Utolsó frissítés: 02/04/2022

Külföldi tanulmányok és ösztöndíjak

Tanuljon külföldön az Erasmus program segítségével

Ha Ön diák, az Erasmus programnak köszönhetően lehetősége nyílhat arra, hogy tanulmányainak egy részét külföldön végezze, illetve hogy külföldi vállalatnál szerezzen szakmai gyakorlatot.

Ha szívesen részt venne a diákcsereprogramban, első lépésként vegye fel a kapcsolatot egyetemével.

Ha Ön Erasmus -diákként külföldre megy tanulni:

Figyelmeztetés

A külföldi tanulmányok elismerése

Az anyaintézménynek kötelező elismernie és beszámítania a hallgató külföldi tanulmányait a tanulmányi követelmények teljesítésébe. Ennek feltétele, hogy a csereprogram során a diák elvégezze a kiutazása előtt meghatározott tanulmányi programot.

Közös diplomaprogramok

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közösen szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább 2 országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Az Erasmus Mundus ösztöndíjakra nemcsak európaiak, hanem a világ más kontinensein élő diákok is jelentkezhetnek.

Felkeltettük az érdeklődését? Ha igen, tájékozódjon az Erasmus Mundus programban választható mesterképzésekről. Ha utána szeretne nézni a részvételre vonatkozó követelményeknek és a jelentkezési határidőknek, látogasson el az Önt érdeklő mesterképzést nyújtó közös diplomaprogram webhelyére.

Nemzetközi partneri kapcsolatok

Az Erasmus Mundus ösztöndíjak ahhoz is támogatást tudnak nyújtani, hogy partnerség jöjjön létre Európa és a világ más régióinak és országainak egyetemei között.

A partnerségek révén az európai diákok az EU határain kívül fekvő országok felsőoktatási intézményeiben, az ottani diákok pedig uniós egyetemeken folytathatnak tanulmányokat. Érdemes utánanéznie, milyen ösztöndíj-lehetőségeket biztosítanak ezek a partnerségek hazája állampolgárainak. Az egyes partnerségek honlapjára ellátogatva további információkat találhat a megpályázható tanulmányi programokról, a részvételre vonatkozó követelményekről és a jelentkezési határidőkről.

Keresse fel egyetemén a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodát

Elképzelhető, hogy az Ön egyeteme más nemzetközi csereprogramokban is részt vesz. Az Erasmusról és a többi csereprogram által kínált lehetőségekről további felvilágosítással szolgálhatnak az intézmény nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodájának munkatársai.

Gyakran feltett kérdések

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: