Laatste controle : 04/04/2018

Gereglementeerde beroepen

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

  • Vragen en antwoorden op basis van het gezamenlijk verslag van 8 december 2017 van het EU en het VKen
  • EU-publicaties over de Brexit
  • Informatie en advies van de Britse regering over de Brexiten

Achterhalen of een beroep in het buitenland gereglementeerd is

Dit gedeelte gaat over het laten erkennen van uw beroepskwalificaties zodat u in het buitenland kunt werken. Het is niet op u van toepassing wanneer u in het buitenland wilt studeren. Informatie over de erkenning van universiteitsdiploma's

Als u in een ander EU-land wilt gaan werken waar uw beroep gereglementeerd is, moet u uw beroepskwalificaties (opleiding en beroepservaring) officieel laten erkennen, voordat u daar aan de slag mag.

Een beroep is gereglementeerd als u daar een speciaal diploma voor nodig heeft, een bepaald examen moet afleggen en/of zich bij een beroepsorganisatie moet inschrijven voordat u dit beroep mag uitoefenen.

Raadpleeg de database van gereglementeerde beroepenen om na te gaan welke beroepen in welke EU-landen en door welke autoriteiten zijn gereglementeerd.

U moet wel de naam van het beroep in de lokale taal kennen: Als u bijvoorbeeld in Duitsland als bakker wilt gaan werken, zoek dan in de database op "Bäcker".

Als uw beroep in uw eigen land gereglementeerd is, kunt u ook in uw eigen taal zoeken. In de beschrijving vindt u dan de Engelse vertaling. Die gebruikt u om erachter te komen in welke landen uw beroep eveneens gereglementeerd is. Vindt u het land waar u naar toe verhuist, niet bij de zoekresultaten, dan betekent dit dat uw beroep daar niet gereglementeerd is.

Als u uw beroep niet in de database vindt, kunt u contact opnemen met het nationale centrum voor de erkenning van beroepskwalificatiesen in het land waar u wilt gaan werken. Dat kan u vertellen welke regels in uw geval van toepassing zijn.

Uw beroep is niet gereglementeerd in uw eigen land, maar wel in het andere land

Als uw beroep en de opleiding hiervoor wel in het EU-land waar u wilt gaan werken, maar niet in uw eigen land, gereglementeerd zijn, kan men u vragen aan te tonen dat u uw beroep in de laatste tien jaar minstens één jaar in eigen land hebt uitgeoefend, voordat u in het nieuwe land aan de slag kunt, zelfs tijdelijk.

Vraag het nationale contactcentrum voor de erkenning van beroepskwalificatiesen in het land waar u wilt gaan werken, welke formaliteiten u moet vervullen en welke documenten u moet indienen.

Uw beroep is gereglementeerd in uw eigen land, maar niet in het andere land

Als het beroep dat u wilt uitoefenen niet gereglementeerd is in uw gastland, mag u het daar onder dezelfde voorwaarden uitoefenen als onderdanen van dat land.

Ook als uw beroep als zodanig niet is gereglementeerd in uw gastland, kan het worden beschouwd als onderdeel van een ander gereglementeerd beroep. Controleer altijd bij de autoriteiten van het land waar u naar toe gaat, of uw beroep daar al dan niet gereglementeerd is. Het nationale contactcentrum voor de erkenning van beroepskwalificatiesen kan u helpen de instantie te vinden die u deze informatie kan geven.

Voorbeeld

Voorkom problemen door u vooraf goed te informeren

Dirk is een jonge Nederlandse vastgoedmakelaar die net naar Oostenrijk is verhuisd. Zijn beroep is niet gereglementeerd in Nederland, dus gaat hij ervan uit dat hij in Oostenrijk gemakkelijk aan de slag kan als onafhankelijke makelaar voor Nederlanders en Belgen die op zoek zijn naar een vakantiehuisje in de Alpen. Maar bij de inschrijving als zelfstandige komt hij erachter dat hij moet aantonen een erkende vastgoedmakelaar te zijn. Zijn plannen lopen hierdoor heel wat vertraging op.

Risto is een Finse architect die van plan is om om naar Italië te verhuizen. Voor zijn vertrek slaat hij er de database van gereglementeerde beroepenen op na om te weten aan welke formaliteiten hij moet voldoen om in Italië aan de slag te kunnen en wat het juiste contactcentrum voor architecten is. Daar krijgt hij alle informatie die hij nodig heeft, zodat hij goed voorbereid kan vertrekken.

Uitvinden hoe u uw beroepskwalificaties kunt laten erkennen om in een ander EU-land een gereglementeerd beroep te kunnen uitoefenen

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: