Utolsó frissítés: 24/01/2019

Külföldi tanulmányok és ösztöndíjak

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Tanuljon külföldön az Erasmus+ program segítségével

Ha Ön diák, az Erasmus+ programnak köszönhetően lehetősége nyílhat arra, hogy tanulmányainak egy részét külföldön végezze, illetve hogy külföldi vállalatnál szerezzen szakmai gyakorlatot.

Ha szívesen részt venne a diákcsereprogramban, első lépésként vegye fel a kapcsolatot egyetemével.

Ha Ön Erasmus+-diákként külföldre megy tanulni:

A külföldi tanulmányok elismerése

Az anyaintézménynek kötelező elismernie és beszámítania a hallgató külföldi tanulmányait a tanulmányi követelmények teljesítésébe. Ennek feltétele, hogy a csereprogram során a diák elvégezze a kiutazása előtt meghatározott tanulmányi programot.

Közös diplomaprogramok

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közösen szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább 2 országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Az Erasmus Mundus ösztöndíjakra nemcsak európaiak, hanem a világ más kontinensein élő diákok is jelentkezhetnek.

Felkeltettük az érdeklődését? Ha igen, tájékozódjon online az Erasmus Mundus programban választható mesterképzésekrőlen és doktori képzésekrőlen. Ha utána szeretne nézni a részvételre vonatkozó követelményeknek és a jelentkezési határidőknek, látogasson el az Önt érdeklő - mesterképzést vagy doktori képzést nyújtó - közös diplomaprogram webhelyére.

Nemzetközi partneri kapcsolatok

Az Erasmus Mundus ösztöndíjak ahhoz is támogatást tudnak nyújtani, hogy partnerség jöjjön létre Európa és a világ más régióinak és országainak egyetemei között.

A partnerségek révén az európai diákok az EU határain kívül fekvő országok felsőoktatási intézményeiben, az ottani diákok pedig uniós egyetemeken folytathatnak tanulmányokat. Érdemes utánanéznie, milyen ösztöndíj-lehetőségeket biztosítanak ezek a partnerségeken hazája állampolgárainak. Az egyes partnerségek honlapjára ellátogatva további információkat találhat a megpályázható tanulmányi programokról, a részvételre vonatkozó követelményekről és a jelentkezési határidőkről.

Szeretne tájékozódni arról, milyen lehetőségeket kínál az EU és Ausztrália, Japán, Új-Zéland és a Koreai Köztársaság közötti felsőoktatási együttműködés? Az együttműködési programen hasznos információkkal szolgál a kérdésben.

Keresse fel egyetemén a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodát

Elképzelhető, hogy az Ön egyeteme más nemzetközi csereprogramokban is részt vesz. Az Erasmusról+ és a többi csereprogram által kínált lehetőségekről további felvilágosítással szolgálhatnak az intézmény nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodájának munkatársai.

Gyakran feltett kérdések

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: