Posljednji put provjereno: 16/11/2022

Što je regulirana profesija

Profesija se u pravilu smatra reguliranom ako je preduvjet za rad u toj profesiji posjedovanje određene diplome, položen poseban ispit kao što je državni ispit i/ili registracija pri strukovnom tijelu.

Ako je vaša profesija regulirana u zemlji EU-au kojoj ju želite obavljati, možda ćete morati u toj zemlji podnijeti zahtjev za priznavanje vaših stručnih kvalifikacija.

Napomena

Regulirane profesije razlikuju se unutar EU-a. Pregledajte bazu podataka reguliranih profesija en kako biste doznali je li vaša profesija regulirana u zemlji EU-a u koju se selite.

Kako se služiti bazom podataka reguliranih profesija

Ako se profesija koju želite obavljati ne pojavi, to može značiti da nije regulirana u zemlji u koju se selite.

Ako ne pronađete nikakve informacije o svojoj profesiji u bazi podataka, obratite se nacionalnim kontaktnim točkama za stručne kvalifikacije u zemlji u kojoj želite raditi. One vam mogu pojasniti koja se pravila primjenjuju u vašem slučaju.

U određenim sektorima, npr. za pravnike, kontrolore leta, pilote itd. en , primjenjuju se posebni propisi EU-a za priznavanje stručnih kvalifikacija.

Provjerite trebate li podnijeti zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija i koju vrstu zahtjeva trebate podnijeti.

Jeste li svoju stručnu kvalifikaciju stekli u zemlji EU-a?

Što se odnosi na vas?

Ako ste stekli kvalifikaciju u zemlji izvan EU-a , a želite raditi u zemlji EU-a, morate ishoditi priznavanje kvalifikacije u zemlji EU-a u kojoj želite raditi. U tom slučaju vaš zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija podliježe nacionalnim propisima.

Ako se želite preseliti u drugu zemlju EU-a, a već ste najmanje tri godine radili u zemlji EU-a koja je prva priznala vašu kvalifikaciju, možete podnijeti zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija u drugoj zemlji EU-a u skladu s propisima primjenjivima na stručnjake koji su kvalifikacije stekli u zemlji EU-a.

Kako biste dokazali da imate potrebno iskustvo za obavljanje vaše profesije, mogla bi vam trebati svjedodžba koju je izdala zemlja EU-a koja je prva priznala vašu kvalifikaciju. To vrijedi i za građane EU-a i za državljane zemalja izvan EU-a.

Liječnicima, medicinskim sestrama za opću zdravstvenu njegu, primaljama, doktorima dentalne medicine, farmaceutima, arhitektima i veterinarima stručne se kvalifikacije priznaju automatski. Trebat ćete podnijeti dokaz o svojoj kvalifikaciji i pričekati odobrenje nadležnih tijela prije nego što počnete raditi.

Napomena

Ako vaše osposobljavanje ne ispunjava minimalne uvjete za vašu diplomu u zemlji domaćinu, možda nećete moći ostvariti pogodnost automatskog priznavanja, nego ćete trebati podnijeti zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija prema postupku za ostale regulirane profesije.

Uz svoje profesionalne svjedodžbe možda ćete morati nadležnim tijelima dostaviti druge popratne dokumente, ovisno o vašoj profesiji i zemlji u koju se selite.

Nakon što relevantna nacionalna tijela zaprime vašu dokumentaciju, ona čine sljedeće:

Ako ste medicinska sestra za opću zdravstvenu njegu ili farmaceut, možete se poslužiti europskom strukovnom iskaznicom (EPC) – bržim i jednostavnijim elektroničkim postupkom – kako biste dostavili svoju dokumentaciju, pratili svoje zahtjeve na internetu i ponovno upotrebljavali dokumente koje ste već učitali.

Napomena

Tijela u vašoj novoj zemlji ne mogu od vas zahtijevati ovjerene prijevode vaših kvalifikacija.

Primjer

Poznavanje svojih prava može vam pomoći da izbjegnete nepotrebnu birokraciju

Katarina je farmaceut iz Slovačke i želi raditi u Austriji. Austrijska zatražila su od nje prijevode svih popratnih dokumenata zahtjeva s ovjerom austrijskog sudskog tumača.

No ona ne smiju zahtijevati ovjerene prijevode Katarininih diploma. Za nekoliko kategorija diploma – liječnici, medicinske sestre za opću zdravstvenu njegu, primalje, veterinari, doktori dentalne medicine, farmaceuti i arhitekti – ovjereni prijevodi nisu potrebni.

Od vas bi se moglo zahtijevati da položite ispit poznavanja jezika ili da se učlanite u strukovnu udrugu u zemlji domaćinu prije nego što ondje počnete obavljati svoju profesiju.

Ne trebate zatražiti dozvolu niti pokrenuti nikakav administrativni postupak. Možete obavljati svoju profesiju u zemlji EU-a u koju se selite pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje.

Napomena

Iako vaša struka kao takva možda nije regulirana, moguće je da se smatra dijelom druge struke koja jest regulirana.

Uvijek provjerite kod nacionalnih tijela svoje nove zemlje je li vaša profesija ondje regulirana. Nacionalne kontaktne točke za stručne kvalifikacije pomoći će vam utvrditi koje vam tijelo može pružiti potrebne informacije.

Primjer

Piotr, bolničar hitne pomoći iz Češke seli se u Njemačku i ondje želi nastaviti obavljati svoju profesiju. U bazi podataka nije pronašao svoju profesiju na popisu reguliranih profesija te je smatrao da ona u Njemačkoj možda nije regulirana. Međutim, kad se obratio njemačkim tijelima nadležnima za priznavanje stručnih kvalifikacija, rečeno mu je da su kvalifikacije potrebne za bolničare hitne pomoći u Njemačkoj dio profesije pomoćnog medicinskog osoblja. Budući da Piotr nema potrebne kvalifikacije u tom području, mora odraditi pripravnički staž prije nego što može početi raditi.

Morate podnijeti zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija u novoj zemlji kako biste ondje mogli obavljati svoju profesiju.

Provjerite koje dokumente morate priložiti svojem zahtjevu za priznavanje stručnih kvalifikacija.

Ako ste fizioterapeut, gorski vodič ili posrednik za nekretnine, možete se poslužiti europskom strukovnom iskaznicom (EPC) – bržim i jednostavnijim elektroničkim postupkom – kako biste dostavili svoju dokumentaciju, pratili svoje zahtjeve na internetu i ponovno upotrebljavali dokumente koje ste već učitali.

Od vas bi se moglo zahtijevati da položite ispit poznavanja jezika ili da se učlanite u strukovno udruženje u zemlji domaćinu prije nego što ondje počnete obavljati svoju profesiju.

Uvijek provjerite kod nacionalnih tijela svoje nove zemlje je li vaša profesija ondje regulirana. Nacionalne kontaktne točke za stručne kvalifikacije pomoći će vam utvrditi koje vam tijelo može pružiti potrebne informacije.

Primjer

Dirk je mladi nizozemski posrednik za nekretnine koji se nedavno preselio u Austriju. Budući da njegova profesija nije regulirana u Nizozemskoj, očekivao je da će moći početi obavljati svoju profesiju u Austriji bez posebnih administrativnih postupaka. Međutim, kad se htio prijaviti kao samozaposlena osoba, rečeno mu je da mora zatražiti priznavanje stručnih kvalifikacija kako bi u Austriji mogao raditi kao posrednik za nekretnine. To je znatno usporilo njegove planove.

Zahtjev za priznavanje stručnih kvalifikacija mora se podnijeti samo za profesije koje utječu na javno zdravlje ili sigurnost. Međutim, prije obavljanja svoje profesije možda ćete morati podnijeti prethodnu pisanu prijavu (u papirnatom ili elektroničkom obliku) u zemlji u koju odlazite.

Kako bi vam u novoj zemlji priznali kvalifikacije, morat ćete dokazati da ste u svojoj zemlji domaćinu obavljali svoju profesiju najmanje godinu dana tijekom prethodnih deset godina.

Napomena

Ako je vaša regulirana profesija povezana sa zdravljem i sigurnošću,a ne možete ostvariti od automatskog priznavanja, nadležna tijela u vašoj zemlji domaćinu mogla bi provjeriti vaše stručne kvalifikacije prije nego što započnete s obavljanjem te profesije. U tom ćete slučaju morati pričekati službeno odobrenje prije nego što počnete raditi.

Svoju prijavu možda ćete morati obnavljati jednom godišnje kako biste mogli nastaviti s pružanjem privremenih usluga u istoj zemlji domaćinu.

Je li to nužno doznajte od kontaktne točke za stručne kvalifikacije u zemlji domaćinu.

Provjerite što vam je još potrebno za podnošenje pisane prijave.

Od vas bi se moglo zahtijevati da položite ispit poznavanja jezika ili da se učlanite u strukovno udruženje u zemlji domaćinu prije nego što ondje počnete obavljati svoju profesiju.

Primjer

Risto je finski arhitekt koji se planira preseliti u Italiju. Prije preseljenja provjerio je u bazi podataka reguliranih profesija koje formalnosti treba obaviti prije nego što počne raditi u Italiji te koja je kontaktna točka u Italiji nadležna za njegovu profesiju. Obratio se toj kontaktnoj točki i sada je spreman za preseljenje.

Pristup informacijama za pojedine zemlje

Odaberite svoju državu

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: