Utolsó frissítés: 02/12/2019

Külföldi tanulmányok és ösztöndíjak

Önt is érinti a brexit?

Tanuljon külföldön az Erasmus+ program segítségével

Ha Ön diák, az Erasmus+ programnak köszönhetően lehetősége nyílhat arra, hogy tanulmányainak egy részét külföldön végezze, illetve hogy külföldi vállalatnál szerezzen szakmai gyakorlatot.

Ha szívesen részt venne a diákcsereprogramban, első lépésként vegye fel a kapcsolatot egyetemével.

Ha Ön Erasmus+-diákként külföldre megy tanulni:

A külföldi tanulmányok elismerése

Az anyaintézménynek kötelező elismernie és beszámítania a hallgató külföldi tanulmányait a tanulmányi követelmények teljesítésébe. Ennek feltétele, hogy a csereprogram során a diák elvégezze a kiutazása előtt meghatározott tanulmányi programot.

Közös diplomaprogramok

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közösen szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább 2 országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Az Erasmus Mundus ösztöndíjakra nemcsak európaiak, hanem a világ más kontinensein élő diákok is jelentkezhetnek.

Felkeltettük az érdeklődését? Ha igen, tájékozódjon az Erasmus Mundus programban választható mesterképzésekrőlen. Ha utána szeretne nézni a részvételre vonatkozó követelményeknek és a jelentkezési határidőknek, látogasson el az Önt érdeklő mesterképzést nyújtó közös diplomaprogram webhelyére.

Nemzetközi partneri kapcsolatok

Az Erasmus Mundus ösztöndíjak ahhoz is támogatást tudnak nyújtani, hogy partnerség jöjjön létre Európa és a világ más régióinak és országainak egyetemei között.

A partnerségek révén az európai diákok az EU határain kívül fekvő országok felsőoktatási intézményeiben, az ottani diákok pedig uniós egyetemeken folytathatnak tanulmányokat. Érdemes utánanéznie, milyen ösztöndíj-lehetőségeket biztosítanak ezek a partnerségeken hazája állampolgárainak. Az egyes partnerségek honlapjára ellátogatva további információkat találhat a megpályázható tanulmányi programokról, a részvételre vonatkozó követelményekről és a jelentkezési határidőkről.

Keresse fel egyetemén a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodát

Elképzelhető, hogy az Ön egyeteme más nemzetközi csereprogramokban is részt vesz. Az Erasmusról+ és a többi csereprogram által kínált lehetőségekről további felvilágosítással szolgálhatnak az intézmény nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodájának munkatársai.

Gyakran feltett kérdések

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: