Senast kontrollerat: 02/04/2022

Avtalsinformation

Innan du handlar

Innan du köper en vara eller tjänst i EU, ska du få tydlig, korrekt och begriplig information från säljaren.

Det gäller bland annat

En del av informationen behöver inte anges separat om det framgår av sammanhanget – t.ex. egenskaperna för en vara som finns på en butikshylla.

Om du handlar på nätet, telefon, postorder eller av en dörrförsäljare, ska du få mer information före köpet om

Om du köper något på det här sättet (så kallade distansavtal) ska du inte behöva betala leveranskostnader eller andra avgifter som du inte har fått information om i förväg.

Avtalen ska vara skrivna på ett enkelt och begripligt språk och får inte innehålla oskäliga villkor.

Varning

I vissa EU-länder gäller inte ångerrätten, bekräftelse på köp och andra regler vid köp på mindre än 50 euro från dörrförsäljare.

Bekräftelse på köp

När du har köpt något på ett annat sätt än i en butik – till exempel på nätet, telefon eller postorder – ska du få en skriftlig bekräftelse på ditt köp. Bekräftelsen ska vara i pappersform eller något annat format som går att spara, t.ex. mejl. Den kan också skickas till ditt personliga konto på säljarens webbplats. Det viktiga är att du kan spara bekräftelsen så att säljaren inte kan ändra något på eget bevåg.

Digitalt innehåll

Särskilda krav på information gäller när du köper digitalt material på nätet, t.ex. när du laddar ned eller spelar upp musik eller filmer direkt (ˮstreamingˮ). Innan du bekräftar köpet ska du få information om vilken maskin- eller programvara som behövs (interoperabilitet), om det finns några geografiska begränsningar och om man får göra privata kopior.

Kundservice per telefon

Säljare som har kundservice per telefon måste se till att samtalen inte är dyrare än normaltaxan. Du ska inte behöva ringa betalsamtal för att ställa frågor eller klaga på en vara eller ett avtal.

Handla i nätbutiker utanför EU

Dina konsumenträttigheter enligt EU-reglerna gäller normalt också på webbplatser utanför EU som riktar sig till konsumenter i EU. Det kan dock vara svårare att göra dina rättigheter gällande mot säljare utanför EU.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: