Înregistrarea ca angajator în altă țară din UE
Dacă angajați personal în altă țară din UE, trebuie să vă înregistrați ca angajator pe lângă autoritățile locale. Acestea trebuie să se asigure că respectați legislația locală a muncii, inclusiv în ceea ce privește contribuțiile la asigurările sociale și impozitarea. Trebuie să acordați atenție următoarelor elemente:
- Procesul de înregistrare: fiecare țară are propriile proceduri de înregistrare, iar angajatorii trebuie să contacteze autoritățile relevante (de cele mai multe ori, instituții de securitate socială sau autorități fiscale) pentru a se înregistra ca angajatori.
- Numărul de identificare al angajatorului: după înregistrare, angajatorii primesc adesea un număr de identificare pe care urmează să îl utilizeze pentru declarațiile fiscale și de securitate socială.
Înregistrarea salariaților pentru contribuțiile la asigurările sociale
După înregistrarea ca angajator, este necesar să vă înregistrați angajații în țara în care vor lucra, pentru a vă asigura că sunt acoperiți de sistemul local de securitate socială. Iată ce trebuie să aveți în vedere:
Contribuțiile la asigurările sociale
Angajații care lucrează într-o țară din UE sunt, de regulă, supuși normelor de securitate socială din țara respectivă, iar angajatorii răspund de reținerea și plata contribuțiilor atât pentru angajator, cât și pentru angajați. Fiecare țară are cote și cerințe de contribuție diferite care acoperă:
- asigurarea de sănătate
- contribuțiile la fondul de pensii
- asigurarea de șomaj
- alte prestații sociale (de exemplu, concediul pentru creșterea copilului, asigurarea de invaliditate)
Procedura de înregistrare
- Trebuie să informați autoritățile locale de securitate socială cu privire la noii angajați, furnizând detalii cum ar fi datele cu caracter personal ale angajatului, data de începere, fișa postului și salariul.
- Procedura și calendarul de înregistrare a angajaților pot varia, iar în unele țări acest demers trebuie finalizat înainte ca angajatul să înceapă să lucreze.
Avertisment
În conformitate cu legislația UE, o persoană poate fi afiliată la un moment dat doar la sistemul de securitate socială al unei singure țări, chiar dacă lucrează la nivel transfrontalier. Țara responsabilă este determinată, de regulă, de natura și de locul de desfășurare a activității angajatului.Cazuri speciale
- Lucrătorii detașați: în general, pentru angajații trimiși să lucreze temporar în altă țară din UE (lucrători detașați), angajatorul nu trebuie să se înregistreze în țara-gazdă. Angajatul rămâne afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine, cu condiția ca detașarea să nu depășească 24 de luni și să fie îndeplinite anumite condiții. Angajatorii trebuie să solicite un formular A1 en pentru a certifica legislația aplicabilă în materie de securitate socială și pentru a confirma că lucrătorul nu are obligația de a plăti contribuții în altă țară din UE.
- Lucrătorii transfrontalieri: angajații care lucrează într-o țară din UE, dar locuiesc în alta, sunt, în general, supuși normelor de securitate socială din țara în care lucrează. Angajatorii trebuie să verifice circumstanțele specifice împreună cu autoritățile relevante, deoarece se pot aplica excepții.
Accesați mai jos informațiile naționale.