Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 08/12/2022

Nem tervezett egészségügyi ellátás: költségek és költségtérítés

Európai egészségbiztosítási kártya birtokában...

Ha Önnek gyógykezelésre van szüksége, amikor ideiglenesen egy másik EU-országban tartózkodik, sokat segíthet, ha Önnél van európai egészségbiztosítási kártyájaKülső honlaphoz vezető link. A kártya bemutatása leegyszerűsítheti a fizetéssel és a költségtérítéssel kapcsolatos ügyintézést.

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában Ön ugyanolyan feltételekkel részesülhet egészségügyi ellátásban és az ellátás költségei után visszatérítésben, mint az adott uniós ország lakosai. Ha a kezelés ingyenes a helyi lakosok számára, Önnek sem kell fizetnie érte. Abban az esetben, ha fizetnie kell az ellátásért, kétféleképpen igényelheti költségei megtérítését: vagy úgy, hogy még a kinntartózkodása alatt az illetékes egészségbiztosítóhoz fordul és közvetlenül ott részesül költségtérítésben, vagy pedig úgy, hogy hazatérése után a hazai egészségpénztárhoz nyújtja be kérelmét.

Költségeinek visszatérítésére annak az országnak a szabályai és visszatérítési arányai szerint kerül sor, ahol a kezelést igénybe vette. Ez azt jelenti, hogy – a kérdéses ország szabályaitól függően – Ön vagy visszakapja a kezelés teljes költségét, vagy állnia kell a költségek egy bizonyos hányadát. Az is előfordulhat, hogy az Ön biztosítója úgy dönt, hogy saját szabályai alapján a külföldi orvosi ellátás teljes költségét megtéríti Önnek. Fontos tudni, hogy azokban az országokban, ahol magas a betegekre háruló önrész, a helyi lakosok gyakran kiegészítő betegbiztosítást – magán-egészségbiztosítást – váltanak ki kockázataik fedezésére.

Mindegyik uniós ország működtet legalább egy nemzeti kapcsolattartó pontot, amelynek munkatársai segíteni tudnak Önnek a költségtérítéssel kapcsolatos kérdésekben. Mindössze néhány egyszerű lépést kell elvégeznie ahhoz, hogy megtudja, melyik nemzeti kapcsolattartó ponttól tud felvilágosítást kérni a határokon átívelő egészségügyi ellátás témájában az Önt érdeklő ország esetében.

Konkrét eset

Járjon utána, milyen társadalombiztosítási szabályok vannak hatályban abban az országban, ahová készül

Anna állami egészségbiztosítással rendelkezik Franciaországban, és néhány hónapra Belgiumba utazik, hogy ott fejezze be a tanulmányait. Kiutazáskor magával viszi Franciaországban kiváltott európai egészségbiztosítási kártyáját. Anna várandós, és gyermekét Belgiumban fogja világra hozni. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos ellátások sürgősségi ellátásnak minősülnek, ezért Anna meg fogja kapni a szükséges orvosi ellátást Belgiumban – ehhez mindössze az európai egészségbiztosítási kártyáját és személyazonosító igazolványát kell bemutatnia.

Belgiumban ugyanolyan elbánásban részesül majd, mintha ott lenne biztosítva. Ez azt jelenti, hogy ha a kezelés ingyenes a helyi lakosok részére, Annának sem kell fizetnie érte. Ha pedig a helyi biztosítottaknak is fizetniük kell az ellátásért, amelynek költségeit utólag megtéríttethetik, Annának is ugyanannyit kell fizetnie a kezelésért, mint nekik, és akárcsak ők, ő is jogosult költségtérítésre. A költségtérítést Belgiumban kell kérelmeznie, költségei után pedig ugyanolyan arányú visszatérítésben fog részesülni, mint az ország biztosítottjai. Belgium ezt követően fel fogja venni a kapcsolatot az illetékes franciaországi egészségbiztosítóval annak érdekében, hogy az folyósítsa részére az Annának kifizetett összeget.

Anna azt a lehetőséget is választhatja, hogy nem Belgiumban, hanem Franciaországba visszatérve – a francia egészségbiztosítójától – kéri költségei megtérítését.

Ha azonban Anna kizárólag azért utazik Belgiumba, hogy ott szülje meg a gyermekét, európai egészségbiztosítási kártyáját visszautasíthatják. Ebben az esetben még a kiutazás előtt el kell intéznie, hogy Belgiumban megkapja majd a szüléskor szükséges ellátásokat. Így előre tájékozódni tud arról is, mely költségek után részesülhet majd visszatérítésben.

Európai egészségbiztosítási kártya nélkül...

Ha nincs Önnél az európai egészségbiztosítási kártyája, vagy ha nem tudja használni a kártyát (például mert magánkórházban kezelik, amire nem terjed ki az európai egészségbiztosítási kártya hatálya), előfordulhat, hogy fizetnie kell az ellátásért. Ha nincs európai egészségbiztosítási kártyája, egyes országokban előfordulhat, hogy magánbetegként kezelik, és magánpiaci árat számítanak fel Önnek akkor is, ha állami egészségügyi intézményben részesül ellátásban. Ön a hazájába visszatérve költségtérítést igényelhet az egészségbiztosítójától. Ez az állami és a magánfinanszírozású egészségügyi szolgáltatásokra egyaránt vonatkozik. A költségtérítés feltételei azonban különböznek:

Ha sürgős kezelésre van szüksége, elképzelhető, hogy a hazai egészségbiztosítója a segítségére tud sietni, és el tudja küldeni Önnek e-mailben vagy faxon az ún. ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatványt. Ezt a nyomtatványt kell kiállítani akkor is, ha a kinttartózkodás során Ön elveszti európai egészségbiztosítási kártyáját, vagy ha a kártyát ellopják Öntől.

Ha nem biztos abban, milyen jogosultságokkal rendelkezik, és szeretne erről még a kezelés előtt tájékozódni, forduljon a nemzeti kapcsolattartó pontok valamelyikéhez. Mindegyik uniós országban van legalább egy nemzeti kapcsolattartó pont, amelynek munkatársaitól megtudhatja, jogosult-e költségtérítésre, és ha igen, milyen összeghatárig.

Fontos tudni, hogy a fentiektől eltérő szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha valaki kifejezetten gyógykezelés céljából utazik külföldre.

Kapcsolódó weboldalak

Gyakran feltett kérdések

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: