Utolsó frissítés: 01/04/2022

Autós e-segélyhívás a 112-es számon

Koronavírus: Az utazás biztonságos újraindítása

Az autós e-segélyhívás egy EU-szerte használt rendszer, mely automatikusan ingyenes segélyhívást indít a 112-es számra abban az esetben, ha gépjárművünkkel súlyos közúti balesetet szenvednénk. E-segélyhívást magunk is indíthatunk egyetlen gomb megnyomásával.

Az e-segélyhívás működése

Az e-segélyhívás az összes uniós tagországra kiterjedő rendszer. Ha gépjárművünkkel súlyos közúti balesetet szenvednénk, a rendszer automatikusan kapcsolatba lép a legközelebbi vészhelyzeti hálózattal, függetlenül attól, hogy hol történt a baleset. A kapcsolatfelvételkor a rendszer nem veszi figyelembe, hogy hol vásároltuk az autót, illetve hol vették azt nyilvántartásba.

E-segélyhívás esetén a rendszer telefonos és adatkapcsolatot létesít a helyszínhez legközelebb eső vészhelyzeti központtal. Az autó utasai kommunikálhatnak a vészhelyzeti központ munkatársával, a rendszer pedig eközben néhány alapvető adatot (a pontos helyszínt, a baleset időpontját, a jármű azonosító számát és haladási irányát) automatikusan továbbít. A segélyszolgálat a beérkező adatok alapján felméri a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket.

Meghibásodás esetén az e-segélyhívó rendszer figyelmeztető üzenetet küld.

Figyelmeztetés

Az adatokat kizárólag súlyos baleset esetén továbbítja a rendszer.

Harmadik fél által szolgáltatott e-segélyhívás

Az uniós szabályok értelmében a 112-es hívószámú e-segélyhíváson felül jogunkban áll harmadik fél szolgáltatásai (TPS) keretében e-segélyhívó rendszert használni. Az ilyen módon nyújtott kiegészítő szolgáltatások magukban foglalhatnak többek között közúti segélyszolgáltatást. A 112-es ingyenes e-segélyhívással szemben a TPS keretében nyújtott kiegészítő szolgáltatásokért adott esetben fizetnünk kell.

Követelmények a harmadik fél által szolgáltatott e-segélyhívó rendszerekkel szemben:

Figyelmeztetés

Ha TPS rendszerben nyújtott kiegészítő szolgáltatásokra tartunk igényt, kifejezett hozzájárulásunkat kell adnunk ahhoz, hogy a szolgáltató autónkat nyomon követheti, és személyes adatainkat feldolgozhatja.

A rendszer minden új gépkocsimodellbe kötelezően beépítendő

Minden olyan új gépkocsimodellt el kell látni 112-es hívószámú e-segélyhívó rendszerrel, amelyet típusjóváhagyást követően 2018. március 31. után gyártottak. A szabály a legfeljebb nyolcüléses személygépkocsikra és könnyű haszongépjárművekre egyaránt vonatkozik. A már nyilvántartásba vett autók esetében nem előírás az e-segélyhívó rendszer utólagos beszerelése, ám ez elvégezhető, ha gépkocsink megfelel a műszaki előírásoknak.

E-segélyhívás – a magánélet tiszteletben tartása és a személyes adatok védelme

Az e-segélyhívás kizárólag akkor lép működésbe, ha gépjárművünkkel súlyos közúti balesetet szenvedünk. A rendszer az ilyen esetektől eltekintve inaktív. Ez azt jelenti, hogy utunkat nem követik nyomon (azaz nem rögzítik az autó mozgását és nem kísérik figyelemmel, hogy miként közlekedünk), továbbá nem kerül sor adattovábbításra sem.

A 112-es hívószámú e-segélyhívó rendszeren keresztül indított hívások esetében személyes adatainkat az uniós adatvédelemi szabályoknak megfelelően kezelik. A segélyhívó szolgálat kizárólag azokról az alapvető adatokról kap értesítést, amelyek a vészhelyzet kezeléséhez szükségesek; adatainkat csak a szükséges időtartamra tárolják, majd törlik. További információk az EU adatvédelmi és magánéletre vonatkozó szabályairól

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: