Întreprinderi
Ultima verificare: 21/06/2019

Medicamente pe bază de rețetă în străinătate: costuri și rambursare

Sunteți afectat de Brexit?

Când cumpărați în străinătate medicamente pentru care aveți rețetă de la medic, s-ar putea să trebuiască să plătiți pe loc suma integrală, chiar dacă în țara de origine situația este diferită. Dacă aveți dreptul la rambursarea costurilor, puteți înainta o cerere casei dvs. de asigurări de sănătate, la întoarcerea în țară.

Acest lucru depinde de asigurarea dvs. medicală și de normele din țara în care vă aflați în vizită.

Utilizarea CEASS la farmacie

Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vă dă dreptul de a primi tratamentul necesar, beneficiind de aceleași drepturi la asistență medicală ca și cetățenii asigurați în țara pe care o vizitați. Dacă aveți o rețetă eliberată de un medic din țara în care vă aflați, trebuie să o prezentați la farmacie împreună cu CEASS.

Aceasta înseamnă că veți plăti aceeași sumă ca și o persoană care este asigurată și locuiește în țara respectivă. În unele țări din UE este posibil să nu plătiți nimic, în timp ce în altele va trebui să achitați o anumită parte din costul medicamentelor.

Nu dispuneți de un CEASS sau aveți o rețetă care se poate utiliza la nivel transfrontalier

Cel mai probabil, va trebui să achitați costul integral al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, dacă:

Asigurați-vă că primiți factura de la farmacie. La întoarcerea în țară, veți putea să solicitați rambursarea costurilor de la casa de asigurări de sănătate.

Caz real

Este posibil să trebuiască să plătiți pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă

Federica are o rețetă eliberată de medicul său din Italia pentru a-și putea achiziționa medicamentele antialergice de care este posibil să aibă nevoie în timpul vacanței de vară pe care și-o petrece în Franța. În Italia, medicamentele respective se eliberează gratuit.

Aflată în vacanță, Federica merge la o farmacie franceză cu rețeta eliberată în Italia. Constată cu surprindere că farmacistul îi cere să plătească 25 de euro.

Dacă aveți o rețetă eliberată de o țară din UE, dar doriți să achiziționați medicamentele în străinătate, cel mai probabil, va trebui să achitați la farmacie costul integral al medicamentelor. Cu toate acestea, ați putea avea dreptul la rambursare când vă întoarceți acasă.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: