Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 08/11/2017

Potrošački krediti

Pri podizanju potrošačkog kredita ne zaboravite da ste prije potpisivanja ugovora zaštićeni pravilima EU-a i da vam se njima u slučaju potrebe jamči mogućnost povlačenja iz ugovornog odnosa.

Ključne informacije s pomoću kojih možete usporediti ponude

Odlučite li kupiti neki proizvod na kredit, najbolje je da prvo usporedite ponude. Prije potpisivanja ugovora o kreditu, davatelj kredita mora vam dostaviti standardni dokument pod nazivom obrazac Standardnih informacija o kreditu za potrošače u Europskoj unijiDeutschčeštinaEnglish. Taj je obrazac osmišljen kako biste imali najbolji mogući pregled uvjeta bilo kojeg ugovora o kreditu o čijem potpisivanju razmišljate. Navedeni obrazac uključuje:

 • glavne značajke ugovora
 • iznos kredita i njegove troškove
 • efektivnu kamatnu stopu (EKS – jedinstveni iznos kojim su prikazani ukupni troškovi kredita, uključujući kamate, provizije, poreze i sve ostale vrste naknada)
 • broj, učestalost plaćanja i iznos svih rata
 • napomenu o važnim pravnim aspektima

Na taj ćete način moći usporediti ponude različitih davatelja kredita i odabrati onu koja vam najviše odgovara. Ako vam davatelj kredita nije dostavio navedeni obrazac, svakako ga zatražite.

Odustajanje od ugovora o kreditu

Ako se predomišljate o ugovoru o kreditu koji ste potpisali ili ste shvatili da vam kredit zapravo ne treba, u roku od 14 kalendarskih dana od potpisivanja ugovora možete od njega odustati. Davatelju kredita ne dugujete nikakvo objašnjenje, ali morat ćete vratiti novac koji ste posudili, uz kamate i sve nepovratne troškove koje je davatelj kredita već platio.

Primjer

Paolo iz Italije u nebankarskoj je instituciji podigao kredit u iznosu od 1 000 EUR za kupnju nove perilice. Prije potpisivanja ugovora dobio je vrlo šture informacije o kreditu, a nije dobio ni standardni obrazac s podacima ( obrazac Standardnih informacija o kreditu za potrošače u Europskoj unijiDeutschčeštinaEnglish). Rečeno mu je da kredit treba otplatiti u roku od dvije godine, uz umjerenu kamatnu stopu.

Nakon potpisivanja ugovora, shvatio je da će efektivna kamatna stopa (ukupan trošak kredita) biti vrlo visoka. Odlučio je da ipak neće podići taj kredit, nego potražiti bolju alternativu. Kad se obratio lokalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, saznao je da može odustati od ugovora u roku od 14 kalendarskih dana tako da zajmodavca dopisom obavijesti o svojoj namjeri i vrati novac koji je dotad primio.

Prijevremena otplata kredita

Želite li kredit otplatiti prije roka navedenog u ugovoru, imate na to pravo. Imajte na umu da ćete davatelju kredita možda morati nadoknaditi izgubljenu dobit. Ta kompenzacija, međutim, ne smije premašivati ukupan iznos kamata koji biste inače dugovali.

Ta se pravila primjenjuju na potrošačke kredite u iznosu od 200 EUR do 75 000 EUR, osim na:

 • hipotekarne kredite
 • kredite zaključene radi kupnje zemljišta ili nekretnine
 • kredite namijenjene za iznajmljivanje ili unajmljivanje bez obveze kupnje
 • kredite odobrene bez kamata, drugih troškova ili u obliku odobrenog prekoračenja koje je potrebno otplatiti u roku od jednog mjeseca
 • kredite proizašle iz sudske odluke
 • kredite povezane s onima odobrenima ograničenom dijelu javnosti

Podizanje kredita u drugoj državi članici EU-a

Želite li podići kredit u drugoj državi članici EU-a, imajte na umu da banke mogu biti nesklone posuđivanju novca osobama koje prebivaju u državama u kojima određena banka nema sjedište, pa čak ni osobama koje imaju prebivalište u istoj državi u kojoj banka ima sjedište, ali koje rade u drugoj državi članici EU-a.

Banke mogu slobodno određivati takva ograničenja u kreditiranju. Međutim, prema općem načelu nediskriminacije na temelju državljanstva, banke ne smiju diskriminirati građane EU-a na temelju državljanstva.

Smatrate li da vas je banka diskriminirala, možete se:

 • obratiti banci (njezinom uredu za pritužbe) radi dobivanja pisanog odgovora u kojem se navode točni razlozi zbog kojih vam je odbijen kredit
 • na temelju pisanog odgovora banke obratiti FIN-NET-uEnglish za savjet i pomoć (mreži namijenjenoj izvansudskom rješavanju financijskih sporova). Ta mreža posreduje u financijskim sporovima potrošača i pružatelja financijskih usluga, poput banaka
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje