Zakendoen
Laatste controle : 24/01/2019

Ongeplande gezondheidszorg: kosten en vergoedingen

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

Met een Europese zorgpas

Heeft u een doktersbehandeling nodig als u in een ander EU-land bent, dan zijn de betaling en vergoeding van de kosten een stuk eenvoudiger wanneer u een Europese zorgpas (EHIC) heeft.

Met de Europese zorgpas kunt u behandeld worden en vergoeding vragen voor de kosten op dezelfde voorwaarden als inwoners van het land waar u bent. Als de behandeling voor inwoners van dat land gratis is, hoeft u ook niets te betalen. Moet u wel betalen, dan kunt u ofwel een vergoeding vragen van de nationale zorginstelling terwijl u nog in dat land bent, of na thuiskomst uw eigen zorgverzekering/mutualiteit om vergoeding vragen.

Medische kosten worden vergoed op basis van de regels en tarieven van het land waar u behandeld bent. Het kan dus zijn dat u alle kosten vergoed krijgt, maar ook dat u een eigen bijdrage moet betalen, als dat gebruikelijk is in dat land. Uw verzekeraar kan ook op grond van zijn eigen regels besluiten alle kosten te vergoeden.

Elk EU-land heeft ten minste één nationaal contactpunt dat u kan helpen met vragen over vergoedingen.

Voorbeeld

Lees meer over de regels voor sociale zekerheid in het land dat u bezoekt.

Anna is aangesloten bij de wettelijk verplichte ziektekostenverzekering van EU-land A en verblijft een paar maanden in land B om haar studie af te maken. Ze heeft haar Europese zorgpas (EHIC), gekregen in land A, meegenomen naar land B. Ze is zwanger en wil bevallen in land B. Zwangerschap en bevalling worden beschouwd als dringende medische zorg, wat betekent dat Anna recht heeft op medische zorg in land B op vertoon van haar zorgpas en haar identiteitskaart.

Anna wordt in land B behandeld alsof ze verzekerd is in dat land. Dat betekent dat als de behandeling gratis is voor mensen die daar verzekerd zijn, deze ook voor Anna gratis is. Als mensen in dat land betalen voor de behandeling en dan een vergoeding vragen, betaalt Anna hetzelfde bedrag als de inwoners van dat land en kan ze om vergoeding vragen. Dat moet ze dan doen in land B, waar ze dezelfde vergoeding krijgt als de mensen die daar verzekerd zijn. Land B verhaalt dan de kosten op Anna's ziektekostenverzekering in land A.

Maar als Anna speciaal naar land B zou zijn gegaan om daar te bevallen, zou men haar Europese zorgpas daar kunnen weigeren: in dat geval had ze afspraken moeten maken om in het buitenland te bevallen vóór haar vertrek naar land B. Dan was ze zeker geweest dat de kosten zouden worden vergoed.

Zonder Europese zorgpas

Als u geen Europese zorgpas (EHIC) heeft of als u de kaart niet kunt gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), kan het zijn dat u de kosten zelf moet betalen. U moet dan na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar/mutualiteit om vergoeding vragen. Dit geldt bij zowel openbare als privé-zorgverleners. Maar de voorwaarden zijn wel verschillend:

Als u dringend hulp nodig heeft, kan uw zorgverzekeraar een bewijs dat u verzekerd bent faxen of mailen om te voorkomen dat u vooraf moet betalen.

Weet u niet zeker waar u recht op heeft en wilt u dat voor vertrek controleren? Elk EU-land heeft minstens één nationaal contactpunt waar u kunt nagaan waar u recht op heeft en hoe hoog de maximale vergoedingen zijn.

Als u speciaal naar het buitenland gaat voor een medische behandeling, gelden andere regels.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: