Laatste controle: 01/06/2022

Online verkopen via platforms van derden

Om uw producten online te verkopen, kunt u ook een webshop beginnen op een platform van derden. Daarmee bedoelen we alle software die niet door uzelf of uw hostingprovider is ontwikkeld. Ook kunt u uw producten op bekende onlinemarktplaatsen plaatsen. Let op: voor alle opties gelden bepaalde minimumeisen, net als bij een eigen website.

Platforms van derden voor e-commerce

Een platform voor e-commerce biedt u software of een applicatie om goederen en diensten online aan de man te brengen, met een eigen website en tools voor marketing, sales en logistiek. Waar moet u zoal op letten?

Onlinemarktplaatsen

Is zo'n platform voor e-commerce te omslachtig voor u, maar zoekt u toch een extra verkoopkanaal, dan is een onlinemarktplaats misschien iets voor uw bedrijf. Onlinemarktplaatsen zijn op zich een soort websites waar verkopers en kopers elkaar kunnen vinden, naar het model van de traditionele, offline warenhuizen. Alle transacties op zo'n onlinemarktplaats worden beheerd door de exploitant, en u kunt dit kanaal gebruiken om klanten te vinden voor uw goederen of diensten. Een paar voordelen van onlinemarktplaatsen: 

Platform-to-businessverordening (P2B)

De Europese Commissie heeft met nieuwe regels gezorgd voor meer transparantie en eerlijkheid bij onlineplatforms. Zo zijn er verplichtingen voor alle onlinebemiddelaars en zoekmachines (inclusief e-commerceplatforms, sociale media, appstores en markplaatsen) die bedrijven in contact brengen met markten en klanten.

De P2B-verordening (platform-to-business) biedt oplossingen voor verschillende typische problemen van ondernemers die zakelijke platforms gebruiken, zoals:

Om de activiteiten van onlineplatforms en de toepassing van de P2B-verordening te controleren, is het Observatory on the Online Platform Economy en opgericht.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: