Utolsó frissítés: 04/01/2021

Dokumentumok és adminisztratív teendők

Önt is érinti a brexit?

Hiteles másolat, hiteles fordítás

A hatóságok nagy valószínűséggel azt fogják kérni Öntől, hogy az eredeti okmány hitelességét bizonyítandó hiteles másolatot és hiteles fordítást nyújtson be a fontos dokumentumokról, így a szakképesítését igazoló bizonyítványról.

Figyelmeztetés

A hatóságok kötelesek elfogadni minden olyan hiteles fordítást, amely az EU tagországainak valamelyikében készült. A hatóságok nem kérhetik Öntől személyazonosító igazolvány, útlevél vagy más, a képesítéshez nem kapcsolódó dokumentum hiteles fordítását.

Nyelvi teszt

A célországban megkövetelhetik Öntől, hogy valamilyen szinten már ismerje az adott ország nyelvét, főleg ha az fontos az Ön szakmájának gyakorlásához. A nyelvi követelmények azonban nem haladhatják meg a szakma gyakorlásához objektíven szükséges mértéket.

Figyelmeztetés

Ha a nyelvismeret nem része a szakképesítésnek, a szakképesítés elismerése iránti kérelem és a nyelvi készségek igazolásának követelménye nem kapcsolódik egymáshoz. A szakképesítés elismerése tehát a nyelvtudás hiánya miatt nem tagadható meg, sem nem késleltethető.

Mi minősül a nyelvtudás elégséges bizonyítékának?

A következő dokumentumok egyike elegendő a nyelvi készségek igazolásához:

Ha Ön a felsorolt dokumentumok közül egyet sem tud felmutatni, előfordulhat, hogy interjú vagy (szóbeli és/vagy írásbeli) teszt révén kell igazolnia nyelvtudását.

Munkába állás előtt

Azt követően, hogy a célországban elismerik az Ön szakmai képesítését, a helyi hatóságoknak engedélyezniük kell az Ön számára, hogy használja a hazájában korábban elnyert tudományos címét, illetve adott esetben annak rövidített alakját hazája nyelvén, valamint az új lakhelye szerinti országban használatos szakmai címét.

Ha foglalkozását szabályozza valamilyen szakmai szervezet vagy testület abban az országban, ahol munkát kíván vállalni (ahogy ez az ügyvédek és orvosok esetében lenni szokott), Önnek először be kell lépnie a kérdéses szervezet, illetve testület tagjai közé, s csak ezt követően használhatja szakmai címét.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: