Senast kontrollerat: 25/02/2020

Nödsituationer

Coronaviruset: Resa igen på ett säkert sätt

112 – det europeiska nödnumret

112 är det europeiska nödnumret som du kan ringa gratis i hela EU, både från din fasta telefon och från mobilen. Då kopplas du direkt till larmcentralen för polis, ambulans och brandkår.

Vissa länder har fortfarande egna nödnummer, parallellt med 112. Men 112 är det nummer som fungerar i alla EU-länder.

112 används också i en del länder utanför EU, till exempel Schweiz och Sydafrika.

Läs mer om 112 i de olika EU-ländernaen

Exempel från verkligheten

En katastrof förhindras

Anasthassios från Grekland hade precis flyttat till Lissabon för att studera när det en dag började brinna i hans lägenhet. Han kände inte till det portugisiska nödnumret men kom ihåg att han kunde ringa 112 även i Portugal – precis som hemma i Grekland eller var som helst i EU. Han slog 112 och kom till Lissabons larmcentral som genast skickade ut brandkåren.

Glöm inte ditt europeiska sjukförsäkringskort när du reser i EU. Med kortet blir det enklare att söka vård om du blir sjuk på resan, och du kan också få ersättning för vårdkostnaderna.

116 000 – anmäl att ett barn försvunnit

Om ditt barn kommer bort kan du ringa 116 000 – journumret för försvunna barnen. Det fungerar i hela EU. Läs mer om 116 i de olika EU-ländernaen

Det finns också andra 116-nummeren som du kan ringa för att få stöd, till exempel om du behöver någon att prata med.

Exempel från verkligheten

Om ditt barn kommer bort

Andreas och Kirsten från Tyskland var på semester i Frankrike. Under en utflykt kom deras dotter bort, och de blev utom sig av oro. Några timmar senare hade hon fortfarande inte kommit till rätta. De anmälde händelsen till polisen men kom också ihåg att det fanns ett journummer i Tyskland för att anmäla försvunna barn. Som tur var visste de att 116 000 fungerade även i Frankrike, så de ringde numret och fick råd om vilka franska myndigheter de skulle kontakta.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: