Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 12/05/2022

Nem tervezett egészségügyi ellátás: költségek és költségtérítés

Európai egészségbiztosítási kártya birtokában

Ha Önnek gyógykezelésre van szüksége, amikor ideiglenesen egy másik EU-országban tartózkodik, sokat segít, ha Önnél van európai egészségbiztosítási kártyája. A kártya bemutatása leegyszerűsíti a fizetéssel és a költségtérítéssel kapcsolatos ügyintézést.

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában Ön ugyanolyan feltételekkel részesülhet egészségügyi ellátásban és az ellátás költségei után visszatérítésben, mint az adott uniós ország lakosai. Ha a kezelésért a helyi lakosoknak nem kell fizetniük, akkor Önnek sem kell. Ha fizetnie kell az ellátásért, a költségtérítést kétféleképpen igényelheti: vagy még kinntartózkodása alatt az illetékes egészségbiztosítóhoz fordul, vagy hazatérése után az otthoni egészségpénztárhoz nyújtja be igényét.

Költségeinek visszatérítése annak az országnak a szabályai és visszatérítési arányai szerint történik, ahol a kezelést igénybe vette. Ön tehát a vonatkozó tagállami szabályoktól függően kap költségtérítést: vagy visszakapja a kezelés teljes költségét, vagy állnia kell a költségek egy bizonyos hányadát. Az is előfordulhat, hogy az Ön biztosítója úgy dönt, hogy saját szabályai alapján a külföldi orvosi ellátás teljes költségét megtéríti Önnek.

Mindegyik uniós ország működtet legalább egy nemzeti kapcsolattartó pontot, amelynek munkatársaitól választ kaphat költségtérítéssel kapcsolatos kérdéseire.

Konkrét eset

Járjon utána, milyen társadalombiztosítási szabályok vannak hatályban abban az országban, ahová készül

Anna az állami egészségbiztosítási rendszer biztosítottja Franciaországban, és néhány hónapot Belgiumban tölt, hogy ott fejezze be tanulmányait. Kiutazásakor magával viszi a Franciaországban kiváltott európai egészségbiztosítási kártyáját. Anna terhes, és azt tervezi, hogy gyermekét Belgiumban hozza majd világra. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos ellátások sürgősségi ellátásnak minősülnek, tehát Anna igénybe veheti Belgiumban a szükséges orvosi szolgáltatásokat, csupán európai egészségbiztosítási kártyáját és személyi igazolványát kell bemutatnia.

Anna olyan elbánásban részesül majd Belgiumban, mintha ott lenne biztosítva. Ez azt jelenti, hogy ha a kezelés ingyenes a belga biztosítottak részére, Annának sem kell érte fizetnie. Ha fizetni kell az ellátásért, utána pedig költségtérítést lehet igényelni, Annának ugyanakkora összeget kell fizetnie a kezelésért, mint a helyi lakosoknak, és akárcsak ők, költségtérítésre jogosult. A költségtérítést Belgiumban kell kérelmeznie, a visszatérítés aránya pedig ugyanakkora lesz, mint az ország biztosítottjai esetében. Belgium ezután felveszi a kapcsolatot Franciaország illetékes egészségbiztosítási hatóságával, hogy az folyósítsa részére az Annának kifizetett összeget.

Ha azonban Anna kizárólag azért utazik ki Belgiumba, hogy ott szülje meg gyermekét, európai egészségbiztosítási kártyáját visszautasíthatják. Ebben az esetben még a kiutazás előtt meg kell szerveznie, hogy Belgiumban a szüléskor megkapja majd a szükséges ellátásokat. Így előre tájékozódni tud arról is, mely költségek visszatérítésére számíthat.

Európai egészségbiztosítási kártya nélkül

Ha Önnek nincs európai egészségbiztosítási kártyája, vagy nem tudja azt használni (például azért, mert magánkórházban kezelik, és ezért a felmerülő költségekre az európai egészségbiztosítási kártya hatálya nem terjed ki), előfordulhat, hogy fizetnie kell az ellátásért. A kifizetett összeg után utólag, hazaérkezését követően igényelhet költségtérítést. Ez az állami és a magánfinanszírozású egészségügyi szolgáltatókra egyaránt vonatkozik. A költségtérítés feltételei azonban különböznek:

Ha Önnek sürgős kezelésre van szüksége külföldön, elképzelhető, hogy egészségbiztosítója el tudja küldeni Önnek e-mailben vagy faxon a biztosítási jogviszonyt igazoló okmányt, hogy Önnek ne kelljen saját zsebből megelőlegeznie az orvosi ellátás költségeit.

Ha nem biztos abban, milyen jogosultságokkal rendelkezik, és szeretne a kezelés előtt tájékozódni erről, forduljon a nemzeti kapcsolattartó pontok valamelyikéhez. Minden uniós országban van legalább egy nemzeti kapcsolattartó pont, ahol Ön felvilágosítást kaphat arról, hogy jogosult-e költségtérítésre, és ha igen, milyen összeghatárig.

Fontos tudni, hogy más szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha valaki kifejezetten gyógykezelés céljából utazik külföldre.

Gyakran feltett kérdések

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: