Om du inte hittar något jobb

Vad händer om du inte hittar något jobb utomlands? Du kan välja att åka hem tidigare än planerat, stanna och söka jobb längre än planerat eller stanna kvar och ansöka om arbetslöshetsersättning. Läs mer nedan om vad du ska göra i de olika situationerna.

Det är viktigt att ta reda på vilka intyg du behöver.

Vad händer om jag åker hem tidigare än vad jag uppgav i mitt U2-intyg?

Om du återvänder till det land som betalar dina förmåner före det slutdatum som anges i ditt U2-intyg, fortsätter du att få de arbetslöshetsförmåner som du har beviljats. Hur länge du får arbetslöshetsförmåner och vilka belopp du är berättigad till ändras inte.

Exempel från verkligheten

Du har rätt till arbetslöshetsförmåner i åtta månader i det land där du blev arbetslös. Du fick förmånerna utbetalda två månader där och sedan ytterligare två månader utomlands. Du har fortfarande rätt till fyra månader när du kommer tillbaka.

Om du inte hittar något jobb i det första landet du åkte till, kan du åka och försöka i ett annat land. Om du vill fortsätta att få dina förmåner utomlands måste du göra följande:

  • Ansöka om ett U2-intyg (tidigare E 303-intyg) – tillstånd att ta med dig dina arbetslöshetsförmåner – hos din nationella arbetsförmedling.

Varning

Fråga din arbetsförmedling om du måste åka hem för att ansöka om det nya tillståndet eller om du kan göra det från det land där du befinner dig.

  • Du måste också acceptera att genomgå samma kontroller som de som får arbetslöshetsförmåner i det andra landet, som om du fick arbetslöshetsförmåner där.

Din totala utlandsvistelse (dvs. i alla länder) får inte överstiga tre månader (upp till sex månader bara om den myndighet som betalar ut dina förmåner godkänner en förlängning).

Vad händer om jag stannar utomlands längre än vad som står i mitt U2-intyg?

Om du stannar längre än tre månader i ett annat land och du fortfarande är arbetslös och inte har ansökt om förlängning, förlorar du din rätt till alla arbetslöshetsförmåner efter slutdatumet i ditt U2-intyg. Du måste då uppfylla villkoren för förmåner på nytt. Det innebär att du kanske måste arbeta en viss tid för att få rätt till arbetslöshetsförmåner igen.

Om du tror att du inte kan åka tillbaka inom tre månader ska du kontakta arbetsförmedlingen i det land där du blev arbetslös innan de tre månaderna har gått och ansöka om en förlängning.

Varning

Ansök om förlängning i god tid. Du måste söka innan den första tremånadersperioden löper ut.

Exempel från verkligheten

Ansök om förlängning i tid

Ramón från Spanien åkte till Ungern med sitt U2-intyg (tidigare E 303-intyg) för att fortsätta få sina arbetslöshetsförmåner under tre månader. Men han stannade lite längre på grund av en viktig anställningsintervju. När Ramón kom tillbaka till Spanien hade han förlorat sin rätt till arbetslöshetsförmåner.

För att inte hamna i den här situationen ska du alltid ansöka om förlängning hos din arbetsförmedling innan de tre månaderna har gått. De går kanske med på att fortsätta att betala ut dina förmåner i tre månader till medan du söker jobb utomlands. Om du inte har fått något svar eller om du är osäker på om du kommer att beviljas en förlängning, är det bäst att återvända hem innan tiden har gått ut.

Om du återvänder hem eller ansöker om förlängning efter de tre första månaderna riskerar du att dina förmåner dras in, som för Ramón.

Även om du inte får några arbetslöshetsförmåner kan du inte tvingas att lämna ditt nya land så länge du kan bevisa att du fortfarande söker jobb och har en god chans att få ett.

Varning

Spara kopior på dina ansökningar, kallelser till intervjuer och andra svar på dina ansökningar.

Arbetslöshetsförmåner om du har arbetat utomlands

Om du förlorar jobbet ska du i allmänhet ansöka om arbetslöshetsförmåner i det land där du arbetade senast.

Om du under din senaste anställning eller verksamhet som egenföretagare var gränsarbetare (dvs. du arbetade i ett EU-land och bodde i ett annat som du återvände till minst en gång i veckan), ska du ansöka om arbetslöshetsförmåner i det land där du bor, på basis av din anställningstid utomlands. Du ska ansöka om ett U1-intyg (tidigare E301-intyg) i det land där du arbetade senast.

Om du under din senaste anställning eller period som egenföretagare arbetade i ett EU-land och bodde i ett annat som du återvände till mindre än en gång i veckan, kan du ansöka om arbetslöshetsförmåner antingen i ditt bosättningsland eller i det land där du arbetade senast. Om du åker tillbaka till ditt bosättningsland ska du ansöka om ett U1-intyg (tidigare E301-intyg) i det land där du arbetade senast.

Den myndighet som handlägger din ansökan kan få information från de andra länderna direkt även utan intyget, men med ett ifyllt U1-intyg går det troligtvist fortare att handlägga din ansökan.

Om du vill få reda på om du har rätt till arbetslöshetsförmåner kan du kontakta arbetsförmedlingen i det land där du vill ansöka om förmåner.

Vilka intyg behöver jag?

  • U1-intyg (tidigare E 301): intyg över de perioder som ska beaktas när dina förmåner vid arbetslöshet ska beviljas.

Du får det här intyget från arbetsförmedlingen i det eller de länder där du arbetade senast. Du ska skicka intyget till arbetsförmedlingen i det land där du ansöker om förmåner.

  • U2-intyg (tidigare E 303): tillstånd att ta med dig dina arbetslöshetsförmåner till ett annat land.

Du ansöker om intyget hos arbetsförmedlingen i det land där du blev arbetslös. Du ska ge det till arbetsförmedlingen i det land där du söker jobb för att kunna skriva in dig som arbetssökande där.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 25/04/2025
Dela denna sida