Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 02/04/2022

A fogyasztók tájékoztatása vásárláskor, szerződéskötéskor

Érdemes tudni vásárlás előtt...

Ha Ön az Európai Unióban vásárol árut, illetve szolgáltatást, az adásvétel előtt a kereskedőnek egyértelmű, helytálló és közérthető információkkal kell szolgálnia az Ön részére a kérdéses termékről.

Ezek közé az információk közé tartoznak az alábbi tudnivalók:

A fent említett információk közül nem kell külön megadni azokat, amelyek egyértelműek a kontextusból. Ilyenek például azok a termékjellemzők, amelyek az üzletben azon a polcon vannak feltüntetve, ahol a termék található.

Ha Ön az interneten, telefonon, postai megrendeléssel, katalógusból vagy házaló kereskedőtől vásárol terméket, a kereskedőnek a fentieken túl részletesen tájékoztatnia kell Önt a következőkről, még azelőtt, hogy Ön bármit vásárolt volna:

Felhívjuk figyelmét, hogy ilyen esetekben nem kell szállítási vagy egyéb díjat fizetnie akkor, ha ezekről a költségekről a kereskedő nem tájékoztatta Önt előzetesen.

A szerződéseket egyszerű és közérthető nyelven kell megszövegezni, és tilos a szövegükbe tisztességtelen szerződési feltételeket belefoglalni.

Figyelmeztetés

Egyes uniós országokban a házaló kereskedés esetében alkalmazandó jogi követelmények – lásd: elállási jog, a vásárlás visszaigazolása stb. – nem vonatkoznak azokra az ügyletekre, melyek értéke nem éri el az 50 eurót.

A vásárlás visszaigazolása

Amikor Ön nem üzletben – hanem az interneten, telefonon vagy katalógusból – vesz árut vagy szolgáltatást, az ügyletről írásos visszaigazolást kell kapnia. A visszaigazolást papíron vagy tartós formátumban kell a kereskedőnek az Ön rendelkezésére bocsátania – pl. e-mailben, faxon vagy olyan üzenetben, melyet Ön a kereskedő honlapján nyitott személyes postafiókjában kap meg, feltéve, hogy azt Ön el tudja menteni, és hogy a tartalmát a kereskedő nem tudja egyoldalúan megváltoztatni.

Digitális tartalom

Külön tájékoztatási követelmények vonatkoznak a digitális tartalmak online megvásárlására, pl. a zenei és a videoanyagok letöltésére és folyamatos továbbítására (streaming). A digitális anyagok megvásárlása előtt Önnek arról is tájékoztatást kell kapnia, hogy a kérdéses tartalom milyen hardveren/szoftverrel futtatható (interoperabilitás), milyen funkciókat kínál, vonatkoznak-e használatára földrajzi korlátozások, illetve hogy lehet-e róla magáncélra másolatot készíteni.

Értékesítés utáni telefonos ügyfélszolgálat

Az értékesítés utáni telefonos ügyfélszolgálatot működtető kereskedők csak alapdíjat számíthatnak fel a hívásokért. A kereskedők nem kötelezhetik a fogyasztókat arra, hogy emelt díjas telefonszámokat hívjanak, ha kérdéseik vannak, vagy ha panaszt kívánnak tenni az általuk megkötött szerződéssel, illetve a megvásárolt termékekkel kapcsolatban.

Online vásárlás nem uniós kereskedőktől

Az uniós szabályok által biztosított jogok rendes körülmények között az uniós fogyasztók számára terméket értékesítő, ám az EU-n kívül székhellyel rendelkező online kereskedőktől vásárolt áruk és szolgáltatások tekintetében is megilletik az uniós fogyasztókat. Ezeknek a jogoknak azonban adott esetben nehezebben lehet érvényt szerezni olyan kereskedőkkel szemben, akiknek székhelye az Európai Unión kívül található.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: