Zakendoen
Laatste controle: 08/12/2022

Ongeplande gezondheidszorg: kosten en vergoedingen

Met de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC)

Heeft u een doktersbehandeling nodig als u in een ander EU-land bent, dan zijn de betaling en vergoeding van de kosten een stuk eenvoudiger wanneer u een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC)Deze link brengt u naar een andere website heeft.

Met de Europese ziekteverzekeringskaart kunt u behandeld worden en vergoeding vragen voor de kosten op dezelfde voorwaarden als inwoners van het land waar u bent. Als de behandeling voor inwoners van dat land gratis is, hoeft u ook niets te betalen. Moet u wel betalen, dan kunt u ofwel een vergoeding vragen van de nationale zorginstelling terwijl u nog in dat land bent, of na thuiskomst uw eigen zorgverzekering/mutualiteit om vergoeding vragen.

Medische kosten worden vergoed op basis van de regels en tarieven van het land waar u behandeld bent. Dit betekent dat u alle kosten vergoed krijgt, maar ook dat u een eigen bijdrage moet betalen, als dat gebruikelijk is in dat land. Uw zorgverzekering/mutualiteit kan ook op grond van de eigen regels besluiten alle kosten te vergoeden. Houd er rekening mee dat inwoners van landen met hoge patiëntkosten vaak een aanvullende — particuliere — verzekering hebben om hun risico’s te dekken.

Elk EU-land heeft ten minste één nationaal contactpunt dat u kan helpen met vragen over vergoeding. In een paar eenvoudige stappen kunnen we u helpen het nationale contactpunt voor grensoverschrijdende gezondheidszorg te vinden voor het land dat u nodig hebt.

Voorbeeld

Lees meer over de regels voor sociale zekerheid in het land dat u bezoekt.

Anna is aangesloten bij de wettelijk verplichte ziektekostenverzekering van Frankrijk en verblijft een paar maanden in België om haar studie af te maken. Ze heeft haar Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC), die in Frankrijk is afgegeven, bij zich. Zij is zwanger en zal in België bevallen. Zwangerschap en bevalling worden beschouwd als dringende medische zorg, dus Anna krijgt de nodige medische hulp in België op vertoon van haar ziekteverzekeringskaart en haar identiteitskaart.

Anna wordt in België behandeld alsof ze verzekerd is in dat land. Dat betekent dat als de behandeling gratis is voor mensen die daar verzekerd zijn, deze ook voor Anna gratis is. Als mensen in dat land moeten betalen voor de behandeling en dan een vergoeding vragen, moet Anna hetzelfde bedrag betalen als de inwoners van dat land en daarna om vergoeding vragen. Dat moet ze doen in België, waar ze dezelfde vergoeding krijgt als de mensen die daar verzekerd zijn. België verhaalt dan de kosten op Anna’s ziektekostenverzekering in Frankrijk.

Een andere mogelijkheid is dat ze bij haar zorgverzekering om terugbetaling vraagt wanneer zij naar Frankrijk terugkeert.

Maar als Anna speciaal naar België zou zijn gegaan om daar te bevallen, zou men haar Europese ziekteverzekeringskaart daar kunnen weigeren: in dat geval had ze afspraken moeten maken om in het buitenland te bevallen vóór haar vertrek naar België. Dan was ze zeker geweest dat de kosten zouden worden vergoed.

Zonder Europese ziekteverzekeringskaart

Als u geen Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) heeft of als u de kaart niet kunt gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen. In sommige landen kunt u zonder de Europese ziekteverzekeringskaart worden behandeld als privépatiënt en kan u zelfs in openbare instellingen een privétarief worden aangerekend. Eenmaal thuis kunt u uw zorgverzekeraar om vergoeding vragen. Dit geldt bij zowel openbare als privé-zorgverleners. Maar de voorwaarden zijn wel verschillend:

Als u dringend moet worden behandeld, kan uw lokale zorgverzekeraar u helpen door u het voorlopig vervangend ziekteverzekeringsbewijs te faxen of per e-mail toe te sturen. Het ziekteverzekeringsbewijs moet ook worden afgegeven bij verlies of diefstal van uw ziekteverzekeringskaart terwijl u al in het buitenland bent.

Weet u niet zeker waar u recht op heeft en wilt u dat voor vertrek controleren? Elk EU-land heeft minstens één nationaal contactpunt waar u kunt nagaan waar u recht op heeft en hoe hoog de maximale vergoedingen zijn.

Als u speciaal naar het buitenland gaat voor een medische behandeling, gelden andere regels.

Zie ook

Veelgestelde vragen

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: