Poslovanje
Posljednji put provjereno: 05/05/2022

Sveučilišne školarine i financijska pomoć

Školarine i stipendije

Sveučilišne školarine u EU en cs -u znatno se razlikuju - u nekim je državama članicama visoko obrazovanje besplatno, a u nekima je prilično skupo. Financijska pomoć u obliku stipendija, potpora i zajmova također ovisi o različitim kriterijima.

Međutim, kao građanin EU-a na studiju u drugoj državi članici:

Napomena

Ta jednakost ne vrijedi nužno i za stipendije i zajmove za životne troškove. Ipak, neke države pružaju stipendije za životne troškove i stranim studentima ako oni to zatraže.

Strani studenti koji već borave u drugoj državi članici

Ako ste kao strani državljanin u državi članici u kojoj želite studirati boravili više od pet godina, imate pravo na stipendiju za životne troškove uz iste uvjete kao i državljani te zemlje.

Financijska pomoć po državama

Odaberite svoju državu

Potražite i usporedite glavne stipendije u državama EU-a en (i drugdje).

Za informacije o stipendijama za studij u inozemstvu možete se obratiti i vašem ministarstvu obrazovanja.

Ako odlučite studirati u inozemstvu, možda možete dobiti stipendiju za životne troškove od svoje matične države. To ovisi o nadležnim tijelima vaše zemlje. Međutim, stipendije te vrste na raspolaganju su samo na određeno vrijeme.

Primjer

Provjerite uvjete za dodijeljivanje stipendija u vašoj matičnoj državi

Johs iz Danske odlučio je započeti dvogodišnji poslijediplomski studij u Nizozemskoj nakon četverogodišnjeg studija u Sjedinjenim Državama. U to je doba danska vlada danskim studentima dodijeljivala stipendije za životne troškove na najviše šest godina. Međutim, za studij izvan Danske stipendije su bile ograničene na četiri godine. Johs nije znao za taj uvjet, a s obzirom na to da je primao stipendiju tijekom četiri godine u Sjedinjenim Državama, nažalost nije više imao pravo na stipendiju za studij u Nizozemskoj.

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: