanje, položiti posebne ispite ili se registrirati kod stručnog tijela prije nego što možete započeti s radom.

Provjerite bazu podataka reguliranih strukaen kako biste saznali koje su struke regulirane u pojedinim državama članicama i koja ih nadležna tijela reguliraju.

No morate znati naziv zanimanja na lokalnom jeziku: ako želite raditi kao pekar u Njemačkoj, potražite riječ „Bäcker".

Ako je vaša struka regulirana u matičnoj državi, u bazi je možete prvo potražiti na svojem jeziku, a u njezinu opisu pronaći ćete odgovarajući engleski izraz. Pretraživanje nastavite s engleskim izrazom kako biste saznali u kojim je drugim državama članicama regulirana. Ako država u koju se želite preseliti nije na popisu, to može značiti da struka u njoj nije regulirana.

Ako ne pronađete svoju struku u bazi podataka, obratite se nacionalnim kontaktnim točkama za stručne kvalifikacijeen u državi u kojoj želite raditi. Ondje će vam objasniti koja se pravila primjenjuju u vašem slučaju.

Vaša struka nije regulirana u matičnoj državi, ali jest u drugoj državi

Ako su vaša struka i vaše obrazovanje regulirani u državi članici u kojoj želite raditi, ali ne i u vašoj matičnoj državi, moguće je da ćete morati dokazati da ste radili u svojoj struci u matičnoj državi najmanje jednu godinu u proteklih deset godina prije dobivanja odobrenja da radite u struci ili čak da privremeno pružate usluge u novoj državi.

Zatražite savjet nacionalnih kontaktnih točaka za stručne kvalifikacijeen u državi u kojoj želite raditi o tome kako pripremiti dokumentaciju i koje popratne dokumente treba priložiti.

Vaša struka regulirana je u matičnoj državi, ali nije u drugoj državi

Ako struka u kojoj želite raditi nije regulirana u vašoj novoj državi, možete u njoj raditi pod istim uvjetima kao i državljani te države.

Čak i ako vaša struka kao takva nije regulirana u vašoj novoj državi, moguće je da se smatra dijelom druge struke koja je regulirana. Uvijek provjerite je li vaša struka regulirana u državi u koju idete pri nadležnim tijelima te države. Nacionalne kontaktne točke za stručne kvalifikacijeen pomoći će vam pri utvrđivanju nadležnog tijela koje vam može pružiti potrebne informacije.

Primjer

Prije početka rada provjerite uvjete i izbjegnite probleme

Dirk je mladi nizozemski posrednik za nekretnine koji se nedavno preselio u Austriju. Njegova struka nije regulirana u Nizozemskoj, zato je smatrao da će bez problema raditi kao neovisni posrednik te nizozemskim i belgijskim potencijalnim kupcima pomoći tražiti kuće za odmor u Alpama. Međutim, kada se htio registrirati kao samozaposlena osoba, rečeno mu je da mora dokazati svoju osposobljenost za obavljanje posla posrednika za nekretnine. To je znatno usporilo njegove planove.

Risto je finski arhitekt koji je odlučio preseliti se u Italiju. Prije odlaska u bazi podataka reguliranih strukaen provjerava koje formalnosti mora obaviti kako bi ondje mogao započeti s radom i koja je talijanska kontaktna točka za njegovu struku. Savjeti koje je dobio pomogli su mu da se dobro pripremi za odlazak.

Saznajte kako dobiti priznanje svojih stručnih kvalifikacija za rad u reguliranoj profesiji u drugoj državi članici.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: