Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Inschrijving van uw auto en andere formaliteiten

 • Ik ben uit Frankrijk naar België verhuisd. Mag mijn auto in Frankrijk ingeschreven blijven?  

  NEE, dat kan niet, tenzij u van plan bent om binnen de zes maanden weer uit België te vertrekken. De algemene regel is dat u uw auto moet inschrijven in het land waar u woont.

 • Ik ben ieder weekend in Duitsland, waar ik woon met mijn gezin. Door de week ga ik iedere dag met de auto naar mijn werk in Luxemburg. Waar moet ik mijn auto inschrijven?  

  Als u naar het buitenland pendelt als "grensarbeider", dan moet uw auto ingeschreven staan in het land waar u woont (in dit geval Duitsland).

 • Ik rijd in een auto van de zaak die in Luxemburg is ingeschreven, maar ik woon in België, waar ik ook een deel van de tijd werk. Mag ik de auto in België gebruiken?  

  JA, als u voor uw werk in België moet zijn, mag u die bedrijfswagen ook particulier in België gebruiken. Dit geldt ook als u als zelfstandige werkt (en dus uzelf een auto van de zaak geeft), als u tenminste wettig in Luxemburg gevestigd bent.

 • Ik ben een Italiaan maar woon ieder jaar drie maanden in mijn tweede huis in de Franse Alpen. Ik ga daar met de auto heen. Kan ik mijn auto ook in Frankrijk inschrijven?  

  NEE, u kunt uw auto alleen inschrijven in het land van uw vaste woon- of verblijfplaats.

 • Ik heb een auto in Griekenland, waar ik een vakantiehuisje heb, maar ik woon in Engeland. Kunnen de Griekse instanties me verplichten om de auto in Griekenland in te schrijven?  

  NEE, dat kunnen ze u niet vragen, want uw vaste woonplaats is niet in Griekenland. Ze kunnen u echter wel verbieden om uw auto aan inwoners van Griekenland te verhuren of zelfs maar uit te lenen. U mag zelf met die auto rijden, net als familie en vrienden die op bezoek komen, maar mensen die in Griekenland wonen mogen alleen mee als u rijdt. Het zou wel eens moeilijk kunnen zijn om een Griekse verzekering af te sluiten voor een auto die in Engeland is ingeschreven, maar als u de situatie uitlegt, moet het lukken.

 • Ik ben een Poolse student en doe een tweejarige master in Engeland. Moet ik mijn auto nu in Engeland inschrijven?  

  NEE, dat hoeft niet als u in Engeland alleen maar studeert. Maar gaat u ondertussen ook werken, of blijft u na uw studies in Engeland wonen, dan moet u uw auto wel in Engeland inschrijven.

 • Ik ga met een tijdelijk contract 10 maanden lang in Zweden werken. Daarna ga ik terug naar het land waar ik woon, Slowakije. Moet ik mijn auto in Zweden laten inschrijven?  

  JA, omdat u langer dan 6 maanden blijft en niet tussen beide landen gaat pendelen.

 • Ik ben van plan om in Duitsland een auto te kopen en ermee terug te rijden naar het land waar ik woon, Frankrijk. Hoe moet ik die auto inschrijven?  

  Hoewel u de auto uiteindelijk in Frankrijk moet inschrijven, heeft u Duitse kentekenplaten nodig om ermee naar Frankrijk te rijden. Als uw auto nieuw is, krijgt u een transitnummerbord. Zo hoeft u in Duitsland geen btw te betalen. Is het een tweedehands auto, dan moet u die waarschijnlijk gewoon in Duitsland laten inschrijven, zelfs al is het maar voor een korte periode. U kunt er ook voor kiezen om de auto naar u in Frankrijk te laten vervoeren. In dat geval hoeft u de auto niet in Duitsland in te schrijven. Het loont dus de moeite om na te gaan of dat goedkoper is.

 • Om mijn aanhanger in Spanje in te schrijven moet ik door een typegoedkeuringsprocedure, terwijl ik al een EC-certificaat van overeenstemming heb. Waarom?  

  De EU-typegoedkeuring is bedoeld om te garanderen dat aanhangwagens en caravans aan de technische en veiligheidsvoorschriften van de EU voldoen. Als u voor uw aanhangwagen of caravan een geldig EU-certificaat van overeenstemming heeft, betekent dit dat het prototype van uw aanhangwagen (of caravan) is gekeurd door de bevoegde instantie in het land dat het typegoedkeuringscertificaat heeft afgegeven. De Spaanse autoriteiten mogen u dus geen extra typegoedkeuring of extra technische documenten vragen voor de inschrijving of inverkeerstelling. Wat ze wel kunnen eisen, is dat u de aanhangwagen (of caravan) nog eens laat keuren om na te gaan of die niet is veranderd nadat u hem hebt gekocht.

 • Ik wil mijn auto, die nu in Frankrijk is ingeschreven, in Italië laten inschrijven. De Italiaanse autoriteiten willen van mij een EU-certificaat van overeenstemming. Waar vind ik dat?  

  Fabrikanten moeten bij ieder voertuig dat zij verkopen een EU-certificaat van overeenstemming afgeven. Als u dat niet hebt gekregen, moet u het originele certificaat of een kopie ervan opvragen bij de fabrikant, eventueel via de dealer. Soms moet u daarvoor betalen. Hoogstwaarschijnlijk kan in dit geval de officiële importeur van het merk in Italië u helpen.

 • Ik rijd met een getunede auto. Is mijn EU-certificaat van overeenstemming nu nog geldig?  

  NEE, het EU-certificaat van overeenstemming is een verklaring van de fabrikant dat het voertuig in zijn fabriek is gemaakt en aan de EU-voorschriften voldoet. Een auto die getuned is, moet apart worden gekeurd volgens de nationale wetgeving van het EU-land waar de auto wordt ingeschreven. Wie een getunede auto naar een ander EU-land exporteert, moet daar opnieuw door de keuring of bepaalde nieuwe documenten indienen. In sommige landen moeten er volgens de nationale wetgeving nog extra tests plaatsvinden voordat de auto kan worden ingeschreven.

 • Ik woon in Engeland maar ga na mijn pensioen in Portugal wonen. Ik wil mijn oldtimer meenemen. Is het moeilijk om die in Portugal te laten inschrijven?  

  De inschrijving kan wat moeizamer verlopen als de auto ouder is dan 1996, omdat er dan waarschijnlijk geen EU-certificaat van overeenstemming is. Uw Britse papieren gelden alleen in het Verenigd Koninkrijk en de Portugese autoriteiten kunnen u vragen om de auto hier en daar aan te passen. Ze mogen u niet vragen om meer aan te passen dan wat noodzakelijk is om aan de veiligheids- en milieu-eisen te voldoen.  Veel EU-landen hebben speciale wetgeving met vereenvoudigde procedures voor oldtimers waar niet vaak mee gereden wordt.

 • Mijn auto is minder dan een jaar geleden in Portugal door de technische keuring gegaan. Ik wil hem nu in Spanje laten inschrijven. Moet ik hem daar weer laten keuren?  

  Misschien. De Spaanse autoriteiten kunnen u vragen om de auto opnieuw te laten keuren voordat zij hem inschrijven. Maar ze mogen dat alleen vragen als:

  • die keuring ook verplicht is voor inwoners van Spanje als een voertuig van eigenaar verandert, of
  • de keuring niet hetzelfde is als de keuring in Portugal, of
  • de auto in Portugal weer aan de beurt was om gekeurd te worden.

  De tijd tussen periodieke keuringen varieert per land. Dit betekent dat u zich moet houden aan de termijnen in het land waar u de auto inschrijft, in dit geval Spanje. Misschien moet u de auto dus toch laten keuren, zelfs als u in Portugal nog niet aan de beurt was.

Algemene informatie hierover
Uw auto: inschrijving en andere formaliteiten
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies