Betala sociala avgifter

Som arbetsgivare i EU måste du se till att dina anställda har ett fullgott socialförsäkringsskydd. Alla EU-länder har sina egna socialförsäkringsregler. EU-reglerna samordnar de nationella systemen så att de som flyttar till ett annat EU-land inte förlorar sina sociala förmåner (t.ex. pensionsrättigheter och sjukförsäkring) och alltid vet vilka nationella regler som gäller för dem.

Registreringsplikt

Som arbetsgivare måste du registrera dig hos försäkringskassan och betala avgifter i det land där dina anställda arbetar, även om ditt företag inte har sitt säte i det landet. Det visar landets socialförsäkringssystem att ditt företag är verksamt där.

Du ska också registrera dina anställda hos försäkringskassan i det land där de arbetar, så att de omfattas av landets socialförsäkringssystem.

Huvudregel: Endast ett lands lagar gäller

Dina anställda kan bara omfattas av ett EU-lands socialförsäkringsregler åt gången. Rättigheter och skyldigheter är desamma för alla arbetstagare, oavsett om de är medborgare i det aktuella landet eller kommer från ett annat land. Normalt sett gäller reglerna i det land där dina anställda arbetar (eller där du arbetar som egenföretagare) och avgifterna ska betalas där. Det spelar ingen roll var de bor eller var ditt företag är baserat.

Om dina anställda (eller du som egenföretagare) bor i ett annat EU-land än det där de arbetar eller är försäkrade kan de behöva ett S1-intyg. Tack vare intyget kan de få hälso- och sjukvård i det land där de bor samtidigt som de omfattas av socialförsäkringssystemet i det land där de arbetar.

Exempel från verkligheten

Ruta är anställd hos ett multinationellt företag med huvudkontor i Tyskland, men arbetar i Frankrike. Hon bor i Tyskland och pendlar dagligen till Frankrike. Eftersom Ruta arbetar i Frankrike måste hon följa de franska socialförsäkringsreglerna. Rutas arbetsgivare registrerar sig hos den franska försäkringskassan och ser till att Ruta också är registrerad. Ruta betalar socialförsäkringsavgifter i Frankrike, vilket betyder att hon får de förmåner hon har rätt till från det franska socialförsäkringssystemet.

Exempel från verkligheten

Tiago är grafisk formgivare och bor i Portugal. Han är egenföretagare och arbetar främst i Spanien. Eftersom Tiago arbetar i Spanien måste han följa spanska socialförsäkringsregler. Tiago registrerar sig hos den spanska försäkringskassan. Eftersom Tiago bor i Portugal men är försäkrad i Spanien ansöker han om ett S1-intyg. Med intyget kan han få hälso- och sjukvård i Portugal samtidigt som han omfattas av det spanska socialförsäkringssystemet.

Undantag: Utstationerade arbetstagare

Om du skickar anställda till ett annat EU-land (eller åker själv som egenföretagare) för att arbeta där kortare tid än två år kan de på vissa villkor fortsätta att vara försäkrade i det land där de ursprungligen anställdes. För kortvariga utstationeringar ska du ansöka du om ett A1-intyg om försäkringsskydd (även kallat PDA1) som visar att dina anställda fortfarande är försäkrade i det land där de arbetade tidigare.

Exempel från verkligheten

Paulo arbetar för ett italienskt företag och skickas till Belgien för ett projekt som varar i 18 månader. Eftersom Paulo är utstationerad i Belgien i mindre än två år kan han fortsätta att omfattas av det italienska socialförsäkringssystemet. Paulos arbetsgivare ansöker om ett A1-intyg (eller PDA1), som intygar att Paulo fortsätter att vara försäkrad i Italien. Paulo fortsätter att betala socialförsäkringsavgifter i Italien medan han tillfälligt arbetar i Belgien.

Exempel från verkligheten

Kajsa är egenföretagare i Sverige och anlitas som konsult i sex månader i Frankrike. Eftersom Kajsas arbete i Frankrike är tillfälligt (kortare än två år) kan hon fortsätta att omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet. Kajsa ansöker om ett A1-intyg (PDA1) för att intyga att hon omfattas av sitt svenska socialförsäkringsskydd. Kajsa fortsätter att betala socialförsäkringsavgifter i Sverige medan hon tillfälligt arbetar i Frankrike.

Särskilda fall: Arbete i flera länder samtidigt

Om dina anställda arbetar i flera EU-länder samtidigt gäller särskilda regler för var de ska betala avgifter. Det avgörs bland annat av faktorer som bosättning och hur stor andel av arbetet som utförs i varje land.

Du och dina anställda måste informera försäkringskassan i det land där de anställda bor om att de arbetar i flera länder. Du måste lämna in handlingar om arbetssituationen, t.ex. avtal och arbetsscheman. Försäkringskassorna samarbetar sedan för att avgöra vilket lands lagstiftning som gäller.

Exempel från verkligheten

Sophie bor i Belgien och arbetar 50 procent i Belgien, 30 procent i Frankrike och 20 procent i Tyskland. Eftersom hon arbetar i flera länder samtidigt gäller särskilda regler för att avgöra var hon ska betala socialförsäkringsavgifter. Sophie och hennes arbetsgivare informerar de berörda försäkringskassorna. De fastställer att Belgiens socialförsäkringsregler ska gälla eftersom det är där hon jobbar mest. Sophie betalar därför socialförsäkringsavgifter i Belgien för att omfattas av sociala förmåner.

Exempel från verkligheten

Cesar bor i Portugal men tar regelbundet uppdrag i både Spanien och Italien och delar upp sin tid nästan lika mellan de tre länderna. Cesar är egenföretagare i flera länder, så särskilda regler avgör vilket lands bestämmelser som ska gälla. Cesar informerar försäkringskassan i Portugal, Spanien och Italien. De fastställer att han ska betala avgifter i det land där han utför den största delen av sitt arbete. Cesar betalar socialförsäkringsavgifter i Portugal, där han tillbringar mest tid, och får därmed ett gott skydd.

Varning

De flesta EU-länder kräver att arbetsgivarna informerar försäkringskassan, skattemyndigheten eller arbetsförmedlingen när ett anställningsavtal sägs upp. På så sätt kan man se till att arbetstagarens socialförsäkringsuppgifter uppdateras, betalningen av sociala avgifter upphör och att arbetslöshetsförmånerna hanteras korrekt.

Nedan hittar du information om vad som gäller i de olika länderna.

Se också

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Kontakta en Eures-rådgivare

Din Eures-rådgivare kan informera om arbetsvillkor och hjälpa dig med rekrytering i ditt land eller din region.

Elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (Eessi)

I databasen för elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (Eessi) kan du leta efter EU-ländernas behöriga myndigheter med ansvar för förmåner i samband med sjukdom, pension, arbetslöshet eller familj.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 10/10/2024
Dela denna sida