A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 01/03/2018

Külföldi tanulmányok és ösztöndíjak

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
  • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Tanuljon külföldön az Erasmus+ program segítségével

Ha Ön diák, az Erasmus+ programnak köszönhetően lehetősége nyílhat arra, hogy tanulmányainak egy részét külföldön végezze, illetve hogy külföldi vállalatnál szerezzen szakmai gyakorlatot.

Ha szívesen részt venne a diákcsereprogramban, első lépésként vegye fel a kapcsolatot egyetemével.

Ha Ön Erasmus+-diákként külföldre megy tanulni:

  • a fogadó egyetemen nem kell sem regisztrációs díjat, sem tandíjat fizetnie;
  • a külföldi tanulmányokat az anyaintézmény elismeri és beszámítja a diploma megszerzéséhez szükséges követelmények teljesítésébe;
  • a kinttartózkodás során uniós ösztöndíjban részesül, mely segít fedezni lakhatási és utazási költségeit.

A külföldi tanulmányok elismerése

Az anyaintézménynek kötelező elismernie és beszámítania a hallgató külföldi tanulmányait a tanulmányi követelmények teljesítésébe. Ennek feltétele, hogy a csereprogram során a diák elvégezze a kiutazása előtt meghatározott tanulmányi programot.

Közös diplomaprogramok

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közösen szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább 2 országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Az Erasmus Mundus ösztöndíjakra nemcsak európaiak, hanem a világ más kontinensein élő diákok is jelentkezhetnek.

Felkeltettük az érdeklődését? Ha igen, tájékozódjon online az Erasmus Mundus programban választható mesterképzésekrőlEnglish és doktori képzésekrőlEnglish. Ha utána szeretne nézni a részvételre vonatkozó követelményeknek és a jelentkezési határidőknek, látogasson el az Önt érdeklő - mesterképzést vagy doktori képzést nyújtó - közös diplomaprogram webhelyére.

Nemzetközi partneri kapcsolatok

Az Erasmus Mundus ösztöndíjak ahhoz is támogatást tudnak nyújtani, hogy partnerség jöjjön létre Európa és a világ más régióinak és országainak egyetemei között.

A partnerségek révén az európai diákok az EU határain kívül fekvő országok felsőoktatási intézményeiben, az ottani diákok pedig uniós egyetemeken folytathatnak tanulmányokat. Érdemes utánanéznie, milyen ösztöndíj-lehetőségeket biztosítanak ezek a partnerségekEnglish hazája állampolgárainak. Az egyes partnerségek honlapjára ellátogatva további információkat találhat a megpályázható tanulmányi programokról, a részvételre vonatkozó követelményekről és a jelentkezési határidőkről.

Szeretne tájékozódni arról, milyen lehetőségeket kínál az EU és Ausztrália, Japán, Új-Zéland és a Koreai Köztársaság közötti felsőoktatási együttműködés? Az együttműködési programEnglish hasznos információkkal szolgál a kérdésben.

Keresse fel egyetemén a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodát

Elképzelhető, hogy az Ön egyeteme más nemzetközi csereprogramokban is részt vesz. Az Erasmusról+ és a többi csereprogram által kínált lehetőségekről további felvilágosítással szolgálhatnak az intézmény nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodájának munkatársai.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz