Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Sveučilišne školarine i financijska pomoć

 • Danac sam i želio bih studirati u Njemačkoj, ali su mi na sveučilištu kojem sam se obratio rekli da moram platiti školarinu. Nisu li državljani svih država članica EU-a koji studiraju u drugoj državi članici oslobođeni plaćanja školarine?

  NE – Niste oslobođeni plaćanja školarine na temelju zakonodavstva EU-a. Zakonodavstvom EU-a propisano je da se prema vama treba postupati jednako kao prema državljaninima zemlje u kojoj želite studirati. Stoga, ako njemački studenti moraju platiti školarinu, morate je platiti i vi.

 • Francuz sam i želio bih studirati u Irskoj. Budući da irski državljani ne plaćaju školarinu za studiranje na irskim sveučilištima, imam li i ja pravo na oslobođenje od plaćanja?

   DA – Na temelju zakonodavstva EU-a državljani svih država članica EU-a imaju se pravo uključiti u obrazovni sustav države domaćina uz iste uvjete kao državljani te zemlje. To znači da se prema francuskim državljanima mora postupati jednako kao prema irskim studentima u pogledu plaćanja školarine.

 • Pohađam sveučilište u Škotskoj koje mi naplaćuje (Englez sam) veću školarinu od one koju naplaćuje domaćim studentima iz Škotske i studentima iz drugih država članica EU-a. Nije li to slučaj diskriminacije i može li mi EU pomoći?

  NE – Budući da je u ovom slučaju riječ o odnosu između Ujedinjene Kraljevine i njezinih državljana, to je isključivo unutarnja situacija koja nije ni na koji način povezana s europskim zakonodavstvom.

 • Čeh sam i živim u Ujedinjenoj Kraljevini od svoje 12. godine. Želio bih ovdje studirati, ali si to mogu priuštiti samo ako dobijem stipendiju. Kojim nadležnim tijelima bih trebao podnijeti zahtjev – češkim ili britanskim?

  Prije svega britanskim nadležnim tijelima – vlade EU-a dužne su osigurati istu podršku državljanima drugih država članica EU-a koji imaju stalno boravište, kao što to osiguravaju svojim državljanima. Stalno boravište podrazumijeva petogodišnji neprekidni boravak. Ako na dan početka vašeg studija već živite u Ujedinjenoj Kraljevini 5 godina ili više, imate pravo na istu stipendiju kao i britanski studenti.

 • Poljak sam, upravo sam završio dodiplomski studij u Poljskoj i želio bih upisati diplomski studij u Francuskoj. Imam li pravo na studentsku stipendiju u Poljskoj ili Francuskoj?

  MOŽDA – Vlade EU-a nisu obvezne davati stipendije ili zajmove studentima iz drugih država članica EU-a. Isto tako, nisu obvezne pomagati svojim državljanima ako oni odluče studirati u inozemstvu.

  Te su odluke potpuno u nadležnosti predmetnih vlada. U nekim državama članicama ne mogu se dobiti stipendije za studij u inozemstvu.

  Stupite u kontakt s nadležnim tijelima u obje države kako biste saznali kako vam one mogu pomoći.

 • Hoću li izgubiti stipendiju svoje vlade ako odem studirati u inozemstvo?

  MOŽDA – Vaša vlada može odlučiti hoće li vam dati stipendiju ako odete studirati u inozemstvo: saznajte koja se pravila primjenjuju u vezi s tim.

  Međutim, ako vaša vlada pruža podršku, ona mora osigurati da pravila o prihvatljivosti ne podrazumijevaju neopravdano ograničenje slobode kretanja.

 • Austrijski sam državljanin i redovan student prava u Ujedinjenoj Kraljevini. Moj zahtjev za zajam za školarinu i potporu za uzdržavanje odbijeni su. Imam li pravo na financijsku pomoć u UK-u kao i britanski studenti?

  NE – Imate pravo na istu stipendiju za školarinu kao i britanski državljani, ali nemate automatski pravo na potporu za uzdržavanje kao što je imaju oni. Države članice EU-a nisu dužne dodjeljivati potpore za uzdržavanje osobama i članovima njihovih obitelji koji nemaju uobičajeno boravište, osim ako imaju (ili su sačuvali) status radnika ili samozaposlenih osoba.
 • Francuz sam i želio bih studirati u Češkoj. Moram li u Češkoj imati boravište kako bih ostvario pravo na istu školarinu kao i češki studenti?

  NE – Kao francuskom državljanjinu koji studira u Češkoj prema pravilima EU-a ne mogu vam naplatiti veću školarinu nego češkim državljanima Međutim, ako nemate stalno boravište u Češkoj, možda nećete imati pravo na potporu za uzdržavanje koju dodjeljuju češka nadležna tijela.
 • Smije li škola u EU-u stranim studentima naplatiti veću školarinu nego svojim državljanima? Na primjer, može li škola u Poljskoj britanskim državljanima naplatiti veću školarinu nego poljskim državljanima?

  NEŠkole u EU-u ne smiju diskriminirati na temelju državljanstva, stoga u ovom slučaju škola u Poljskoj ne može britanskim državljanima naplaćivati veću školarinu od one koju plaćaju poljski studenti.
 • Čeh sam i godinu i pol živim i radim u UK-u.  Zatražio sam stipendiju, ali su mi ponudili manje novca jer sam radnik migrant. Imam li pravo na punu stipendiju?

  MOŽDA – Možda imate pravo na stipendiju ako je vaša izobrazba povezana s prethodnim radom. U tom slučaju imate isto pravo na stipendiju kao i britanski studenti. Iznos dodijeljene stipendije ovisi o dohotku kućanstva: što je veći dohodak, stipendija je manja.

 

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Sveučilišne školarine i financijska pomoć
Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje