Posljednji put provjereno: 01/06/2022

Internetska prodaja na platformama trećih strana

Kako biste pokrenuli svoje internetsko poslovanje, možete uspostaviti i internetsku trgovinu na platformama trećih strana, odnosno upotrebom bilo kojeg softvera koji je za vas razvio vanjski partner. Druga je mogućnost ponuda vaših proizvoda na uhodanim višestranim platformama. Imajte na umu da se neke od vaših osnovnih obveza upravljanja internetskim stranicama i dalje primjenjuju ako odaberete tu mogućnost.

Platforme trećih strana za e-trgovinu

Platforma za e-trgovinu softverski je program ili aplikacija koja će vašem poduzeću omogućiti prodaju robe i usluga preko interneta, pomažući vam u vođenju vaših internetskih stranica i drugim aspektima poslovanja kao što su marketing, prodaja i logistika. Navodimo nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti pri odabiru ove vrste rješenja:

Višestrane platforme

Ako vam je korištenje platformom za e-trgovinu treće strane previše zahtjevno ili želite proširiti poslovanje na dodatni prodajni kanal, razmislite o prodaji na višestranoj platformi. Višestrane platforme su još jedna vrsta internetskih stranica za e-trgovinu. Povezuju prodavatelje s kupcima i slijede tradicionalni model robnih kuća. Svim transakcijama na višestranoj platformi upravlja njezin operater, omogućujući vam da se koristite tim kanalom kako biste doprli do kupaca zainteresiranih za vaše proizvode ili usluge. Navodimo neke od prednosti višestranih platformi: 

Uredba o odnosima platformi i poduzeća

Europska komisija uvela je nove propise za povećanje transparentnosti i pravednosti internetskih platformi. Ta se pravila odnose na obveze pružatelja internetskih usluga posredovanja i internetskih tražilica (uključujući e-trgovinu, društvene medije, distribuciju internetskih aplikacija i suradnička tržišta) koji poduzećima omogućuju pristup tržištima i potrošačima.

Novom Uredbom o odnosima platformi i poduzeća rješavaju se problemi s kojima se susreću poduzeća koja se koriste platformama u okviru svojeg poslovanja, kao što su:

Promatračnica ekonomije internetskih platformi en osnovana je radi praćenja razvoja ekonomije internetskih platformi i provedbe Uredbe o odnosima platformi i poduzeća.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: