Zakendoen
Laatste controle: 01/04/2022

eCall: automatische noodhulpoproep door uw voertuig

Coronavirus: Intrekking van de reisbeperkingen

eCall is een systeem dat in de EU gebruikt wordt in voertuigen. Het voert bij een ernstig ongeval automatisch en gratis een oproep uit naar het noodnummer 112. U kunt eCall ook handmatig activeren door een knop in te drukken.

Hoe werkt eCall?

eCall werkt in alle EU-landen. Als uw voertuig bij een ernstig ongeval betrokken is, zal u in verbinding worden gebracht met de dichtstbijzijnde noodcentrale, waar u ook bent. Het maakt niet uit waar u uw voertuig heeft gekocht of waar het geregistreerd is.

Wanneer eCall wordt geactiveerd, maakt het zowel telefonisch als via een datalink verbinding met de dichtstbijzijnde noodcentrale. Zo kunnen u en uw passagiers met de operator in de noodcentrale spreken. Tegelijk wordt ook een minimale set gegevens automatisch doorgegeven (uw exacte locatie, het tijdstip van het ongeval, het identificatienummer van het voertuig en de rijrichting). De nooddienst kan op die manier uw situatie evalueren en hulp sturen.

Als het eCall-systeem niet werkt, krijgt u een waarschuwing.

Waarschuwing

Informatie wordt enkel doorgegeven bij een ernstig ongeval.

eCall-diensten aangeboden door derden

Volgens de EU-regels heeft u het recht om naast de standaard eCall gebruik te maken van een aanvullende dienst die door derden aangeboden wordt (TPS-systeem). Deze biedt bijvoorbeeld wegenwachthulp aan. Het is mogelijk dat u voor bijkomende TPS-diensten moet betalen, in tegenstelling tot de gratis verplichte dienst.

Elk TPS-systeem moet:

Waarschuwing

Als u gebruik maakt van een TPS-systeem, moet u uw uitdrukkelijke toestemming geven, zodat uw persoonlijke gegevens in deze context getraceerd, bijgehouden en verwerkt kunnen worden.

Verplicht voor nieuwe automodellen

Als u een nieuw automodel koopt, goedgekeurd voor productie na 31 maart 2018, moet eCall daarin geïnstalleerd zijn. Deze regel geldt voor zowel auto's met maximaal 8 zitplaatsen als voor lichte bedrijfsvoertuigen. Als u al een geregistreerde auto heeft, bent u niet verplicht om een eCall-systeem te laten installeren, maar als uw auto aan de technische eisen voldoet, kan dat wel.

eCall - privacy en bescherming van uw persoonsgegevens

Het eCall-systeem wordt enkel geactiveerd wanneer uw auto bij een ernstig ongeval betrokken is. De rest van de tijd blijft het inactief. Wanneer u gewoon aan het rijden bent, worden uw gegevens (de positie of het monitoren van uw auto) niet doorgegeven en vindt er dus geen gegevensoverdracht plaats.

Wanneer eCall een noodoproep doet, worden uw persoonsgegevens verwerkt volgens de EU-voorschriften inzake gegevensbescherming. Dat betekent dat de nooddienst alleen die beperkte gegevens ontvangt die nodig zijn om het ongeval en uw situatie te evalueren. Uw gegevens worden niet langer dan nodig bewaard en worden achteraf volledig gewist. Lees meer over EU-gegevensbescherming en privacy.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: