Zakendoen
Laatste controle: 02/01/2023

Uw auto: inschrijving en andere formaliteiten

Doorgaans moet u uw auto inschrijven in het land waar u uw gebruikelijke woonplaats heeft.

Er is geen EU-wetgeving over het inschrijven van motorvoertuigen. Hier leest u hoe het in de meeste EU-landen geregeld is.

U kunt per land nagaan welke regels er gelden.

Kies een land

Om uw auto in te schrijven, heeft u de volgende documenten nodig:

Geldig keuringsbewijs

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw auto. In de meeste landen moet u uw auto vier jaar na de eerste inschrijving en daarna om de twee jaar naar de technische keuring brengen.

Als u uw auto na uw verhuizing naar een ander EU-land daar opnieuw wilt inschrijven, moet u een geldig keuringsbewijs kunnen overleggen.

Waarschuwing

Hoe vaak u naar de technische keuring moet, is niet overal hetzelfde.

Het keuringsbewijs, met de resultaten van de controle, de identiteit van het voertuig en de datum van de volgende controle, moet op een zichtbare plaats in uw auto liggen. Het keuringsbewijs blijft in principe geldig, ook als de auto van eigenaar verandert.

Inschrijvingsbewijs

Wanneer u uw auto in de EU inschrijft, ontvangt u een inschrijvingsbewijs. Afhankelijk van het land bestaat dit inschrijvingsbewijs uit één of twee delen. Wanneer u naar een ander EU-land reist of verhuist, moet dat land uw inschrijvingsbewijs erkennen. Als u uw auto in een ander EU-land opnieuw moet inschrijven, dan moet u het originele inschrijvingsbewijs daar inleveren. Bestaat het bewijs uit twee delen, dan moet u ze beide afgeven. In sommige EU-landen heeft u voor een inschrijving mogelijk nog andere documenten nodig. Informeer u dus op voorhand.

Uw inschrijvingsbewijs moet u altijd bij zich hebben wanneer u met de auto reist of naar het buitenland verhuist. Bestaat uw inschrijvingsbewijs uit twee delen, dan volstaat het eerste deel.

Eigendomsbewijs

Soms moet u bewijzen dat u de wettige eigenaar van het voertuig bent. Als u een rekening als aankoopbewijs gebruikt, dan moet het btw-nummer van de verkoper daarop duidelijk worden vermeld.

Bewijs dat de btw is betaald

Wanneer u uw auto inschrijft, wordt soms ook gecontroleerd of de btw is betaald. De btw-regels variëren voor nieuwe en tweedehands voertuigen, maar ook voor auto's van professionele dealers of een particuliere verkoper.

Voor de btw is een auto nieuw als deze maximaal 6000 km op de teller heeft OF maximaal 6 maanden in gebruik is. Ga na waar u btw moet betalen voor een auto die u in een ander EU-land heeft gekocht.

Verzekeringsbewijs

Wanneer u uw auto inschrijft, moet u kunnen bewijzen dat uw auto verzekerd is. U mag een verzekering afsluiten bij iedere verzekeringsfirma die in uw nieuwe land:

Certificaat van overeenstemming voor nieuwe auto's

Het certificaat van overeenstemming wordt afgegeven door de fabrikant. Het bewijst dat de technische kenmerken van het voertuig voldoen aan de veiligheids- en milieunormen. Het kan een Europees (EC) of nationaal certificaat zijn.

EC-certificaat van overeenstemming

Het EC-certificaat van overeenstemming is geldig in alle EU-landen. Heeft uw auto een geldig EC-certificaat, dan mogen de nationale autoriteiten geen andere technische documenten vragen, tenzij uw auto na het verlaten van de fabriek werd aangepast. In dat geval kunnen ze een nieuwe keuring eisen.

Nationaal certificaat van overeenstemming

Een nationaal certificaat van overeenstemming is alleen geldig in het land van afgifte. Het wordt meestal afgegeven voor bussen, vrachtwagens, bestelwagens, opleggers en custom cars (van vóór mei 2009) of oldtimers.

Als uw auto al ergens ingeschreven is en u verhuist naar een ander EU-land, dan zullen de instanties in uw nieuwe land u meestal een extra technische keuring of certificaten vragen voordat zij uw auto willen inschrijven.

Waarschuwing

De informatie op deze pagina is niet van toepassing op Britse onderdanen die in de EU verblijven en EU-burgers die in het VK verblijven. Voor hen gelden nationale regels.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: