Rechten van reizigers met een handicap of beperkte mobiliteit

Als u een handicap hebt of minder mobiel bent, hebt u zoals iedereen recht per vliegtuig, trein, autobus, touringcar of schip te reizen. Als u uw ticket koopt, moet de verkoper u informatie geven over de reis en de specifieke faciliteiten aan boord van het vliegtuig, de trein, de autobus, de touringcar of het schip, in een formaat dat voor u toegankelijk is.

Voor alle vervoerswijzen hebt u recht op gratis hulp in terminals en aan boord van voertuigen. Vervoer per vliegtuig, autobus, touringcar en schip kan niet worden geweigerd op grond van een handicap of beperkte mobiliteit, behalve om veiligheidsredenen (die in nationaal, internationaal of EU-recht zijn vastgelegd of bij beslissing van de bevoegde nationale autoriteit) of vanwege het ontwerp van het voertuig of de infrastructuur. Vervoer per trein mag u niet worden geweigerd vanwege uw handicap of beperkte mobiliteit, tenzij dit noodzakelijk is om te voldoen aan niet-discriminerende veiligheidsvoorschriften van de spoorwegmaatschappij of de stationschef.

Hoe reist u?

U reist per vliegtuig

Hulp

Als u per vliegtuig reist, hebt u recht op gratis hulp. Deze omvat onder meer de volgende hulp op luchthavens voor, na en tijdens de vlucht:

  • hulp met uw bagage
  • bij het in- en uitstappen
  • gratis vervoer van uw erkende assistentiehond, medische uitrusting en twee stuks mobiliteitshulpmiddelen

Bovendien moet de luchtvaartmaatschappij, als u samen met een hulpverlener reist, deze persoon zo mogelijk naast u op het vliegtuig plaatsen.

Neem ten minste 48 uur voor uw vertrek contact op met uw luchtvaartmaatschappij, boekingskantoor of reisorganisatie, en leg uit wat voor hulp u nodig hebt en of u wordt begeleid tijdens uw reis. U moet hen ook meedelen of u met een assistentiehond reist. Zij zullen ook advies geven over uw rolstoel of mobiliteitshulpmiddel en de eventuele batterijen.

Als de luchtvaartmaatschappij, de verkoper van het ticket of de touroperator niet ten minste 48 uur vóór uw reis op de hoogte is gebracht van de behoefte aan bijstand, moeten zij ten minste alle redelijke inspanningen doen om u te helpen volgens plan te reizen.

Luchtvaartmaatschappijen hoeven tijdens de vlucht geen hulp te verlenen bij het eten of innemen van medicijnen. Als u dat soort hulp nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht, moet u een andere persoon vragen om u daarvoor te begeleiden.

Waarschuwing

Instappen kan u niet worden geweigerd vanwege uw handicap of beperkte mobiliteit, tenzij:

  • het vliegtuig of de deur van het vliegtuig fysiek te klein is, of
  • nationale, internationale of EU-veiligheidsvoorschriften of een besluit van de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de luchtvaart verhinderen dat de luchtvaartmaatschappij u vervoert.

Vervoerders kunnen om die redenen weigeren u te vervoeren. Als alternatief en om u in staat te stellen te reizen, kan de vervoerder echter eisen dat u wordt begeleid door een persoon die de door de toepasselijke veiligheidsvoorschriften vereiste bijstand kan verlenen. In dit geval hoeft de vervoerder deze persoon niet kosteloos te vervoeren.

Meer hulp nodig?

Als u bij uw vlucht problemen ondervindt om hulp te krijgen of als uw mobiliteitshulpmiddelen verloren gaan of beschadigd raken, moet u de luchthavenautoriteiten of de luchtvaartmaatschappij daarover inlichten. Als u geen genoegen neemt met hun antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale handhavingsinstantie en in het land waar het incident zich heeft voorgedaan.

Uw overige EU-rechten als vliegtuigpassagier

Raadpleeg onze interactieve tool over EU-rechten van vliegtuigpassagiers voor meer informatie over uw rechten en hoe u die kunt afdwingen als u geen toegang tot het vliegtuig krijgt of als uw vlucht wordt geannuleerd of vertraagd is.

U reist per trein

Hulp

Als u per trein reist, hebt u recht op gratis hulp.

Daarbij kan het gaan om hulp:

  • bij het in- en uitstappen/overstappen op een aansluitende trein (waarvoor u een ticket hebt)
  • aan boord (inclusief toegang tot diensten aan boord) en op het station, voor en na uw reis.

Om het beste geholpen te worden, moet u ten minste 24 uur voor uw vertrek contact opnemen met uw spoorwegmaatschappij, de stationschef, het boekingskantoor of de reisorganisatie en uitleggen wat voor hulp u nodig hebt. Om de gevraagde hulp te verlenen, kan de spoorwegonderneming of stationschef u vragen om maximaal één uur voor de geplande vertrektijd of de laatste check-intijd van uw trein naar een aangewezen punt op het station te komen. Als u niet werd meegedeeld wanneer u op het aangewezen punt moet aankomen, moet u zich daar ten minste 30 minuten voor de geplande vertrektijd of vóór het tijdstip waarop alle passagiers worden gevraagd in te checken, melden.

Als de spoorwegonderneming, de stationschef, het boekingskantoor of de touroperator niet ten minste 24 uur vóór uw reis op de hoogte is gebracht van de behoefte aan bijstand, moeten zij alles in het werk stellen om u te helpen volgens plan te reizen.

Spoorwegmaatschappijen kunnen eisen dat u begeleid bent, maar alleen als dit strikt noodzakelijk is om te voldoen aan de reeds geldende niet-discriminerende toegangsregels (bijvoorbeeld vanwege de manier waarop de infrastructuur van de trein of het station is ontworpen). De persoon die u vergezelt, hoeft niet voor de reis te betalen en zit indien mogelijk naast u. Als u een assistentiehond hebt, mag deze u vergezellen volgens de plaatselijke regels in het land waar u reist.

Waarschuwing

Sommige EU-landen eisen dat verzoeken om hulp aan spoorwegmaatschappijen, stationschefs, boekingskantoren of touroperators ten minste 36 uur van tevoren worden ingediend, in plaats van 24 uur. Bekijk de lijst van landen die deze langere aankondigingstermijn toepassen. Instappen kan u niet worden geweigerd vanwege uw handicap of beperkte mobiliteit, tenzij er beveiligingsproblemen ontstaan of de maatschappij u niet mag vervoeren op grond van de veiligheidsregels.

Meer hulp nodig?

Als u tijdens uw treinreis problemen ondervindt om hulp te krijgen, moet u de stationschef of de spoorwegmaatschappij daarover inlichten. Als u geen genoegen neemt met hun antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale handhavingsinstantie en in het land waar het incident zich heeft voorgedaan.

Uw overige EU-rechten als treinreiziger

Raadpleeg onze interactieve tool over EU-rechten van treinreizigers voor meer informatie over uw rechten (met inbegrip van vergoeding voor verloren/beschadigde mobiliteitsuitrusting) en hoe u die kunt laten gelden.

U reist per autobus of touringcar

Hulp

U hebt recht op gratis hulp bij een langeafstandsreis, waarbij de geplande afstand van de rit (niet uw individuele reis) 250 km of meer bedraagt. U hebt recht op hulp in aangewezen terminals PDF en en bij het in- en uitstappen. Bovendien moet de maatschappij gratis een door u gekozen begeleider laten meereizen als dat een oplossing is voor veiligheidsproblemen die u anders zouden verhinderen op reis te gaan.

Neem ten minste 36 uur voor uw vertrek contact op met de autobus- of touringcarmaatschappij en leg uit wat voor hulp u nodig hebt. De exploitant of de terminalmanager kan u vragen eerder, maar maximaal één uur vóór het geplande vertrek naar een aangewezen punt te komen.

Waarschuwing

Een ticket kopen, reserveren of instappen mag u niet worden geweigerd vanwege uw handicap of beperkte mobiliteit, tenzij dat strikt noodzakelijk is om te voldoen aan de wettelijke regels voor de veiligheid of als de infrastructuur onvoldoende is om u veilig te vervoeren.

Meer hulp nodig?

Als u tijdens de busreis problemen ondervindt om hulp te krijgen, moet u de terminalmanager of de autobus- of touringcarmaatschappij daarover inlichten. Als u geen genoegen neemt met hun antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale handhavingsinstantie PDF en in het land waar het incident zich heeft voorgedaan.

Uw overige EU-rechten als autobus- en touringcarpassagier

Raadpleeg onze interactieve tool over EU-rechten van autobus- en touringcarpassagiers voor meer informatie over uw rechten en hoe u die kunt laten gelden.

U reist per schip

Hulp

U heeft recht op gratis hulp bij het aan en van boord gaan, overstappen, aan boord en in de haven. Om hulp te krijgen, moet u ten minste 48 uur voor uw vertrek contact opnemen met uw spoorwegmaatschappij, de stationschef, het boekingskantoor of de reisorganisatie en uitleggen wat voor hulp u nodig hebt. Zelfs als u dat niet gedaan hebt, moeten de rederij en de terminalexploitant er alles aan doen om u te helpen.

Als u speciale behoeften hebt wat betreft accommodatie, zitplaatsen of hulp of als u medische apparatuur mee moet nemen, vermeld dat dan bij de boeking.

Vervoerders kunnen weigeren u te vervoeren om veiligheidsredenen die zijn vastgelegd in nationale, internationale of EU-regels, of vanwege de manier waarop het schip of de haveninfrastructuur is ontworpen. Als alternatief en om u in staat te stellen te reizen, kan de vervoerder echter eisen dat u wordt begeleid door een persoon die de door de toepasselijke veiligheidsvoorschriften vereiste bijstand kan verlenen. In dit geval moet de vervoerder deze persoon kosteloos vervoeren.

Meer hulp nodig?

Als u tijdens uw scheepsreis problemen ondervindt om hulp te krijgen, dan moet u de havenautoriteiten of de rederij daarover inlichten. Als u geen genoegen neemt met hun antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale handhavingsinstantie en in het land waar het incident zich heeft voorgedaan.

Uw overige EU-rechten als scheepspassagier

Raadpleeg onze interactieve tool over EU-rechten van scheepspassagiers voor meer informatie over uw rechten en hoe u die kunt laten gelden.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 13/02/2025
Deze bladzijde delen