Zakendoen
Laatste controle: 06/05/2022

Geregistreerde partnerschappen

In tal van EU-landen kunt u uw relatie ook zonder te trouwen officieel maken dankzij het geregistreerd partnerschap.

Leeft u met uw partner samen dan kunt u in dat geval uw relatie laten registreren bij de overheid van het land waar u woont.

Maar de verschillen tussen de EU-landen op dit gebied zijn groot:

Ga na welke regels voor u gelden.

Soms zijn er twee of meer landen in het spel, bijvoorbeeld als u verhuist na het sluiten van een geregistreerd partnerschap of als u in het buitenland een geregistreerd partnerschap sluit.

De eigendomsrechten en het recht op alimentatie van geregistreerde partners verschillen aanzienlijk van land tot land. Sluit u een geregistreerd partnerschap dan kunnen daar in een ander land heel andere rechten uit voortvloeien.

Ga na van welk land de wetgeving op uw partnerschap van toepassing is bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv mt pl pt ro sk sl sv , want dat kan grote gevolgen hebben voor uw rechten en plichten als geregistreerde partners

Erkenning van een geregistreerd partnerschap

In sommige maar EU-landen is een geregistreerd partnerschap gelijkwaardig of vergelijkbaar met het huwelijk.

De landen waar partners van hetzelfde geslacht kunnen trouwen, erkennen over het algemeen ook huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht uit andere landen.

In landen waar personen van hetzelfde geslacht niet mogen trouwen maar zich wel als partners mogen registreren, geeft een in het buitenland gesloten huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht meestal dezelfde rechten als een geregistreerd partnerschap.

Maar de volgende EU-landen (er)kennen geen geregistreerd partnerschap:

Verhuizen naar het buitenland met uw geregistreerde partner

Wordt een geregistreerd partnerschap als gelijkwaardig of vergelijkbaar met het huwelijk beschouwd, dan geldt dit ook ten aanzien van immigratie: uw partner mag dus met u meekomen wanneer u in de betrokken landen gaat wonen.

Verhuist u naar een EU-land dat geen geregistreerde partnerschappen erkent, dan zal uw relatie beschouwd worden als een aantoonbare duurzame relatie. Uw nieuwe land moet uw partner dan helpen bij de toegang en vestiging in dat land.

Lees meer over uw recht op verblijf in het buitenland.

Voorbeeld

Hans mag blijven dankzij het geregistreerd partnerschap

Nina is een ondernemer uit een EU-land die voor zaken naar een ander EU-land verhuisde. Zij wou haar op dat moment werkloze geregistreerde partner Hans laten overkomen.

Hoewel het gastland geen geregistreerde partnerschappen erkende, bleek uit het geregistreerd partnerschap dat zij een duurzame relatie hadden. Hans mocht daarom bij Nina in het gastland intrekken, ook al kon hij niet in zijn eigen onderhoud voorzien.

Veelgestelde vragen

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: