Ultima verificare: 26/08/2022

Protecția bazelor de date

Drepturile dumneavoastră

Dacă ați creat o bază de date care este accesibilă prin mijloace electronice sau de alt tip, puteți proteja:

Dacă baza de date întrunește cerințele atât pentru protecția prin drepturi de autor, cât și pentru protecția prin drepturi sui generis, le puteți solicita pe amândouă.

Protejați-vă baza de date originală prin drepturi de autor

Dacă baza dumneavoastră de date este o creație intelectuală, o puteți proteja cu ajutorul drepturilor de autor, care vă garantează dreptul exclusiv (Deținătorul proprietății intelectuale poate exclude utilizarea acesteia de către alte entități.) de a reproduce, de a adapta și de a distribui baza de date sau orice variație a sa. Cu ajutorul drepturilor de autor protejați structura bazei de date, nu și conținutul său.

Protecția sui generis

Chiar dacă structura bazei dumneavoastră de date nu este o creație originală, îi puteți totuși proteja conținutul în baza unui drept sui generis (Un drept care recunoaște investițiile făcute în realizarea unei baze de date, chiar și atunci când acest lucru nu implică aspectul creativ reflectat prin drepturile de autor) .

Pentru a beneficia de protecție sui generis, dumneavoastră sau creatorul bazei de date trebuie să fiți cetățean al UE sau rezident pe teritoriul Uniunii. Pentru a obține protecție sui generis trebuie să dovediți că ați făcut o investiție substanțială (financiară, materială și/sau umană) în obținerea, verificarea sau prezentarea conținutului bazei de date.

Dreptul sui generis protejează conținutul bazei de date. Dumneavoastră sau creatorul bazei de date puteți preveni extracția și/sau reutilizarea conținutului integral sau parțial al bazei de date. Când creați o bază de date care îndeplinește cerințele pentru protecția sui generis, vi se acordă automat protecție pe o perioadă de 15 ani, care începe de la data la care a fost creată baza de date sau din momentul în care a devenit disponibilă publicului.

Exemplu​

Karoline și Frederik au un cabinet de consultanță juridică în Danemarca. Ei vor să creeze o bază electronică de date care să includă documente legate de jurisprudență. Pentru a colecta datele necesare, trebuie să consulte diverse surse externe, sarcină care presupune câteva luni de muncă. Din momentul în care baza de date este completă, Karoline și Frederik o pot comercializa și pot solicita protecție sui generis pentru ea. Aceasta înseamnă că, timp de 15 ani, ei le pot interzice altor entități să extragă și/sau să reutilizeze părți substanțiale din baza lor de date. Totuși, reutilizarea sau extracția unui singur dosar sau a unor părți nesubstanțiale din jurisprudență este permisă gratuit.

Pentru informații suplimentare, consultați pagina privind protecția bazelor de date en a Serviciului european de asistență în materie de proprietate intelectuală.

Mai multe informaţii

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul european de asistență în materie de DPI

Consiliere și formare gratuită privind gestionarea proprietății intelectuale pentru proiectele cofinanțate de UE sau relațiile comerciale transnaționale

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: