Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Univerza - šolnina in finančna pomoč

 • Sem danski državljan in želim študirati v Nemčiji, vendar nemška univerza zahteva plačilo šolnine. Ali niso državljani EU, ki študirajo v drugi državi EU, oproščeni plačila šolnine?

  NE – po zakonodaji EU niste oproščeni plačila šolnine! Pač pa zakonodaja EU določa, da vas morajo obravnavati enako kot državljane države, v kateri želite študirati. Če morajo torej nemški študenti plačati šolnino, jo morate tudi vi.

 • Sem Francozinja in bi rada študirala na Irskem. Irskim državljanom ni treba plačati šolnine za študij na univerzi, sem tudi jaz oproščena plačila šolnine?

   DA – po zakonodaji EU imajo vsi državljani EU pravico, da se v izobraževalnem sistemu države gostiteljice izobražujejo pod enakimi pogoji kot njeni državljani. To pomeni, da je treba francoske državljane glede šolnine obravnavati enako kot irske študente.

 • Na univerzi na Škotskem (sem Anglež) moram plačati višjo šolnino kot škotski študenti in študenti iz drugih držav EU. Ali gre za diskriminacijo in bi potreboval pomoč EU?

  NE – gre za razmerje med Združenim kraljestvom in njegovimi državljani. To zadeva področje notranje politike in ni povezano z evropsko zakonodajo.

 • Sem Čehinja in v Združenem kraljestvu živim že od 12. leta. Tukaj bi rada študirala, vendar potrebujem štipendijo. Kje naj zaprosim za štipendijo – pri čeških ali britanskih organih?

  Prednostno pri britanskih organih – države EU morajo zagotoviti enako finančno pomoč državljanom drugih držav EU, ki imajo pri njih stalno prebivališče, kot jo svojim državljanom. Stalno prebivališče pridobite po petletnem neprekinjenem prebivanju v državi. Če ste torej ob začetku študija živeli v Združenem kraljestvu 5 let ali več, ste upravičeni do enake štipendije za življenjske stroške kot britanski študenti.

 • Sem Poljak in sem ravnokar končal študij na Poljskem, zdaj pa bi želel opraviti magisterij v Franciji. Ali sem upravičen do štipendije bodisi na Poljskem bodisi v Franciji?

  MOGOČE – države EU niso obvezane zagotoviti štipendije ali posojila študentom iz drugih držav EU. Podobno tudi niso obvezane, da pomagajo svojim državljanom, ki se odločijo za študij v tujini.

  Taka odločitev je popolnoma v pristojnosti posamezne države: nekatere države s štipendijami za življenjske stroške omejujejo možnost študija v tujini.

  Pri pristojnih organih obeh držav se pozanimajte, kakšno pomoč so vam pripravljeni dati.

 • Ali bom izgubil štipendijo za življenjske stroške, če se odločim za študij v tujini?

  MOREBITI – vaša država sama odloči, ali vam bo zagotovila štipendijo za življenjske stroške za študij v tujini ali ne: povprašajte jih, kakšna so njihova pravila v zvezi s tem.

  Če država omogoča podporo, vam mora tudi zagotoviti, da pogoji za štipendijo ne bodo neupravičeno omejili vaše svobode gibanja.

 • Sem avstrijska državljanka in študiram v Združenem kraljestvu. Moja prošnja za študentsko posojilo in štipendijo za življenjske stroške je bila zavrnjena. Ali imam enako pravico do finančne pomoči v Združenem kraljestvu kot britanski študenti?

  NE - upravičeni ste do enake štipendije za šolnino kot britanski državljani, vendar v nasprotju z njimi niste samodejno upravičeni do štipendije za življenjske stroške. Države EU niso obvezane, da z denarno pomočjo za življenjske stroške pomagajo ljudem in članom njihovih družin, ki nimajo v državi običajnega prebivališča, razen če imajo status delavca ali samozaposlene osebe.
 • Sem Francoz in bi rad študiral na Češkem. Ali moram na Češkem imeti stalno prebivališče, da bom lahko upravičen do enake šolnine kot češki študenti?

  NE – kot francoskemu državljanu, ki študira na Češkem, vam v skladu s pravili EU ne morejo zaračunati višje šolnine kot češkim državljanom. Verjetno pa niste upravičeni do češke štipendije za življenjske stroške, razen če imate na Češkem stalno prebivališče.
 • Ali je dovoljeno, da šola v EU tujim študentom zaračuna višjo šolnino kot svojim državljanom? Na primer, ali morajo britanski državljani na Poljskem plačati višjo šolnino kot poljski državljani?

  NE –   šole v EU ne smejo diskriminirati na podlagi državljanstva, v tem primeru poljska šola od britanskega državljana ne sme zahtevati višje šolnine, ko jo plačajo poljski študenti.
 • Sem Čehinja in že leto in pol delam in živim v Združenem kraljestvu.  Zaprosila sem za štipendijo za študij, vendar so mi ponudili manj denarja, ker sem delavka migrantka. Ali nisem upravičena do celotne štipendije?

  MOGOČE – morebiti ste upravičeni do štipendije, če je vaš študij povezan z vašim dosedanjim delom. V tem primeru imate enake pravice do štipendije kot britanski študenti. Znesek dodeljene štipendije je odvisen od dohodka vašega gospodinjstva: če je dohodek večji, je štipendija manjša.

 

Glej osnovne informacije o tem področju
Univerza - šolnina in finančna pomoč
Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje