Senast kontrollerat: 02/03/2023

Akademiska studier – avgifter och studiemedel

Studieavgifter och bidrag

Studieavgifterna en  i Europa varierar mycket - i en del EU-länder är den högre utbildningen gratis, medan det i andra länder kan vara rätt dyrt att gå på universitetet. Vilka stipendier, studiemedel eller studielån man kan få beror också på olika kriterier.

Om du är EU-medborgare och studerar vid universitetet i ett annat EU-land

Varning

Du har däremot inte automatiskt rätt till stipendier, studiemedel eller studielån. Vissa länder kan ändå välja att bevilja studiemedel för utländska studenter.

Du som redan bor utomlands

Om du inte är medborgare i landet där du vill studera men har bott där i minst fem år, har du rätt till studiemedel på samma villkor som landets invånare.

Ekonomiskt stöd i olika länder

Välj land

Hitta stipendier och bidrag i Europa en

Om du vill veta mer om bidrag för utlandsstudier kan du också kontakta myndigheterna i ditt land.

När du studerar utomlands kan du i vissa fall få studiemedel från ditt hemland, men kanske bara för en begränsad tid. Hör med myndigheterna i ditt land.

Exempel från verkligheten

Kolla upp villkoren för studiemedel

Danske Johs bestämde sig för att gå en tvåårig masterutbildning i Nederländerna efter fyra års studier i USA. Då kunde danska studenter få studiemedel i upp till sex år. De som studerade utomlands kunde dock få studiemedel i högst fyra år. Joh visste inte om detta, och eftersom han fått studiemedel under sina fyra år i USA kunde han tyvärr inte få något bidrag för studierna i Nederländerna.

Vanliga frågor

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: