Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 09/03/2020

Ha magával akar vinni állati eredetű termékeket külföldre...

Önt is érinti a brexit?

Az állati eredetű termékek szállítására nincsenek érvényben általános korlátozások az Európai Unión belüli utazás esetén, mivel az uniós tagállamok mindegyikének be kell tartania az EU egész területén érvényes szigorú állat-egészségügyi előírásokat. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre, amikor az utazó Andorra, Liechtenstein, Norvégia, San Marino vagy Svájc felől lép be az Európai Unió területére, vagy ezekbe az országokba utazik az Európai Unióból.

Mindazonáltal a hatóságok korlátozásokat léptethetnek életbe, ha egyes helyeken elszigetelten állatbetegségek ütik fel a fejüket.

Ha Ön olyan országból utazik be az EU területére, amely nem szerepel a fenti felsorolásban, csak hivatalos állat-egészségügyi okmányok birtokában hozhat be magával húst, tejet, illetve húsipari és tejtermékeket. Ez a szabály azt hivatott megelőzni, hogy súlyos állatbetegségek terjedjenek átfrdeen az EU területére.

Bizonyos korlátozások mellett azonban van mód porított, tejalapú anyatej-helyettesítő tápszer, gyermektápszer és egészségügyi okból szükséges élelmiszerek behozatalára. Saját fogyasztásra az utazók korlátozott mennyiségben más állati termékeket is behozhatnak, köztük halászati termékeket, csigákat és mézet.

A Feröer szigetekről, Grönlandról és Izlandról érkezők saját fogyasztásra kis mennyiségben hús- és tejtermékeket is magukkal hozhatnak az EU területére.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: