Ultima verificare : 04/04/2018

Profesii reglementate

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

  • Întrebări și răspunsuri bazate pe Raportul comun din 8 decembrie 2017 al Uniunii Europene și Regatului Uniten
  • Publicații UE privind Brexit
  • Informații și orientări furnizate de guvernul britanic cu privire la Brexiten

Aflați dacă profesia dvs. este reglementată în străinătate

Această secțiune prezintă procedura de recunoaștere a calificărilor profesionale. Ea este necesară dacă doriți să lucrați în străinătate, în anumite domenii, dar nu se aplică pentru cazurile în care doriți să studiați în altă țară. Detalii despre recunoașterea diplomelor universitare.

Dacă doriți să lucrați în altă țară din UE, în care profesia dvs. este reglementată, este posibil să nu vă puteți începe activitatea dacă nu obțineți recunoașterea oficială a calificărilor dvs. profesionale (formarea și experiența profesională).

Ce sunt profesiile reglementate? Sunt acele profesii la care nu puteți avea acces decât dacă dețineți o anumită diplomă, dacă ați trecut o serie de examene specifice sau dacă v-ați înregistrat într-o organizație profesională.

Pentru a afla ce profesii sunt reglementate în fiecare țară din UE și care sunt autoritățile competente, consultați baza de date a profesiilor reglementateen .

Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. De exemplu, dacă doriți să lucrați ca patiser în Germania, căutați în baza de date profesia de „Bäcker (DE)".

Dacă profesia este reglementată în țara dvs. de origine, puteți căuta mai întâi denumirea profesiei în propria limbă, pentru a găsi echivalentul acesteia în limba engleză (furnizat în cadrul descrierii). Apoi, aflați țările în care profesia respectivă este considerată reglementată folosind funcția de căutare și introducând echivalentul în limba engleză. Dacă lista de rezultate nu conține țara în care intenționați să vă mutați, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în țara respectivă.

Dacă nu găsiți profesia dvs. în baza de date, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionaleen din țara în care doriți să lucrați. Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți ce norme se aplică în cazul dvs.

Profesia dumneavoastră este considerată reglementată în țara de destinație, dar nu și în țara de origine

Dacă profesia pe care o exercitați și pregătirea necesară sunt considerate reglementate în țara din UE în care doriți să lucrați, dar nu au același statut în țara de origine, țara-gazdă vă poate solicita să dovediți că ați practicat această meserie timp de cel puțin 1 an în ultimii 10 ani înainte de a vă permite să vă exercitați profesia sau chiar să prestați servicii temporare pe teritoriul său.

Personalul punctelor de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionaleen din țara în care doriți să lucrați vă poate ajuta să vă pregătiți dosarul, cu toate documentele justificative necesare.

Profesia dvs. este considerată reglementată în țara de origine, dar nu și în țara de destinație

Dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată în țara de destinație, o puteți exercita în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Atenție! Există posibilitatea ca profesia dvs. să nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar să fie considerată parte a unei astfel de profesii. Întrebați întotdeauna autoritățile țării în care vă mutați dacă profesia dvs. este sau nu reglementată. Personalul punctelor naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionaleen vă poate ajuta să aflați căror autorități trebuie să vă adresați.

Caz real

Informați-vă înainte de a vă muta

Dirk este un tânăr agent imobiliar olandez care s-a mutat recent în Austria. Profesia sa nu este reglementată în Olanda, așa că Dirk se aștepta să poată funcționa fără probleme ca agent independent în Austria, lucrând pentru cetățeni olandezi și belgieni aflați în căutarea unei case de vacanță în Alpi. Însă, când a încercat să se înregistreze ca lucrător independent, i s-a spus că trebuie să facă dovada unei calificări care îi dă dreptul să lucreze ca agent imobiliar. Această cerință i-a încetinit considerabil planurile.

Risto este arhitect în Finlanda, dar își dorește să se mute în Italia. A verificat baza de date a profesiilor reglementateen și a aflat ce formalități trebuie să îndeplinească și cărei autorități italiene trebuie să i se adreseze. Risto a contactat autoritatea în cauză și este acum pregătit să se mute.

Aflați cum puteți obține recunoașterea calificărilor dvs. profesionale pentru a vă putea exercita profesia reglementată în altă țară din UE.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: