Ultima verificare : 21/12/2018

Expediere și livrare

Dacă nu vă ridicați produsul imediat sau dacă ați optat pentru livrare la domiciliu, comerciantul trebuie să vi-l livreze în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în care ați convenit asupra unei alte date.

Costuri de livrare

În toate cazurile, trebuie să vi se comunice în mod clar prețul total de achiziție, inclusiv costurile de livrare și alte costuri conexe.

Comerciantul poate percepe un tarif diferit dacă produsele trebuie livrate în altă țară din UE. Acest lucru este justificat, deoarece taxele poștale sunt diferite de la o țară la alta.

Trebuie să vi se ofere posibilitatea să vă exprimați acordul în mod explicit cu privire la orice costuri suplimentare, de exemplu, în cazul în care comerciantul dorește să vă ofere livrare expres sau ambalaj pentru cadouri. Utilizarea unei opțiuni predefinite (casetă bifată automat) pe site-ul comerciantului nu este echivalentă cu un acord explicit. Prin urmare, aveți dreptul la rambursarea oricăror plăți suplimentare colectate astfel.

Bunuri deteriorate

Comerciantul răspunde de eventuala deteriorare a bunurilor de la expediere până în momentul în care le primiți.

Prin urmare, dacă în momentul în care primiți produsul se dovedește că acesta este defect, nu corespunde descrierii sau nu funcționează corespunzător, aveți dreptul de a solicita repararea sau înlocuirea sa ori, dacă acestea nu sunt posibile, o reducere de preț ori rambursarea costurilor.

Nu uitați că aveți întotdeauna dreptul la o garanție gratuită de minimum 2 ani, indiferent dacă ați cumpărat produsul dintr-un magazin sau prin alte mijloace (de ex., on-line, după catalog sau prin telefon). Aflați mai multe despre garanții și returnări.

Livrare neefectuată

Dacă nu primiți produsele în termen de 30 de zile sau în perioada convenită, contactați comerciantul și, dacă este posibil, extindeți termenul de livrare până la o dată rezonabilă. De exemplu, dacă vânzătorul v-a informat că livrarea este amânată cu o săptămână din cauza unor probleme cu furnizorii, luați în calcul posibilitatea de a-i acorda o săptămână suplimentară.

Dacă vânzătorul nu respectă nici noul termen de livrare, aveți dreptul să reziliați contractul și să vă primiți banii înapoi cât mai curând posibil. Nu trebuie să îi acordați comerciantului o prelungire dacă acesta refuză să livreze sau dacă perioada de livrare este esențială și l-ați informat pe comerciant în acest sens (de ex., în cazul produselor comandate pentru un eveniment specific, cum ar fi o rochie de mireasă).

Caz real

Puteți să anulați comanda dacă produsele nu sunt livrate la data convenită

La jumătatea lunii noiembrie, Andrej, din Slovacia, a comandat pentru Crăciun o ladă de sticle cu vin din Italia. Sărbătorile au venit și au trecut, dar vinul nu a fost livrat.

Andrej are dreptul la o rambursare din partea comerciantului, întrucât produsul nu a fost livrat în termen de 30 de zile. Mai mult decât atât, Andrej a făcut un efort suplimentar, acordându-i comerciantului o perioadă de timp suplimentară pentru efectuarea livrării, însă fără succes.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: