Alte rude

Dacă sunteți cetățean european și vă mutați în altă țară din UE pentru a locui, munci sau studia acolo, normele UE vin în sprijinul membrilor de familie care doresc să vi se alăture. Pe această pagină puteți afla ce trebuie să facă alți membri de familie, în afară de soț/soție și copii, pentru a locui cu dumneavoastră ca persoane aflate în întreținere.

Avertisment

Totuși, dacă sunteți cetățean european și nu ați locuit niciodată în altă țară din UE se vor aplica doar reglementările naționale.

Dacă provin din UE, rudele dumneavoastră vor avea nevoie doar de o carte națională de identitate sau de un pașaport valabil.

Dacă nu provin din UE, vor avea nevoie de un pașaport valabil și, uneori, de o viză de intrare. Acest lucru depinde de țara de proveniență.

Mai multe despre cerințele în materie de vize și posibilele derogări.

Avertisment

Înainte de a pleca, adresați-vă consulatului țării în care mergeți pentru a afla dacă membrii de familie provenind din afara UE au nevoie de o viză de intrare și, în caz afirmativ, cât durează pentru a o obține.

Cartea de identitate, întotdeauna la îndemână

În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea națională de identitate sau pașaportul.

În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.

Verificați dacă trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul în țara gazdă:

Semnalarea prezenței

În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, s-ar putea să fiți sancționat, eventual cu o amendă.

Membrii de familie pot sta cu dumneavoastră mai mult de 3 luni, ca persoane pe care le aveți în întreținere.

Rudele pot rămâne acolo dacă:

  • sunt grav bolnave și au nevoie de îngrijirea dumneavoastră sau
  • depind financiar de dumneavoastră.

Partenerul poate rămâne dacă are o relație de lungă durată cu dumneavoastră.

Autoritățile din țara gazdă vor analiza fiecare caz în parte și vor lua o decizie ținând cont de situația dumneavoastră personală și de condițiile locale aplicabile.

Legislația UE vă garantează că partenerul sau rudele pe care le aveți în întreținere:

  • vor beneficia de sprijinul autorităților, care le vor evalua cererea prin care solicită dreptul de a locui cu dumneavoastră
  • vor primi o decizie scrisă cât mai repede cu putință
  • vor putea face recurs dacă cererea le este respinsă. În cazul unui refuz, decizia autorităților trebuie să conțină motivele și implicațiile pe care acesta le are asupra partenerului sau rudelor dumneavoastră, precum și informații referitoare la căile de atac și data până la care poate fi contestată decizia.

Dacă sunteți lucrător salariat

Dacă lucraţi în altă ţară ca angajat, liber profesionist, lucrător detaşat, autorităţile vor lua în considerare acest lucru în momentul în care decid dacă partenerul/rudele pot sta cu dumneavoastră.

Dacă sunteți pensionar sau student

Dacă sunteți pensionar sau student, va trebui să dovediți că aveți, pentru dumneavoastră și întreaga familie:

  • suficiente venituri pentru a trăi fără a solicita sprijin
  • asigurare completă de sănătate în țara gazdă.

Autoritățile naționale nu vă pot impune să faceți dovada unui venit superior pragului începând de la care familia dumneavoastră ar putea avea dreptul la un ajutor pentru venitul de bază în țara respectivă.

Înregistrarea

Rudele sau partenerul dumneavoastră trebuie să solicite din partea autorităților locale (în general primăria sau poliția) un certificat de înregistrare sau un permis de ședere, în termen de 3 luni de la data sosirii.

Cererea de părăsire a teritoriului țării și expulzarea

Rudele pot locui cu dumneavoastră în țara gazdă atâta timp cât îndeplinesc condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale le pot cere să părăsească țara.

În cazuri excepționale, țara gazdă poate decide să le expulzeze pe motive de ordine sau siguranță publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezintă o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să li se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Rudele și partenerul pot dobândi automat dreptul de ședere permanentă dacă au locuit legal și continuu în țara gazdă timp de cel puțin 5 ani.

Aceasta înseamnă că pot rămâne acolo cât timp doresc, chiar dacă nu lucrează sau au nevoie de sprijin financiar. Ei trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, prestații și avantaje ca și cetățenii țării respective.

Își pot pierde dreptul de ședere permanentă dacă au locuit în afara țării gazdă pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Aflați mai multe despre:

Decesul

Dacă o persoană are statutul de salariat sau de lucrător independent în altă țară din UE, dar decedează înainte de a obține dreptul de ședere permanentă, partenerul sau rudele care locuiau cu persoana respectivă în calitate de membri de familie pot rămâne permanent în țara respectivă, dacă:

  • decesul a survenit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale sau
  • persoana decedată se afla deja în țara respectivă de cel puțin 2 ani, fără întrerupere, în momentul în care a survenit decesul.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 02/02/2023
Partajați această pagină