Utolsó frissítés: 20/10/2022

Uniós adószámok ellenőrzése (VIES)

A VIES segítségével Ön könnyen ellenőrizni tudja, hogy egy vállalkozás rendelkezik-e uniós adószámmal, amely feljogosítja őt arra, hogy az EU más tagállamaiban kereskedjen.

Adószám keresése

Mi a VIES?

A VIES (VAT Information Exchange System) az Európai Bizottság által működtetett keresőrendszer (figyelem: nem adatbázis!), amelynek segítségével ellenőrizni lehet az Európai Unió bármely tagállamában kiadott uniós adószámok érvényességét. A keresett adatokat a VIES az adószámokat tartalmazó tagállami adatbázisokból nyeri ki.

A keresés két eredménnyel zárulhat: a rendszer vagy rátalált a keresett uniós adószámra (ez utóbbi létezik, vagyis érvényes) vagy nem (az uniós adószám nem létezik, nem érvényes).

Érvényes adószám

Ha a rendszer rátalált a keresett uniós adószámra, az ezzel kapcsolatos információt megjeleníti.

Érvénytelen adószám

Ha a rendszer nem talált rá a beadott uniós adószámra, ez azt jelenti, hogy ez utóbbi nem szerepel az érintett tagállami adatbázisban. Ez a következő okok valamelyikére vezethető vissza:

Ezek a változások nem mindig jelennek meg azonnal a tagállami adatbázisokban, ennélfogva a VIES-ben sem. Sürgős esetben azt tanácsoljuk, hogy lépjen kapcsolatba en saját országának adóhatóságával.

A VIES az Európai Unió 23 nyelvén vehető igénybe.

Mi van akkor, ha a rendszer nem talál meg egy létező adószámot?

Ha ügyfele azt állítja, hogy rendelkezik adószámmal, de a VIES rendszerben történő ellenőrzés során ez nem nyer megerősítést, ügyfele kérheti, hogy Ön az ellenőrzést az ügyfél országának adóhatóságán keresztül folytassa le. Elképzelhető, hogy ügyfele rendelkezik ugyan adószámmal, de külön regisztrálnia kell adóhatóságánál tagállamközi ügyletek végzésére. Ez az eljárás EU-országonként eltérő.

További információ kérése

Ha nem találja a keresett információt a VIES-ben, további tájékoztatásért forduljon az illetékes tagállami hatóságokhoz. A tagállami hatóságok meg fogják tudni erősíteni Önnek, hogy

A tagállami hatóságokkal való kapcsolatfelvétel módja országonként különböző. Egyes uniós országokban online lehet lekérdezni az adószámot, más országokban viszont telefonon, e-mailben vagy faxon lehet érdeklődni.

Ország kiválasztása

Adatvédelmi okból a tagállami hatóságok nem fogják kiadni Önnek az adószámhoz tartozó nevet és címet. Csak azt erősítik meg, hogy tartozik-e név és cím a lekérdezett adószámhoz.

Adatok nem állnak rendelkezésre

Előfordulhat, hogy a rendszer a tagállami adatbázisok frissítése miatt nem érhető el. A Bizottság együttműködik a tagállamokkal annak érdekében, hogy elősegítse, hogy az adatbázisok karbantartására fordított idő a lehető legrövidebb legyen. Ha ilyen tárgyú hibaüzenetet kap, azt tanácsoljuk, hogy várjon néhány percet, vagy próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Esetleges pontatlanságok

Az Európai Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget a VIES rendszer használatával beszerzett információk helytállóságáért, hiszen az információk a tagállami adatbázisokból származnak, és ezek tartalmára a Bizottság nincs befolyással. Az Európai Bizottságnak nem áll módjában ellenőrizni, helyesbíteni, újabbakkal bővíteni vagy törölni a nemzeti áfanyilvántartásokban szereplő adószámokat.

További információk

Azt tanácsoljuk, hogy őrizze meg az adószám lekérdezésének eredményét arra az esetre, ha adóellenőrzésre kerülne sor.

További információkért látogasson el a gyakran feltett kérdéseket tartalmazó oldalraKülső honlaphoz vezető link.

Jogi nyilatkozat en Külső honlaphoz vezető link az uniós adószámok ellenőrzésére szolgáló VIES rendszer használatával kapcsolatban

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: