Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 01/04/2022

Hätänumeroon 112 perustuva autojen eCall-järjestelmä

Koronavirus: Matkailu uudelleen käyntiin turvallisesti

eCall-järjestelmää käytetään ajoneuvoissa kaikkialla EU:ssa. Se soittaa automaattisesti ilmaiseen hätänumeroon vakavan liikenneonnettomuuden tapahduttua. eCall-järjestelmä voidaan aktivoida myös manuaalisesti.

eCall-järjestelmän toiminta

eCall-järjestelmä toimii kaikissa EU-maissa. Jos ajoneuvo on osallisena vakavassa onnettomuudessa, järjestelmä yhdistää lähimpään hätäkeskukseen sijainnista riippumatta. Sillä ei ole merkitystä, missä auto on ostettu tai missä se on rekisteröity.

Kun eCall on aktivoitu, se avaa puhe- ja datayhteyden ajoneuvon ja lähimmän hätäkeskuksen välillä, ja autossa olevat matkustajat voivat viestiä hätäkeskuksen työntekijän kanssa. Samaan aikaan vähimmäistiedot (ajoneuvon tunnistenumero, tarkka sijainti, ajosuunta ja onnettomuuden tapahtuma-ajankohta) siirtyvät automaattisesti hätäkeskukseen. Hätäpalvelut voivat siten arvioida tilanteen ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Jos eCall-järjestelmä ei toimi, se antaa varoitusmerkin.

Tärkeää

Auton tiedot välittyvät eteenpäin ainoastaan vakavan onnettomuuden sattuessa.

Yksityisten palveluntarjoajien toteuttamat eCall-palvelut

EU:n sääntöjen mukaisesti sinulla on oikeus käyttää yksityisen palveluntarjoajan toteuttamaa eCall-palvelua (nk. TPS-eCall-palvelu) hätänumeroon 112 perustuvan järjestelmän lisäksi. Nämä lisäpalvelut voivat esimerkiksi sisältää tiepalvelun, ja ne voivat olla maksullisia. Hätänumeroon perustuva eCall-järjestelmä on ilmainen.

Yksityisten eCall-järjestelmien on:

Tärkeää

Jos käytössäsi on yksityisen eCall-järjestelmän kautta tarjottuja lisäpalveluja, sinun on annettava nimenomainen suostumuksesi henkilötietojesi jäljitettävyyden, seurannan ja käsittelyn mahdollistamiseksi tässä yhteydessä.

Uusien automallien osalta pakollista

Hätänumeroon perustuvan eCall-järjestelmän on oltava asennettuna uusiin automalleihin, jotka on hyväksytty tuotantoon 31.3.2018 jälkeen. Tämä sääntö koskee sekä autoja, joissa on enintään 8 matkustajapaikkaa, että kevyitä kuljetusajoneuvoja. Jos sinulla on auto, joka on jo rekisteröity, eCall-laitetta ei tarvitse jälkiasentaa. Voit kuitenkin asennuttaa sellaisen, jos autosi täyttää tekniset vaatimukset.

eCall – yksityisyys ja henkilötietojen suojaaminen

eCall-järjestelmä aktivoituu vain silloin, kun ajoneuvo on osallisena vakavassa onnettomuudessa. Muulloin järjestelmä ei ole toiminnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että autoa ajettaessa seurantaa (auton sijainnin tai ajamisen seurantaa) tai tiedonsiirtoa ei tapahdu.

Kun hätänumeroon perustuvan eCall-järjestelmän avulla soitetaan hätäkeskukseen, henkilötiedot käsitellään EU:n tietosuojasääntöjen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että hätäpalvelut saavat vain sen määrän tietoa, jonka ne tarvitsevat voidakseen toimia onnettomuustilanteessa. Tietoja ei säilytetä pidempään kuin on välttämätöntä, ja ne poistetaan, kun niitä ei enää tarvita. Lue lisää EU:n tietosuoja- ja yksityisyydensuojasäännöistä.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: