Întreprinderi
Ultima verificare: 31/10/2022

Prescripțiile medicale în străinătate: cheltuieli și rambursări

Când cumpărați în străinătate medicamente pentru care aveți rețetă de la medic, s-ar putea să trebuiască să plătiți pe loc suma integrală, chiar dacă în țara de origine situația este diferită. Puteți solicita rambursarea de la casa de asigurări de sănătate când ajungeți în țara de origine, dacă medicamentul este acoperit de asigurarea dumneavoastră națională de sănătate.

Dacă trebuie să plătiți sau nu în străinătate medicamentul eliberat pe bază de rețetă, depinde de asigurarea dumneavoastră medicală și de normele din țara UE pe care o vizitați.

Utilizarea CEASS la farmacie

Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vă dă posibilitatea de a primi tratamentul necesar, beneficiind de aceleași drepturi la asistență medicală ca și cetățenii asigurați în țara pe care o vizitați. Dacă aveți o rețetă eliberată de un medic din țara în care vă aflați, trebuie să o prezentați la farmacie împreună cu CEASS.

Aceasta înseamnă că veți plăti la farmacie aceeași sumă ca și o persoană care este asigurată în țara respectivă. În unele țări din UE este posibil să nu plătiți nimic, în timp ce în altele va trebui să achitați integral sau parțial costul medicamentelor.

Nu dispuneți de un CEASS sau aveți o rețetă care se poate utiliza la nivel transfrontalier

Cel mai probabil, va trebui să achitați costul integral al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, dacă:

Asigurați-vă că primiți bonul de la farmacie. La întoarcerea în țară, veți putea să solicitați rambursarea costurilor de la casa de asigurări de sănătate.

Caz real

Este posibil să trebuiască să plătiți pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă

Federica are o rețetă eliberată de medicul său din Italia pentru a-și putea achiziționa medicamentele antialergice de care este posibil să aibă nevoie în timpul vacanței de vară pe care și-o petrece în Franța. În Italia, medicamentele respective se eliberează gratuit.

Aflată în vacanță, Federica merge la o farmacie franceză cu rețeta eliberată în Italia. Constată cu surprindere că farmacistul îi cere să plătească 25 EUR.

Federica ar trebui să solicite rambursarea cheltuielilor atunci când ajunge acasă.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: