Laatste controle: 09/11/2022

Auto kopen of verkopen: btw

Ga hier na hoe het zit met de btw als u een auto binnen de EU koopt of verkoopt, of als u buiten de EU een auto koopt en u die in de EU wilt invoeren.

Deze pagina bevat informatie over de btw-regels voor particulieren die een auto kopen of verkopen. Als u informatie zoekt over de btw-regels voor bedrijven, ga dan naar de pagina over transacties tussen bedrijven.

Wilt u een auto kopen of verkopen?

Waar koopt u een auto?

Als u een auto koopt in een ander EU-land, hoeft u geen invoerrechten te betalen wanneer u de auto naar uw eigen land brengt.

Wie is de verkoper?

Als u een auto van een particulier koopt, hoeft u geen btw te betalen in het land van de verkoper. U betaalt alleen btw in het land waar u de auto inschrijft. U moet btw betalen over de totaalprijs van de auto, inclusief eventuele accessoires of afleveringskosten.

De verkoper kan dan een deel van de btw terugvragen van het land waar hij of zij de auto oorspronkelijk heeft gekocht. Het bedrag van de btw-teruggave wordt berekend door de belastingdienst op basis van de lengte van de periode waarin de verkoper de auto heeft gebruikt in het betrokken land. Voor meer informatie over uw plichten als verkoper en over belastingteruggave moet u contact opnemen met de nationale belastingdienstDeze link brengt u naar een andere website.

U hoeft geen btw te betalen over de auto.

U betaalt alleen btw in het land waar u de auto inschrijft. U moet btw betalen over de totaalprijs van de auto, inclusief eventuele accessoires of afleveringskosten.

Wanneer u de auto in het ene EU-land koopt en hem in een ander EU-land wilt inschrijven, moet u de verkoper daarvan op de hoogte brengen, zodat u in het land van de verkoper geen btw betaalt.

Heeft u tweemaal btw betaald, zowel in het land waar u de auto koopt als in het land waar u hem inschrijft, dan heeft u recht op een teruggave. Regel dit eerst met de verkoper, of, als tweede stap, met de belastingdienstDeze link brengt u naar een andere website van het land waar u de auto koopt.

Een voorbeeld

Mario woont in Italië en gaat een nieuwe auto kopen in Duitsland. Omdat het een nieuwe auto is, moet Mario btw betalen in Italië, waar hij de auto wil inschrijven. Maar de verkoper moet de btw regelen met de Duitse belastingdienst en bewijzen dat de auto naar een ander EU-land wordt vervoerd en daar zal worden ingeschreven. Daarom laat hij Mario toch de Duitse btw betalen.

Als Mario zijn auto in Italië ingeschreven heeft en daar btw heeft betaald, moet hij het btw-betalingsbewijs naar de verkoper in Duitsland sturen en hem vragen de Duitse btw terug te storten.

Waarschuwing

De datum die gezien wordt als leveringsdatum kan van land tot land verschillen. Het kan ofwel het moment zijn waarop u het koopcontract ondertekent, ofwel de factuurdatum.

Wanneer u een tweedehandsauto van een autodealer koopt, moet u soms wel en soms niet btw betalen en wordt de btw ook niet altijd apart op de factuur vermeld.

Dit hangt af van de manier waarop de dealer ervoor kiest btw over deze auto te berekenen. Raadpleeg de geldende btw-regels of de belastingdienst in het land waar u de auto koopt.

U hoeft geen btw te betalen wanneer u een tweedehandsauto koopt en deze overbrengt naar een ander EU-land. Maar u moet de auto wel inschrijven in het land waar u woont en daar motorrijtuigen- en wegenbelasting betalen.

Net als bij andere goederen die u invoert, moet u invoerrechten en invoer-btw betalen.

Raadpleeg de douaneDeze link brengt u naar een andere website en de belastingdienstDeze link brengt u naar een andere website in uw land voor de regels in verband met aangifte, betaling en vrijstellingen.

Is de auto nieuw of tweedehands?

Als particuliere verkoper hoeft u geen btw aan te rekenen als u uw auto verkoopt.

Wilt u een (voor de belasting) nieuwe auto verkopen aan iemand in een ander EU-land, dan moet de koper btw over de auto betalen in het land waar hij de auto wil inschrijven. Als verkoper kunt u dan een deel van de btw terugvragen van het land waar u de auto oorspronkelijk heeft gekocht.

Het bedrag van de btw-teruggave wordt berekend door de belastingdienst in het land waar u de auto oorspronkelijk heeft gekocht, op basis van hoe lang u de auto daar heeft gebruikt.

Een voorbeeld

Vraag een deel van de btw terug als u uw nieuwe auto verkoopt

Sofie koopt een nieuwe auto in Denemarken voor 30 000 euro plus 7500 euro btw (25% is het btw-tarief in Denemarken). In vier maanden tijd rijdt ze 7000 km met de auto. Ze besluit hem te verkopen aan Jonas voor 16 000 euro. Voor de belastingdienst geldt de auto nog als nieuwe auto.

Jonas woont in Oostenrijk en registreert de auto daar. Hij betaalt 3200 euro btw aan de Oostenrijkse belastinginstanties (20% is het btw-tarief in Oostenrijk).

Als verkoper moet Sofie weten dat ze een deel van de btw kan terugkrijgen. Als er bij de tweede verkoop btw was aangerekend in Denemarken, had Jonas 4000 euro moeten betalen (25% van 16 000 euro). Omdat de auto nog steeds als nieuw beschouwd wordt, kan Sofie 4000 van de 7500 euro die zij aan btw betaald heeft, terugkrijgen van de Deense autoriteiten.

Waarschuwing

De datum die gezien wordt als leveringsdatum kan van land tot land verschillen. Het kan ofwel het moment zijn waarop u het koopcontract ondertekent, ofwel de factuurdatum.

Als particuliere verkoper hoeft u geen btw aan te rekenen als u uw auto verkoopt.

Zie ook

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: