Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți

 • Sunt danez și aș dori să studiez într-o universitate din Germania, însă aceasta îmi cere să plătesc taxe de studii. Din câte știu, cetățenii UE care studiază într-un alt stat membru sunt scutiți de la plata acestor taxe. Am dreptate?

  NU, legislația UE nu prevede scutirea de la plata taxelor de studii, ci faptul că trebuie să fiți tratat ca și cetățenii țării în care doriți să studiați. În acest caz, dacă studenții germani plătesc taxe de studii, și dumneavoastră va trebui să faceți același lucru.

 • Sunt cetățean francez și aș dori să studiez în Irlanda. Întrucât studenții irlandezi nu trebuie să plătească taxe universitare, sunt și eu scutit?

   DA - Legislația europeană prevede faptul că cetățenii UE au dreptul de a utiliza sistemul de educație al țării în care se stabilesc, în aceleași condiții ca și cetățenii statului membru respectiv. Prin urmare, cetățenii francezi ar trebui să fie tratați la fel ca și studenții irlandezi în ceea ce privește taxele de studii.

 • Sunt cetățean englez și studiez la o universitate din Scoția. Mi se aplică taxe de studii mai mari decât cele percepute studenților scoțieni și celor veniți din alte țări ale UE. Poate fi vorba despre un caz discriminare, care ține de competența UE?

  NU, aceste practici sunt legate de relațiile dintre Regatul Unit și cetățenii săi. Este o chestiune de politică internă și nu are nicio legătură cu legislația europeană.

 • Sunt cetățean ceh și locuiesc în Regatul Unit de la vârsta de 12 ani. Aș dori să urmez cursurile unei universități britanice, însă, pentru a face față cheltuielilor, am nevoie de o bursă. Căror autorități ar trebui să mă adresez - celor cehe sau celor britanice?

  În primul rând, autorităților britanice - studenții care provin din alte țări ale UE și au rezidența permanentă într-un stat membru au dreptul la același sprijin ca și studenții statului respectiv. Rezidență permanentă înseamnă o perioadă de 5 ani de ședere continuă. Prin urmare, dacă la data începerii cursurilor pe care doriți să le urmați, locuiți în Regatul Unit de cel puțin 5 ani, dispuneți de aceleași drepturi de a obține o alocație de întreținere ca și studenții britanici.

 • Sunt cetățean polonez și tocmai am obținut diploma de licență în Polonia. Doresc să mă înscriu la un program de master în Franța. Sunt îndreptățit să primesc o bursă de studiu? Dacă da, din partea Poloniei sau a Franței?

  DEPINDE - Guvernele țărilor UE nu sunt obligate să ofere burse sau să faciliteze acordarea de împrumuturi pentru studii studenților din alte state membre și nici nu au datoria să ofere sprijin cetățenilor lor care studiază în străinătate.

  În aceste cazuri, decizia aparține în totalitate guvernelor respective: în anumite cazuri, alocațiile de întreținere pot fi o piedică pentru cetățenii UE care vor să studieze în străinătate.

  Pentru a afla dacă vi se poate acorda vreun sprijin, contactați autoritățile competente din ambele țări.

 • Risc să pierd alocația de întreținere acordată de guvernul țării mele dacă studiez în străinătate?

  DA, ESTE POSIBIL - Guvernul țării dumneavoastră poate decide să vă retragă dreptul de a beneficia de alocația de întreținere dacă plecați să studiați în străinătate. Contactați autoritățile competente pentru a afla care sunt regulile în acest caz.

  Atenție! Dacă guvernul acordă astfel de alocații, criteriile de eligibilitate nu au voie să impună restricții nejustificate asupra libertății dvs. de circulație.

 • Sunt cetățean austriac și urmez cursuri la zi la o facultate de drept în Regatul Unit. Am solicitat un împrumut pentru taxa de studiu și o alocație de întreținere, dar cererile mi-au fost respinse. Am dreptul la aceeași asistență financiară ca și studenții britanici?

  NU. Aveți dreptul la aceleași burse care să acopere taxa de studiu ca și cetățenii britanici, dar nu și la aceleași alocații de întreținere. Țările UE nu sunt obligate să acorde alocații de întreținere persoanelor care nu au rezidența permanentă pe teritoriul lor. Fac excepție persoanele salariate sau care desfășoară activități independente (sau persoanele care își mențin acest statut) și membrii familiilor acestora.
 • Sunt cetățean francez și aș dori să studiez în Republica Cehă. Va trebui să devin rezident în Republica Cehă pentru a putea beneficia de aceleași taxe ca și studenții cehi?

  NU - pentru că sunteți cetățean european, universitatea din Republica Cehă nu are dreptul să vă solicite taxe mai mari decât cele plătite de studenții cehi. Autoritățile cehe au însă dreptul să nu vă acorde o alocație de întreținere dacă nu sunteți rezident permanent al țării.
 • Universitățile din UE au voie să solicite o taxă de școlarizare mai mare de la studenții străini? De exemplu, o școală din Polonia poate percepe unui cetățean britanic o taxă de școlarizare mai mare decât cea percepută unui cetățean polonez?

  NU -   școlile din UE nu au voie să discrimineze studenții pe criterii de naționalitate. În acest caz, școala poloneză nu poate percepe unui cetățean britanic o taxă mai mare decât cea plătită de studenții polonezi.
 • Sunt ceh și locuiesc și lucrez în Regatul Unit de un an și jumătate.  Am solicitat o bursă pentru studenți, mi s-a oferit o sumă mai mică, pe motiv că sunt lucrător migrant. Nu am dreptul la toată bursa?

  DEPINDE. Ați putea avea dreptul la o bursă pentru studenți, dacă studiile au legătură cu activitatea profesională anterioară. În acest caz, bursa ar trebui să fie egală cu cea primită de studenții britanici. Însă valoarea bursei depinde de venitul pe gospodărie: cu cât sunt mai mari veniturile, cu atât este mai mică bursa.

 

Principalele informații pe această temă
Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți
Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere