Întreprinderi
Ultima verificare: 28/06/2022

Mașini cumpărate sau luate în leasing

Ca cetățean european, puteți cumpăra sau vinde o mașină oriunde în UE.

Dreptul la protecție juridică

Drepturile pe care le aveți când cumpărați o mașină în străinătate - inclusiv valoarea TVA-ului pe care trebuie să îl plătiți - depind de mai mulți factori:

Beneficiați de protecție maximă când cumpărați o mașină nouă de la un dealer autorizat cu sediul în UE.

În baza normelor UE privind drepturile consumatorilor, aveți dreptul la o garanție de minimum 2 ani, dacă mașina pe care ați achiziționat-o are o defecțiune sau nu corespunde descrierii.

În unele țări din UE, perioada de garanție poate fi redusă, dar nu la mai puțin de 1 an, în cazul mașinilor de ocazie. Cumpărătorul și vânzătorul trebuie să convină asupra acestui lucru în momentul tranzacției.

Menționăm că drepturile UE în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică vânzărilor private. Atenție, deci, dacă intenționați să cumpărați o mașină de la o persoană fizică!

Verificați actele mașinii

Când cumpărați o mașină în străinătate, asigurați-vă că vânzătorul vă dă toate documentele de care aveți nevoie pentru a înmatricula mașina în țara în care locuiți. Trebuie să intrați în posesia documentelor originale ale mașinii.

Transportarea mașinii achiziționate

Dacă vă cumpărați o mașină nouă în altă țară din UE, va trebui să vă gândiți la modalitatea de a o transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculată în țara în care locuiți.

Avertisment

Verificați dacă asigurarea este valabilă și numerele recunoscute în toate țările pe care le tranzitați. Întrucât plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare nu sunt armonizate la nivelul UE, s-ar putea să întâmpinați dificultăți cu obținerea sau recunoașterea lor în altă țară din UE. Contactați autoritățile care răspund de asigurarea auto și înmatricularea vehiculelor.

Veți obține plăcuțele cu numere permanente de înmatriculare în țara în care vă înmatriculați mașina. Aceasta este de obicei țara în care locuiți sau în care aveți reședința permanentă.

Exemplu

Irina și-a cumpărat o mașină din Germania și a vrut să o conducă până acasă la Deva, în România. Vânzătorul a ajutat-o să obțină plăcuțe cu numere temporare de înmatriculare și o asigurare valabilă în cele 4 țări pe care urma să le tranziteze.

Din păcate, în Ungaria, a oprit-o poliția și i-a spus că nu are dreptul să conducă o mașină cu numerele respective. De fapt, plăcuțele galbene erau valabile numai în Germania. Irina a primit amendă, iar plăcuțele i-au fost confiscate. În cele din urmă, ea a fost nevoită să angajeze o companie de transport care să-i ducă mașina acasă. 

Stabilirea în străinătate cu o mașină cumpărată în leasing

Acest lucru ar putea fi dificil. Când achiziționați o mașină în leasing, o puteți folosi pe toată durata leasing-ului, având posibilitatea de a o cumpăra la sfârșitul contractului. Până atunci însă, persoana sau compania de la care ați luat mașina în leasing este proprietarul legal al acesteia.

Întrucât sunteți obligat să asigurați și să înmatriculați mașina în țara de reședință, puteți avea probleme dacă asigurarea nu este valabilă în țara în care intenționați să vă mutați.

Persoana sau firma de la care ați achiziționat mașina în leasing ar putea să nu fie de acord cu înmatricularea mașinii în altă țară din UE.

Exemplu

Zoltan a primit un loc de muncă în Germania și s-a mutat acolo împreună cu familia. A luat cu el și mașina achiziționată în leasing. După 6 luni, a aflat că trebuie să își înmatriculeze mașina în Germania ca să mai poată conduce în continuare acolo.

Întrucât din contractul de leasing mai rămăseseră încă 3 luni, compania de leasing, o bancă din Ungaria, nu a acceptat să anuleze înmatricularea mașinii în Ungaria. În cele din urmă, Zoltan a fost nevoit să încheie mai devreme contractul cu banca și să plătească taxe suplimentare.

Pentru detalii consultați recomandările ECC-net privind achizițiile transfrontaliere de mașini en fr .

Verificați, de asemenea, normele privind inspecția vehiculelor, obligațiile vânzătorului, contractul de vânzare și plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare și aflați pe cine puteți contacta în caz de litigiu sau fraudă în țara de achiziție:

Alegeţi ţara

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: